Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

0

Τώρα και πυρηνική τρομοκρατία
Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτός από το ότι σπέρνει τον όλεθρο και την καταστροφή στην χώρα εισβολής, εκτός του ότι  υπάρχουν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αμάχων και στρατιωτών, εκτός του ότι δημιουργεί νέους πρόσφυγες αποτελεί και μεγάλη πυρηνική απειλή για όλη της Ευρώπη και τον κόσμο. Χθες ανακοινώθηκε ότι οι Ρώσοι κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία. Μάλιστα προκλήθηκε πυρκαγιά μετά από ρωσικό βομβαρδισμό, Πρόκειται για το μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη που έχει 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Να θυμίσουμε ότι το  πυρηνικό ατύχημα στο εργοστάσιο του Τσερνομπίλ της Ουκρανίας το 1986 που τρομοκράτησε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο είχε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα. Δεν μπορούμε ένα σκεφτούμε τι θα σημαίνει αν εκραγούν. Η πυρηνική τρομοκρατία είναι εδώ και μας απειλεί…
Μ.Ξ.


Τρισάθλιοι…εγκληματίες
Μόνο αποτροπιασμό και φρίκη προκαλεί η είδηση ότι κάποιοι έριξαν φόλες στα Άβδηρα και δύο αθώα ζώα πέθαναν με φρικιαστικό τρόπο ενώ ένα ακόμη χαροπαλεύει. Είναι ελεεινό και τρισάθλιο, είναι εγκληματική ενέργεια κάποιοι να εξοντώνουν ζώα. Δεν είναι άνθρωποι αυτοί, είναι υπάνθρωποι, ανίκανοι να σεβαστούν τη ζωή, ανίκανοι να σεβαστούν το δικαίωμα της ζωής σε κάθε πλάσμα. Είναι άφρονες και ανάλγητοι, αναίσθητοι. Προκαλεί απογοήτευση και θυμό ότι έχει συμβεί και συνέβησαν αρκετές τέτοιες εγκληματικές ενέργειες και στο παρελθόν στα Άβδηρα. Σ’ ένα χωριό που έφτασε σε τέτοιο επίπεδο πολιτισμού στην αρχαιότητα, που γέννησε τόσους φιλοσόφους, είναι απογοητευτικό ότι κάποιοι από τους σημερινούς κατοίκους έχουν τόσο χαμηλό δείκτη πολιτισμού και παιδείας.
Είναι πολύ λυπηρό…Κρίμα!
Μ.Ξ.


Να μην τους ξεχάσουμε
Συμπολίτης, ο οποίος έτρεξε και δούλεψε για να γίνει το μνημείο των Ξανθιωτών Εβραίων όπως και η εξαιρετική διοργάνωση της εκδήλωσης, μου έλεγε προχθές όταν τον συνάντησα στον χώρο του μνημείου.
«Ήταν μια ηθική οφειλή. Έστω αργά, υλοποιήθηκε για να τιμηθεί η μνήμη των 526 Εβραίων. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, κι αυτό είναι δικό μας, των δημοτών πρωτίστως. Να μην τους ξεχάσουμε. Πρόκειται για ένα μνημείο, θέλει φροντίδα και κυρίως μια μικρή τελετή κάθε χρόνο, σα μνημόσυνο για τους συμπατριώτες μας που άδικα και απάνθρωπα χάθηκαν».
Συμφώνησα απόλυτα. Μείναμε ακόμη λίγο μαζί στο μνημείο κοιτάζοντάς το και αποχαιρετιστήκαμε.
Γ.Δ.


 


Ας κρατήσουν οι χοροί…
Σαν ειρωνεία θα το ερμήνευα το γεγονός που συμβαίνει γύρω από την Ξάνθη. Καβάλα, Κομοτηνή και Έβρος διοργανώνουν αποκριάτικες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.
Στην πόλη του Καρναβαλιού, επικρατεί ησυχία και μια ηρεμία. Ίσως λόγο θλίψης για τις χαμένες 3 χρονιές, για τα όμορφα και ωραία που ξέμειναν στα αζήτητα.
Δεν πειράζει όμως. Ας κρατήσουν δυνάμεις οι ξανθιώτες. Το 2023 θα ξεφαντώσουν συνολικά για τα τρία χαμένα χρόνια.
Γ.Δ.


Για την Αναπτυξιακή
Κάθε φορά που ακούω ή διαβάζω για την μακαρίτισσα Αναπτυξιακή Ξάνθης, στο νου μου έρχεται ένα πρόσωπο. Ο Λύρατζης. Ναι, ο γνωστός Πασχάλης Λύρατζης. Στα χέρια του οποίου κατέρρευσε η Αναπτυξιακή οικονομικά, δηλαδή πτώχευσε, έκλεισε χρωστώντας δεξιά-αριστερά και κυρίως στους εργαζόμενους.
Αλήθεια είναι απορίας άξιο το πως τα κατάφεραν όλοι όσοι κλήθηκαν να διοικήσουν την Αναπτυξιακή να ενεργήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος να κλείσει με τον πλέον ατιμωτικό τρόπο, με πτώχευση. Και η υπόθεση φυσικά ακόμη δεν έχει κλείσει.
Υπάρχουν εκκρεμότητες που συνεχίζονται χρόνια, ενώ φυσικά δεν έχουν αποδοθεί και ευθύνες για την κακοδιαχείριση που οδήγησε στο κλείσιμο του Φορέα. Ευθύνες βέβαια με ονοματεπώνυμο που επιτέλους θα πρέπει ν’ αποδοθούν.
Γ.Δ.


Εκκωφαντική σιωπή…
Κι ενώ όλες οι δημοκρατικές χώρες του πλανήτη στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, στη χώρα μας πολίτες και ομάδες, ένθερμοι υποστηρικτές των δικαιωμάτων σιωπούν μπροστά στο δράμα του ηρωικού αυτού λαού. Όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι για τα δικαιώματα, κρατουμένων, μειονοτήτων, μεταναστών, προσφύγων, αδυνάμων, παραμελημένων παιδιών και κακοποιημένων γυναικών γιατί άραγε σιωπούν μπροστά στον όλεθρο του πολέμου και του θανάτου; Κινήματα ειρήνης, χριστιανικής αγάπης, ελευθερίας, αφοπλισμού, γιατί δεν διαδηλώνουν κατά της εισβολής; Ευαίσθητοι καλλιτέχνες, ούτε ένα συμβολικό δρώμενο; Ανήσυχοι πανεπιστημιακοί και ευαίσθητοι δάσκαλοι, ριζοσπάστες φοιτητές, στρατευμένοι διανοούμενοι ούτε μια δήλωση; Τόσο μακριά πέφτει η Ουκρανία;
Μα βέβαια έχουμε πορείες με συνθήματα «Σταματήστε τον πόλεμο!» θα πει κανείς. Αυτοί οι πασιφιστές, θέλουν να σταματήσει ο πόλεμος. Απλά να σταματήσει. Λες και είναι λεωφορείο. Αλήθεια, πώς σταματά ένας πόλεμος αν δεν σταματήσει ο επιτιθέμενος;
Οι ίδιοι πασιφιστές έχουν και πρόβλημα με την αποστολή πολεμικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία. Θα προτιμούσαν μόνο ανθρωπιστική βοήθεια. Στέλνουμε και τέτοια, αλλά για να τη χρησιμοποιήσουν οι Ουκρανοί θα πρέπει πρώτα να επιζήσουν.
Να μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάχτυλό μας. Για μια μεγάλη μερίδα της δήθεν προοδευτικής πρωτοπορίας δεν υπάρχουν δικαιώματα, υπάρχει μόνο πολιτική στράτευση. Κομματικό και παραταξιακό συμφέρον. Απέχθεια για τη δημοκρατία, την αστική, όχι την άλλη, την καλή, τη δικιά τους. Και αντιδυτική εμμονή στα όρια της ιδεοληψίας.
Η στήριξη στον Πούτιν, αυτή η κρυφή, ή άφωνη, η μπαγαπόντική, θα τους στοιχειώνει. Διότι είναι κάπως χειρότερη από την ανοικτή.
Λ.Κ.


Μήπως είναι σημάδι;
Το νέο δεν είναι πως ο Χρυσοχοΐδης θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό ήταν περισσότερο σίγουρο πως θα συμβεί.
Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ο χρόνος της δημοσιοποίησης της ένταξης. Κι αυτό, διότι κάποιοι παλιοί στο πολιτικό ρεπορτάζ δίνουν μια άλλη ερμηνεία στην δημοσιοποίηση της ένταξης κι επίσημα στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. του Χρυσοχοΐδη. Το ερμηνεύουν ως ένδειξη πρόωρων εκλογών.
Προσωπικά πάντως δεν το βλέπω στον ορίζοντα. Ενός κατάμαυρου ορίζοντα για να λέμε την αλήθεια. Και με τόση μαυρίλα ποιος κάνει εκλογές;
Γ.Δ.


Επίκαιρη επισήμανση
Μας τα θύμισε φίλος συμπολίτης που μας γράφει σχετικά για τα τεκταινόμενα τότε στο δημοτικό συμβούλιο σε αντιδιαστολή μ’ αυτά που συμβαίνουν σήμερα, κυρίως όμως για το ΓΠΣ, Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπως πρόσφατα σχολιάσαμε πως πρέπει να επικαιροποιηθεί και εφαρμοστεί.
Γράφει σχετικά: « Στο παρελθόν και ιδιαίτερα στη δημιουργική θητεία Αμοιρίδη, η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων του οργάνου, λαμβάνονταν με ομοφωνία. Αιτία;
Προϋπήρχε το όραμα, το σχέδιο, η επιστημονική τεκμηρίωση. Ήταν το λεγόμενο Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) που καθόριζε τις ανάγκες, τις προτεραιότητες, τις λύσεις. Το ΓΠΣ έβαζε σε τάξη όλο το Δήμο, με την πολεοδομική και χωροταξική μελέτη την οποία συνέτασσαν οι αρμόδιοι επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων (πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, γεωλόγοι, οικονομολόγοι, τοπογράφοι κλπ). Το κάθε τι μπαίνει στη θέση του, οπότε και να υλοποιηθεί. Όπως σε ένα τεράστιο παζλ, με βάση το σχέδιο, τη μεγάλη εικόνα. Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να αυθαιρετεί και να αυτοσχεδιάζει. Φυσικά κατά τη διάρκεια της σύνταξής του, ανά πάσα στιγμή το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και οι κοινωνικές ομάδες ελάμβαναν γνώση των προτάσεων, πρότειναν τις δικές τους και τον τελικό λόγο είχε το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του υπουργείου. Τελικά το ΓΠΣ γινόταν νόμος του κράτους και όλες οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και των υπόλοιπων φορέων της πόλης έπρεπε να το λαμβάνουν υπόψη τους. Στην ουσία δηλαδή το ΓΠΣ είναι το όραμα της πόλης για το μέλλον, είναι το Σύνταγμά της θα έλεγα και κανείς δεν μπορεί να σταθεί πάνω από αυτό, χωρίς να τροποποιηθεί νόμιμα».
Γ.Δ.


Λείπει το όραμα
Και συνεχίζει ο αγαπητός συμπολίτης την ιδιαίτερα σοβαρή παρέμβασή του που ελπίζουμε να προσεχθεί απ’ όλες τις πλευρές του δημοτικού συμβουλίου.
«Θεωρώ λοιπόν ότι εάν υπήρχε αυτό το όραμα θα ήταν δύσκολο σε κάθε παράταξη ή σε κάθε μεμονωμένο δημοτικό σύμβουλο να λειτουργεί με κριτήρια που αντιστρατεύονται τον δημοκρατικά εκπονημένο σχεδιασμό ή αφορούν προσωπικές φιλοδοξίες. Θα αναλάμβανε τεράστιο προσωπικό και πολιτικό κόστος.
Από την άλλη ο Δήμαρχος θα είχε ένα ισχυρό εργαλείο για να εμπνεύσει το δημοτικό συμβούλιο με μια φυγή προς τα εμπρός, προς το μέλλον. Θα ήταν πολύ δύσκολο να μην τον ακολουθήσουν με καταθέσεις υπεύθυνων προτάσεων και σύγκλιση στην ψήφιση των αποφάσεων.
Να λοιπόν ένα όραμα για να συσπειρώσει όλες τις παρατάξεις και να προφέρει πεδίον δόξης λαμπρόν σε όσους μας διαβεβαιώνουν ότι οι κινήσεις τους αποσκοπούν στο ευοίωνο μέλλον της πόλης και πιστεύουν ότι το χρέος των υπεύθυνων αυτοδιοικητικών είναι να οραματίζονται και να σχεδιάζουν. Ας το αποδείξουν».
Γ.Δ.


Ιδού μια ευκαιρία
Υπενθύμιση προς τους δήμους της περιοχής μας για ν’ αξιοποιήσουν μια ευκαιρία για χρηματοδότηση παρεμβάσεων στον αστικό ιστό των πόλεων μέσω αναπλάσεων.
Συγκεκριμένα, πρόσκληση σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου». Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που η κυβέρνηση έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 204 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να δημιουργήσει συνθήκες αστικής αναζωογόνησης με σημαντικά περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνονται η ανάπλαση ιστορικών κέντρων και υποβαθμισμένων περιοχών, η επαναχρησιμοποίηση του κτιριακού αποθέματος των πόλεων, η εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας.
Γ.Δ.



Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…