Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

0

Επισκευές και συντηρήσεις
Η πληροφορία από αξιόπιστη πηγή και αφορούσε στην άμεση αντίδραση και λύση σε επισήμανση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης για κίνδυνο πλημμυρών στον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Κουρτίδη.
Ενημερώθηκε για το πρόβλημα σε αναχώματα στον Νέστο χαμηλά προς το Εράσμιο.
Αμέσως κάλεσε σε σύσκεψη, είδαν τις λύσεις και προχώρησε στην εκτέλεση συντήρησης των αναχωμάτων στα σημεία που έχουν πρόβλημα.
Σύντομα, άμεσα, πριν συμβεί το κακό και οι ζημιές.
-Καλό δείγμα άμεσης αντίδρασης που εγγράφεται στα θετικά.
Γ.Δ.


Κάτι κρύβεται
Όλοι όσοι βρισκόμαστε στην αγορά χρόνια το συζητάμε και μας έχει απασχολήσει. Αναφέρω τις αυξήσεις στο πετρέλαιο, βενζίνη (καύσιμα)  και το φυσικό αέριο.
Χρόνια στο κουρμπέτι με καλές και κρίσιμες περιόδους και καταστάσεις.
Αυτό που γίνεται τώρα με τις υπερβολικές αυξήσεις στα καύσιμα ποτέ άλλοτε δεν το έχουμε δει, δεν το ζήσαμε.  Είναι τρομερό, πως από τη μία παραγγελία στην άλλη, λένε οι πρατηριούχοι, πως υπάρχει αύξηση.
Μάλιστα, όταν η αγορά και οι χώρες προμηθεύονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνέχεια και τα συμβόλαια ισχύουν. Άρα, το πρόβλημα είναι τεχνητό πέρα για πέρα.
Βρήκαν την μεγάλη ευκαιρία οι εταιρείες να κερδοσκοπήσουν ασύστολα. Γι’ αυτό απαιτείται σοβαρός έλεγχος από την Πολιτεία.
Γ.Δ.


Ένα γεγονός με παγκόσμια επίδραση
Από την άλλη, η αύξηση στα καύσιμα δημιουργεί αλυσιδωτές αυξήσεις σχεδόν στα περισσότερα προϊόντα που παράγουν βιοτεχνίες και βιομηχανίες.
Σημειώνουμε πως το ενεργειακό κόστος σε μια επιχείρηση είναι από τα μεγαλύτερα στην χώρα μας για τον τομέα της παραγωγής. Ήδη τα προϊόντα, σχεδόν όλα, έχουν αυξήσει τις τιμές τους και οι ενδείξεις δεν είναι θετικές για το προσεχές χρονικό διάστημα.
Η περίοδος που διανύουμε δεν είναι εύκολη. Η ζωή όλων, το επίπεδο διαβίωσης, δοκιμάζεται. Κυρίως των ανθρώπων των λαϊκών τάξεων που υφίστανται και τη δοκιμασία του άσχημου καιρού.
Συμπερασματικά, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε ένα μεγάλο ντόμινο εξελίξεων και αντιδράσεων που επηρεάζουν την ζωή άμεσα και έμμεσα εκατομμυρίων ανθρώπων.
Γ.Δ.


Βαρκούλες αρμενίζουν
Φυσικά πρόκειται για μια όμορφη και γραφική εικόνα, το να βλέπει κανείς τις βαρκούλες ν’ αρμενίζουν στα γαλανά νερά. Αυτή η εικόνα για μας απ’ έξω από τον χορό.
Διότι αυτοί που έχουν τις βαρκούλες κλήθηκαν να πληρώσουν αύξηση πάνω από 300% πάνω στα τέλη ελλιμενισμού στα λιμάνια Ξάνθης και Ροδόπης.
Η απόφαση είναι σχετικά πρόσφατη και δεν αφορά μόνο την περιοχή μας αλλά όλα τα Λιμενικά Ταμεία μετά την απόφαση των αρμόδιων υπουργών.
Στην ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων υπάγονται και διαχειρίζεται τα λιμάνια Αβδήρων-Πόρτο Λάγος Ξάνθης και Φαναρίου, Ιμέρου και Μαρώνειας Ροδόπης.
Γ.Δ.


Ο κωμικός που έσωσε την Ευρώπη
Μέχρι πρότινος, την ευρωπαϊκή σοβαρότητα απασχολούσαν το μπουρκίνι, η κατάργηση του αρσενικού και του θηλυκού γένους στη γλώσσα, το περίφημο γαλλικό iel, η κατάλληλη ηλικία για την επιλογή φύλου και η κατάλληλη λέξη για να αντικατασταθεί το «νέγρος». Η Ευρώπη ξαπλωμένη στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή για να αντιμετωπίσει τα συμπλέγματά της, το αποικιοκρατικό της παρελθόν και την πολιτισμική της υπεροχή. Ενοχική απέναντι στον χριστιανισμό και στις ελληνορωμαϊκές ρίζες της. Ενοχική απέναντι στον εαυτό της, ενοχική απέναντι στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της πολυπολιτισμικής της σύνθεσης. Η «εθνική» συνείδηση ήταν απαγορευμένη, αποτροπαϊκή όπως ο ανδρισμός ή η θηλυκότητα. Λες και πίστευε πως η Ιστορία είχε τελειώσει. Το «Ποτέ πια» είχε επιβεβαιωθεί. «Ποτέ πια» στον πόλεμο και «Ποτέ πια» σε ολοκληρωτισμούς μετά την πτώση του Τείχους.
Κι ύστερα ήρθε η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, και είδε η Ευρώπη το πρόσωπο ενός «τύπου» που πολεμάει για να υπερασπιστεί τις αξίες της, την αυτοδιάθεση των εθνών, τη δημοκρατία. Και μιλάει στο όνομα της ιστορίας του έθνους του, που ο κυνικός αντίπαλός του θέλει να σβήσει. Και μιλάει στο όνομα του έθνους του, που χύνει το αίμα του σ’ έναν πόλεμο, ο οποίος, απ’ ό,τι όλα δείχνουν, θα εξελιχθεί σε πόλεμο χαρακωμάτων. Ο κωμικός ηθοποιός Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αν η Ευρώπη αποδείξει ότι όντως αφυπνίσθηκε από τον πολιτισμικό της λήθαργο, θα πρέπει να θυμάται πως το χρωστάει σ’ έναν πρώην κωμικό τηλεοπτικό αστέρα. Βλέπετε πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει η κωμωδία…
Τ.Θ.


Δύο βλήματα μέσα σε σωρό σκουπιδιών
Βρέθηκαν δύο σκουριασμένα βλήματα που χρονολογούνται από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο στην κοίτη του Κόσυνθου. Έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες από τους πυροτεχνουργούς του στρατού. Ο δήμος Μύκης έστειλε σε δελτίο τύπου την είδηση μαζί με το φωτογραφικό υλικό. Το γεγονός ότι βρέθηκαν βλήματα είναι αρκετά συχνό ειδικά σε μια περιοχή που είναι κοντά το Οχυρό του Εχίνου και δόθηκαν μάχες με τους Γερμανούς κατά  τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό όμως που βλέπουμε στην φωτογραφία και μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση δεν είναι τα βλήματα αλλά τα σκουπίδια τριγύρω. Πλαστικά μπουκάλια και σακούλες πεταμένες. Μόλις και διακρίνονται τα βλήματα από τον σωρό σκουπιδιών. Λες και είναι σκουπιδότοπος. Και πρόκειται για την κοίτη του Κόσυνθου. Αυτά δεν τα πρόσεξε η δημοτική αρχή Μύκης και να μπει στην διαδικασία να τα καθαρίσει;
Εκτός από την ρύπανση που προκαλούν, υπάρχουν πρόστιμα για ανεξέλεγκτους ΧΑΔΑ.
Μ.Ξ.


Δυο βραβεία για το δήμο μας
Δύο σημαντικά βραβεία έλαβε ο δήμος μας από τον κορυφαίο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης  «Best City Awards 2022». Το ένα αφορά την Αναβάθμιση του Συστήματος Φωτισμού με την «Προμήθεια και Εγκατάσταση Φωτιστικών Σωμάτων τύπου LED & Προμήθεια Λαμπτήρων τύπου LED Εξοικονόμησης Ενέργειας στον Δημοτικό Φωτισμό» και το δεύτερο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Γωνιών Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή μέσω της Δημιουργίας Πολύκεντρων Ανακύκλωσης Υλικών στον Δήμο Ξάνθης.
Πολύ θετικές διακρίσεις αλλά για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι το έργο της αναβάθμισης του φωτισμού το ξεκίνησε ο προηγούμενος δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος και μάλιστα συνάντησε αντιδράσεις από την τότε αντιπολίτευση.
Σ’ ότι αφορά της γωνιές ανακύκλωσης εκτός από τους μπλε κάδους έχουμε κάτι άλλο;
Μ.Ξ.


ΔΕΣΜΟΣ- ΑΜΘ τέλος
Έπεσε η αυλαία οριστικά πλέον για την γνωστή εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ- ΑΜΘ. Στο τελετουργικό του τέλους ήταν παρόντα τα μέλη των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας στη σύσκεψη που έγινε στην πόλη μας πρόσφατα. Τα επιμελητήρια ήταν ανένδοτα στην άποψή τους και αντέκρουσαν αποκλείοντας την πρόταση της περιφέρειας για επαναλειτουργία της εταιρείας. Όλα όμως όσα προηγήθηκαν ήταν τόσο πολλά που  κάθε συναίνεση ήταν μάταιη.
Έτσι και τυπικά πλέον κλείνει η ιστορία αυτή που έγινε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης. Σύμφωνα με δηλώσεις του Στ. Μωραΐτη ίσως μετά τη συμπλήρωση 2 χρόνων λειτουργίας της ΕΦΕΠΑΕ, τα επιμελητήρια, μόνα αυτά, επανασυστήσουν την ΔΕΣΜΟΣ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τόσο η ΔΕΣΜΟΣ όπως και η Αναπτυξιακή αποτελούσαν σοβαρά αναπτυξιακά εργαλεία του νομού μας τα οποία λόγω κακών και λανθασμένων χειρισμών, δεν υφίστανται πλέον.
Γ.Δ.


Α, ρε Ελλάδα…
Διαβάστε αγαπητοί συμπολίτες και βγάλτε τα συμπεράσματά σας για το κράτος που ζούμε διαχρονικά και τις κυβερνήσεις που μας κυβερνούν. Ο λόγος; Τα αυθαίρετα στα δάση τα οποία εξαιρούνται από την κατεδάφιση, αφού πληρώσουν 250€.
Το θέμα εκτιμάται πως αφορά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες.
Ιδού και η απόδειξη: «Μέσα στο Μάρτιο ανοίγει η πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο για την υπαγωγή των δασικών αυθαιρέτων σε διαδικασία ταυτοποίησης. Αυτό επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης. Όπως λέει, οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων με την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους 250 ευρώ πετυχαίνουν, σε αυτή τη φάση, προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση, άμεση καταστολή καταλογισμένων προστίμων, πάγωμα νέων προστίμων, αλλά και συμψηφισμό σε περιπτώσεις τακτοποιημένων αυθαιρέτων».
Τι σημαίνει αυτή η παρέμβαση; Ότι η Πολιτεία δικαιώνει τους αυθαίρετους και παράνομους για άλλη μια φορά. Αυτούς που καταπάτησαν περιουσία του δημοσίου δηλαδή.
-Δεν έχουν τελειωμό τα της Ελλάδας τρελά κι απίθανα.
Γ.Δ.


Σε προβληματισμό οι Δ.Ε.Υ.Α.
Σε ιδιαίτερα μεγάλο προβληματισμό βρίσκονται όλες οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης της χώρας. Αιτία του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται, είναι η μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν.
Η μεγάλη αύξηση της τιμής του ρεύματος, τους έχει βγάλει όλους έξω από τους ισολογισμούς τους. Από την άλλη, ο άκρατος λαϊκισμός και η πίεση της αντιπολίτευσης, οδήγησαν τους περισσότερους να μειώσουν τις τιμές, με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένες εισπράξεις.
Έτσι έφθασαν να έχουν πρόβλημα ρευστότητας, κάτι βέβαια που ζητούν να καλυφθεί από την κυβέρνηση. Για να το κάνει όμως αυτό το αρμόδιο υπουργείο, σίγουρα θα τους ζητήσει ν’ αυξήσουν τις τιμές στο νερό και στην αποχέτευση.
Ήρθαν όλα τούμπα, η αιτία είναι στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και άντε τώρα να βρουν άκρη για να τα βγάλουν πέρα.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…