Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

0

Καλό μήνα
Πρώτη Μαρτίου σήμερα και το ημερολόγιο μπροστά μου αναφέρει στο εορτολόγιο αυτού «Ευδοκίας Οσιομάρτυρος, Μάρκελλου Μάρτυρος». Νέος μήνας λοιπόν, ο πρώτος της Άνοιξης και θερμές ευχές να’ ναι καλός μαζί μας, χαμογελαστός και ανοιξιάτικος.
Ζητάμε πολλά; Όχι βέβαια. Τ’ ανθρώπινα, τα απλά και συνηθισμένα της ζωής.
Βέβαια μια κρυφή ευχή την κάνουμε να τελειώσει αυτή η ιστορία που ξεκίνησε ο Πούτιν με την Ουκρανία και η οποία στοιχίζει ζωές αθώων ανθρώπων κάθε ηλικίας.
Δεν θα μπω στον πειρασμό να κρίνω πολιτικά το λάθος Πούτιν. Εύχομαι όμως, όπως εκατομμύρια άλλοι να σταματήσει η αιματοχυσία. Κι αυτό ελπίζω να’ ρθει με το νέο μήνα.
-Καλό, αισιόδοξο Μάρτιο αγαπητοί συνέλληνες.
Γ.Δ.


Μένει η ελπίδα
Προφανώς δεν ακούγονται τα κανόνια από την Ουκρανία σε μας εδώ. Προφανώς ο εφιαλτικός ήχος των σειρήνων που προειδοποιούν τους κατοίκους για επικείμενο βομβαρδισμό, δεν μας αγγίζει. Μας αγγίζει όμως το βλέμμα, η φυγή προς τα ξένα, τα δάκρυα και το αίμα των υπερασπιστών της πατρίδας, η θυσία τους.
Δίπλα μας λοιπόν ο πόνος και η τραγωδία, οι εικόνες του στα σπίτια μας, βλέπουμε και πονάμε γιατί σα λαός ζήσαμε τον ξεριζωμό και τον πόλεμο, την εισβολή.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, τι να πρωτοσχολιάσει, πού να στρέψει το βλέμμα του.
Μένει η ελπίδα, πάντα ο άνθρωπος ελπίζει, το έχει μέσα του, το βιώνει και εκεί ακουμπάει για να βγει από τον πόνο, την ασχήμια, την καταστροφή.
Γ.Δ.


Σίγουρα όλα θ’ αλλάξουν
Αλλάζουν πλέον τα πολιτικά δεδομένα σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα. Είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν άμεσες, νέες γεωπολιτικές συνθήκες. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, όποια αιτία κι αν επικαλέστηκε ο πρόεδρός της, δεν αιτιολογείται γι’ αυτό και καταδικάστηκε απ’ όλα τα δημοκρατικά κράτη.
Ήδη η γερμανική κυβέρνηση άλλαξε ριζική στάση στο θέμα των εξοπλισμών, το ίδιο θα κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Πλέον, στο σύντομο μέλλον, πολλά θ’ αλλάξουν, τίποτε δεν θα είναι ίδιο.  Ρωσία, Κίνα θα έρθουν πιο κοντά και το ίδιο θα γίνει με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αλλάζουν στρατηγική, πολιτική και οικονομία.
Γ.Δ.


Η λύση των κυκλικών κόμβων
Από τη δεκαετία του ’80 σχολιάζαμε και προτείναμε ως εφημερίδα πως λύση στους κόμβους δεν αποτελούν τα φανάρια, αλλά η κυκλική κυκλοφορία.
Επιχειρηματολογούσαμε μάλιστα πως η εφαρμογή των κυκλικών κόμβων εφαρμόζονταν διότι ήταν πρακτικές, φθηνές οικονομικά και προστάτευαν μειώνοντας εντυπωσιακά τις συγκρούσεις των οχημάτων διότι η κυκλοφορία γινόταν προσεκτικά και με μικρή ταχύτητα.
Ήδη τα επιβεβαιώνει όλα αυτά ο κόμβος που δημιουργήθηκε στη συμβολή των δρόμων εθελοντή αιμοδότη και Σάρδεων προς το Νοσοκομείο. Άρα, σωστά η δημοτική αρχή Ξάνθης αποφάσισε να δημιουργήσει νέους κόμβους κυκλικούς στη Σάρδεων.
Παράλληλα βέβαια, σταδιακά, το ίδιο θα πρέπει να κάνει στα κυκλοφοριακά σημεία που μπορούν να γίνουν κυκλικοί κόμβοι εντός κι εκτός του αστικού χώρου.
Γ.Δ.


Καλές οι πλατφόρμες αλλά…
Η δημιουργία νέων online πλατφορμών είναι συνεχής και σε πάρα πολλούς τομείς του δημοσίου στην χώρα μας.
Οι πλατφόρμες αυτές δημιουργούνται για τη διευκόλυνση ώστε να επικοινωνούν δύο πλευρές. Ο πολίτης με το δημόσιο και τους φορείς αυτού όπως και οι φορείς μεταξύ τους.
Η πραγματικότητα όμως είναι, δυστυχώς, για άλλη μια φορά διαφορετική και ιδού γιατί.
Συμπολίτης πήγε σε τράπεζα στην πόλη μας, το όνομά της δεν έχει σημασία, και ζήτησε να εισπράξει ένα ποσό από λογαριασμό που δεν είχε κίνηση. Για να του δώσουν τα χρήματα του ζήτησαν να προσκομίσει μια σειρά από χαρτιά. Ο συμπολίτης μας εξεμάνη διότι όλα αυτά τα χαρτιά ο υπάλληλος μπορούσε να τα βρει και να τα εκτυπώσει σε 5 λεπτά. Δεν το έκανε όμως, όπως είχε υποχρέωση, και βρήκε την εύκολη λύση να τα φέρει ο καταθέτης, ταλαιπωρούμενος από υπηρεσία σε υπηρεσία.
Συμπέρασμα: καλές οι πλατφόρμες, καλός, άριστος ο Πιερρακάκης, όμως όταν ο υπάλληλος δεν θέλει να ψάξει αυτός, να κάνει αυτά που οφείλει να κάνει, τότε πάνε οι πλατφόρμες, πάνε όλα.
-Ας έχουν την περίπτωση αυτή οι αρμόδιοι υπ’ όψιν τους για να διορθωθεί.
Γ.Δ.


Το υποστηρίζουμε χρόνια
Ναι, επί σειρά πολλών χρόνων το υποστηρίζαμε και συνεχίζουμε να το υποστηρίζουμε ακόμη! Γι’ αυτό το λόγο, χαρήκαμε ιδιαίτερα όταν πληροφορηθήκαμε τη δήλωση του Σάββα Μελισσόπουλου της παράταξης «Ξάνθη για όλους» να λέει τα εξής:
«Αντιπολίτευση στο δήμο δεν σημαίνει απαραιτήτως διαφωνία ή αντίδραση. Σημαίνει και διαφορετική φιλοσοφία και άλλη κουλτούρα και διαφορετικό τρόπο ζωής. Σημαίνει να επεξεργάζεσαι και να καταθέτεις προτάσεις, σημαίνει να βοηθάς την πόλη σου να πάει μπροστά».
Πάντα υποστηρίζαμε αυτές τις απόψεις και πάντα τις κάνουμε γνωστές και υπενθυμίζουμε την ευθύνη της αντιπολίτευσης να λειτουργεί ασκώντας κριτική με άποψη, με επεξεργασμένες προτάσεις.
Γ.Δ.


Αντιπολίτευση δε σημαίνει άρνηση
Προσωπικά αλλά και ως δημοσιογράφος συμφωνώ απόλυτα με όσα δήλωσε ο Μελισσόπουλος προχθές.
Φυσικά, τα λεγόμενά του δεσμεύουν μόνον τον ίδιο και την παράταξή του. Θυμίζω όμως πως πλέον θα πρέπει ν’ αντιληφθούν όλες οι παρατάξεις ή οι υπόλοιπες, πως αντιπολίτευση δε σημαίνει άρνηση μονίμως σε ό,τι προτείνει η διοίκηση του δήμου.
Αν πράγματι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης πιστεύουν πως θα διοικήσουν τον δήμο κάποτε, αύριο-μεθαύριο, τότε δεν θα πρέπει να ξεχνούν πως θα εισπράξουν τα ίδια που έκαναν αυτές. Το θέλουν αυτό; Νομίζω πως όχι. Γι’ αυτό απαιτείται αλλαγή πορείας.
Συναίνεση, ιδέες και προτάσεις, κοινός τόπος για την προκοπή της πόλης που είναι υπεράνω όλων.  Η κοινωνία της Ξάνθης σημειώνει τα θετικά και απορρίπτει τα αρνητικά και αύριο στις εκλογές θα «πληρώσει» την κάθε παράταξη με βάση τα θετικά ή αρνητικά που έπραξε. Και τότε βέβαια δεν θα φταίει η κοινωνία, οι δημότες που εξόφλησαν με διαφορετικό νόμισμα τον καθένα. Τότε, όσοι απορριφθούν και πάνε στην αντιπολίτευση δεν θα πρέπει παρά να μέμφονται τον εαυτό τους, τις δικές τους επιλογές.
Γ.Δ.


Λόγια αλλά πού είναι οι πράξεις;
«Το κομμάτι του πολιτισμού μπορεί ν’ αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης». Τάδε έφη ο υφυπουργός Πολιτισμού κ.Γιατρομανωλάκης κατά την εδώ πρόσφατη παρουσία του το Σάββατο. Τα ίδια και παραπάνω, παραθέτοντας και ένα ποσό 50 εκ. ευρώ για τον Πολιτισμό, δήλωσε και ο Περιφερειάρχης.
Είναι προφανές πως τα λόγια, για άλλη μια φορά, αποδεικνύονται πολύ πιο εύκολα από τα έργα. Κυρίως στην περιφέρειά μας, στον τομέα του πολιτισμού μάλιστα. Κι αυτό, διότι όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου, θεωρούν τον πολιτισμό φορέα τελευταίου τους ενδιαφέροντος.
Οι πράξεις τους, σε δήμους, περιφέρεια και υπουργείο αυτό αποδεικνύουν.
-Αγαπητή κυρία Μενδώνη τα χαιρετίσματά μας…
Γ.Δ.


«Έφυγε» ο  πρόεδρος της ΕΑΣ Κωνσταντίνος Χατζηελευθεριάδης
Την τελευταία του πνοή άφησε χθες το πρωί σε ηλικία 82 ετών ο πάλαι ποτέ πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης Κωνσταντίνος Χατζηελευθεριάδης. Ένας άνθρωπος ήπιων τόνων αλλά εξαιρετικά δραστήριος. Κράτησε σταθερά το τιμόνι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών  επί δεκαετίες σε καιρούς δύσκολους και  εργάστηκε μεθοδικά για το συνεταιριστικό κίνημα. Με δική του πρωτοβουλία έγινε το συσκευαστήριο – διαλογητήριο ακτινιδίων.  Αγρότης ο ίδιος γνώριζε εκ των έσω τα προβλήματα. Προσπάθησε να φέρει νέες καλλιέργειες στην Ξάνθη, να διευρύνει τους ορίζοντες του αγροτικού κόσμου και να στηρίξει την αναδιάρθρωση καλλιεργειών που ήταν το όραμα του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρου Κοντού, του οποίου ήταν στενός συνεργάτης και φίλος του. Υπήρξε ένα απλός και καλοσυνάτος άνθρωπος με ήθος και ευγένεια.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τρίτη 1 Μαρτίου 2022 στον Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού Θαλασσιάς
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.
Μ.Ξ.


Μια Πύρρειος νίκη
Αν ο Ρώσος Πρόεδρος νόμιζε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία όπως ο ίδιος την κατονόμασε στο διάγγελμά του θα κρατούσε 2 – 3 εικοσιτετράωρα σίγουρα έπεσε έξω. Η εισβολή στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τα αρχικά του σχέδια γιατί συνάντησε σθεναρή άμυνα του στρατού και του λαού της Ουκρανίας που δεν λύγισε μπροστά την πολεμική μηχανή του Πούτιν. Οι Ουκρανοί αυτή τη στιγμή δίνουν ένα μάθημα στην ανθρωπότητα. Προτάσσουν την ελευθερία τους και την αξιοπρέπεια τους έναντι της ζωής τους και κέρδισαν τον σεβασμό και την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαών της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξύπνησε την Ευρώπη, ξύπνησε τους Ευρωπαίους. Οι χώρες έλαβαν για πρώτη φορά τέτοια μέτρα κυρώσεων κατά της Ρωσίας προκειμένου να την πλήξουν οικονομικά. Τεράστιες διαδηλώσεις στήριξης στο Βερολίνο και σ’ όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η Γερμανία για πρώτη φορά παίρνει τόσο ξεκάθαρη θέση κατά της Ρωσίας και  στέλνει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία όπως και άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και η δική μας.  Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τελείως το τοπίο στην Ευρώπη. Μπορεί η Ρωσία τελικά να καταλάβει την Ουκρανία αλλά δεν θα έχει νικήσει. Θα είναι μια Πύρρειος νίκη αφού έχει καταφέρει να στρέψει όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ εναντίον της και αυτό θα το υποστεί μακροπρόθεσμα και σε πολλά επίπεδα. Ο Πούτιν έριξε την μάσκα του και φάνηκε το πιο σκληρό και απολυταρχικό του πρόσωπο κι αυτό δεν το βλέπουν μόνο οι Ουκρανοί αλλά όλοι και κυρίως  το βλέπει και ο δικός του λαός και κάποια στιγμή αυτό θα το βρει μπροστά του.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…