Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

0

Χαιρετίσματα
Αποχαιρετά και για φέτος την άνοδο στην πρώτη κατηγορία ποδοσφαίρου η αγαπημένη μας ομάδα της Ξάνθης. Έχει χάσει σημαντικό έδαφος από την πρώτη Βέροια που βρίσκεται 11 βαθμούς μπροστά, ενώ είναι πίσω και από τη δεύτερη Λάρισα οκτώ βαθμούς.
Το άσχημο της υπόθεσης είναι πως σύμφωνα με την απόδοσή  της δεν δείχνει σημεία  τέτοια για να αισιοδοξεί κανείς πως η συνέχεια θα είναι διαφορετική.
Είναι προφανές πως η ομάδα βρίσκεται σε περίοδο άσχημη και η ευθύνη πλέον υπάρχει στο προπονητικό τήμ και τη διοίκηση.
Πάντως η άνοδος για την ομάδα μας για φέτος έχει απομακρυνθεί πάρα πολύ. Και θα είναι η δεύτερη φορά.
Γ.Δ.


Τι μέλλει γενέσθαι
Σίγουρα το μέλλον της ομάδας είναι ένα σοβαρό θέμα. Η αποχώρηση Πανόπουλου και η απομάκρυνση ικανών στελεχών με πείρα στο θέμα της διοίκησης και η εμφάνιση νέων, τελικά δεν απέδωσε. Όπως δεν απέδωσε καθόλου η ανάληψη της ομάδας από ξένους προπονητές και παίκτες, κυρίως Αυστραλούς.
Παράλληλα υπήρξαν διάφορα αρνητικά δημοσιεύματα εις βάρος του ιδιοκτήτη της ομάδας, τα οποία ως ένα βαθμό λειτούργησαν αρνητικά.
Από δω και πέρα, η διοίκηση θα πρέπει να κάτσει και να δει τα πράγματα ψύχραιμα, να δει που έσφαλε και να τα διορθώσει, να βάλει τα δεδομένα κάτω και να δουλέψει σκληρά εάν όντως έχει στόχο την άνοδο της ομάδας στην μεγάλη κατηγορία.
Γ.Δ.


Συζήτηση
Η συζήτηση στην παρέα, τι άλλο, τα γεγονότα, στην Ουκρανία. Συζήτηση έντονα φορτισμένη συναισθηματικά εξαιτίας όλων όσων συμβαίνουν στην χώρα αυτή.
Ακούστηκαν λόγοι διάφοροι, οι περισσότεροι υπέρ των Ουκρανών και κατά των Ρώσων. Ένας ήταν υπέρ του «ξανθού γένους» και προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Τέλος πάντων η διχογνωμία είναι ανθρώπινο γεγονός. Εξάλλου ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη.
Τελικά, η άποψη του πλέον ολιγομίλητου της παρέας ήταν καταλυτική. Είπε: «Η μεγαλύτερη βλακεία και παράλληλα αφέλεια στην πολιτική είναι να περιμένεις ότι οι άλλοι θα δουλέψουν για σένα». Και βέβαια έχει απόλυτο δίκιο.
Γ.Δ.


Έφθασε η ώρα της προτομής
Άργησε αλλά τελικά ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης. Για την προτομή του αείμνηστου Νομάρχη Ξάνθης Κωνσταντίνου Θανόπουλου ο λόγος. Πού πήρε το δρόμο της υλοποίησης μετά τις σχετικές αποφάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας και Οικονομικών.
Σύμφωνα με τις αρχικές συζητήσεις η προτομή προτάθηκε να τοποθετηθεί στο παρκάκι δίπλα στο Ελισσώ, ανάμεσα στο Δημοτικό Κήπο, στο σημείο απ’ όπου ξεκινά ο Παραδοσιακός Οικισμός.
Γ.Δ.


Πολιτισμός των λόγων
Οι αναγνώστες αυτής της στήλης γνωρίζουν πως η εφημερίδα μας, εδώ και 44 χρόνια δίνει βαρύτητα στον Πολιτισμό. Εξάλλου πρόκειται για τις λίγες επαρχιακές εφημερίδες που έχει καθιερώσει καθημερινή σελίδα με θέματα πολιτιστικής δράσης για Ξάνθη και Περιφέρεια.
Έτσι, με ικανοποίηση ακούσαμε την άποψη του υφυπουργού Πολιτισμού πως ο πολιτισμός μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον της Ξάνθης μέσω βέβαια με δράσεις σοβαρές, υπεύθυνες για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως της Παλιάς Πόλης και κάποιων καπναποθηκών.
Κι ενώ στα λόγια λοιπόν όλοι λένε μεγάλες κουβέντες, υπέρ του πολιτισμού, στην πράξη κάνουν πολύ λίγα. Αυτή είναι η πραγματικότητα δυστυχώς στη χώρα μας. Κατά τα λοιπά ξοδεύονται εκατομμύρια σε άχρηστες δράσεις, χωρίς την παραμικρή ανταποδοτικότητα.
Τέλος πάντων ας ελπίσουμε πως κάτι θ’ αλλάξει τώρα, αλλά εμείς κρατάμε μικρό καλάθι.
Γ.Δ.


Ο αγώνας του λαού της Ουκρανίας
Ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία παρά την διεθνή κατακραυγή. Η πολεμική μηχανή της Ρωσίας σφυροκοπά αλύπητα μια χώρα σκοτώνοντας αμάχους και διαλύοντας τις υποδομές της. Χθες βομβαρδίστηκε το Κίεβο.  Ο στρατός της Ουκρανίας και ο λαός της αντιστέκονται. Οι απώλειες είναι πολλές. Αλλά και των Ρώσων. Σύμφωνα με στοιχεία που μεταδίδουν τα διεθνής πρακτορεία οι Ρώσοι έχασαν 5.200 στρατιώτες μέσα σε 5 μέρες δηλαδή διπλάσιους από όσους οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν επί 20 χρόνια. Σε πολιτικό επίπεδο η Ρωσία του Πούτιν έχει καταφέρει να συσπειρώσει όλο τον κόσμο εναντίον της. Ακόμη και η Κίνα είναι επιφυλακτική κρατώντας αποστάσεις. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και κάθε μέρα τα γεγονότα είναι καταιγιστικά. Ο λαός της Ουκρανίας έχει γίνει σύμβολο για τους λαούς του κόσμου για να διεκδικούν την δημοκρατία και την εθνική τους ανεξαρτησία.
Κι ο δικός μας λαός είναι αλληλέγγυος γιατί γνωρίζει από αγώνες. Και για άλλη μια φορά είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας όπως πολύ σωστά ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό στην Βουλή.
Μ.Ξ.


Κάποιοι πήραν το μάθημά τους…
Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει περάσει στην καθημερινότητά μας έχει επηρεάσει την ψυχολογία μας. Θα πρέπει να είναι κάποιος χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης για να μην τον αγγίζουν όλα αυτά. Η ανησυχία και η ανασφάλεια μεγαλώνουν όταν σκεφτεί κανείς ότι ο «ζωηρός» μας γείτονας μέχρι πρότινος αντέγραφε τις πρακτικές Πούτιν που εφάρμοζε στην Ουκρανία. Όπως αναθεώρηση συνθηκών, «γκρίζες ζώνες»,  αποστρατικοποίηση  κ.λ.π. Η στάση όμως της Ευρώπης αλλά και του κόσμου απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία δίνει στον πρόεδρο Ερντογάν ένα μάθημα που ως φαίνεται το …διάβασε γι αυτό και άλλαξε ρότα και έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου ενεργοποιώντας την συνθήκη του Μοντρέ. Ενώ στην αρχή κρατούσε μια στάση αναμονής εξετάζοντας που θα κάτσει η μπίλια όταν είδε την διεθνή κατακραυγή πήρε θέση.
Μ.Ξ.


Κινητικότητα στον δήμο
Με την ευκαιρία θα πρέπει να επισημανθεί η αξιόλογη κινητικότητα του δήμου Ξάνθης. Επί των ημερών του Δημάρχου Μ. Τσέπελη υπήρξε και θα συνεχιστεί όπως πληροφορούμαι, η θετική αντιμετώπιση εκδηλώσεων που διοργανώνονται στην πόλη μας.
Κάθε μορφής εκδηλώσεις που δίνουν την ευκαιρία της προβολής της πόλης και του ιδιαίτερου χαρακτήρα αυτής.
Προσωπικά αυτή η «ανοιχτή» προς τους φορείς και την κοινωνία αντίληψη του δήμου με βρίσκει σύμφωνο. Κι αυτό, γιατί πρώτος ο δήμος δίνει την ευκαιρία της εξωστρέφειας και της κινητικότητας.
Δίνει δε την ευκαιρία της γνωριμίας της Ξάνθης σε διάφορους επισκέπτες να τη γνωρίσουν μέσα από διάφορες εκδηλώσεις.
Γ.Δ.


Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξύπνησε τη Δύση


Ο πρόεδρος Πούτιν νομοτελειακά θα διέπραττε κάποια στιγμή το μεγάλο λάθος. O ολοκληρωτισμός καταδικάζει τους ηγέτες σε έναν διαβρωτικό ιδρυματισμό ενώ βοηθά στο ξύπνημα άλλων περιχαρακωμένων ηγεσιών. Και οι συνέπειες είναι πλέον ορατές: Πολιτικά, το ρωσικό καθεστώς απομονώνεται πλέον από ολόκληρη τη Δύση. Οικονομικά, η εξαρτώμενη από την ευρωπαϊκή αγορά ρωσική οικονομία θα πληγεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γεωπολιτικά, είναι βέβαιη η στρατιωτική ενίσχυση και άλλων κρατών της Ευρώπης που μέχρι τώρα είχαν ενδοιασμούς για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας εξέλιξης.
Ο Πούτιν είναι άλλο ένα εργαλείο της Ιστορίας που βάζει καύσιμο στη μηχανή της. Ξυπνάει τη Δύση από τον λήθαργο της επίπλαστης ευημερίας ή της επιφανειακής ασφάλειας. Η Ευρώπη, ανακαλύπτει ότι η στρατηγική, η ενεργειακή και η πολιτική της αυτονομία αποτελεί πλέον, επιτακτικό ζητούμενο για τα επόμενα χρόνια. Το τίμημα θα είναι μεγάλο. Όχι μόνο για την ουκρανική κοινωνία που το πληρώνει με αίμα και ξεριζωμό. Αλλά και για τις κοινωνίες της Δύσης που θα επωμιστούν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Έτσι όμως, θα οδηγηθούμε πιο γρήγορα στο να επαναπροσδιορίσουμε την ασφάλεια ως την πρώτη μας συλλογική ανάγκη έναντι της ευμάρειας και του πλούτου…
-Αυτό είναι κάτι που κάνουμε ήδη οι Έλληνες, με τεράστιες οικονομικές θυσίες για την άμυνά μας, έχοντας απέναντι έναν Ερντογάν. Τώρα θα το νιώσει και η υπόλοιπη Ευρώπη…
Α.Ζ.


Έφυγε ένας σπουδαίος άνθρωπος
Ένας σημαντικός παράγοντας του συνεταιριστικού κινήματος κηδεύτηκε χθες, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης Κώστας Χατζηελευθεριάδης.
Μορφή του χώρου για τριάντα χρόνια με τεράστια προσφορά και σημαντικό έργο που αναγνωρίστηκε απ’ όλους. Η εξόδιος ακολουθία έγινε στο αγαπημένο του χωριό Θαλασσιά, με την παρουσία του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελήμονα. Τίμησαν τον νεκρό αγροτοσυνδικαλιστή ο αντιπεριφερειάρχης Κ.Κουρτίδης, ο δήμαρχος Ξάνθης Μ.Τσέπελης, Τοπείρου Θ.Μίχογλου, ο δημ.σύμβουλος Χαρ.Δημαρχόπουλος, ο διευθυντής της ΕΑΣ Ξάνθης Μάνος Σαραντίδης και βέβαια δεκάδες στελέχη του χώρου τόσο από την Ξάνθη όσο και από την γύρω περιοχή.
Σύντομη αναφορά στον αποβιώσαντα Κώστα Χατζηελευθεριάδη και στο έργο του έκανε ο διευθυντής της ΕΑΣ Ξάνθης.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…