Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

0

Κεντρώα σενάρια
Διαπίστωση από φίλο Κιναλίτη που μου την εξέθεσε πρόσφατα. Μου είπε: «Η κυβέρνηση έχει αλλάξει στρατηγική έναντι του ΚΙΝΑΛ και έχουν σταματήσει οι πολλές επιθέσεις και η προσωπική αποδόμηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Η τακτική αυτή δεν κρύβει, βεβαίως, κάποιον ξαφνικό έρωτα για το ΚΙΝΑΛ, απλώς αλλάζει τον τρόπο αναχαίτισης του κεντρώου κόμματος που εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις. Στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι να δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στο ΚΙΝΑΛ και να το αφαιμάξει εκλογικά, χωρίς να μπαίνει στη βάσανο των επιθέσεων που μπορεί να λειτουργούν και αντίστροφα; Να το αναδεικνύουν σε ”παίκτη”».
Γ.Δ.


Κεντρώα σενάρια ΙΙ
Από τα παραπάνω και αυτά με αφορμή, γίνονται συζητήσεις, ζυμώσεις και επαφές.
Θα έλεγα πως στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και διάφορες εισηγήσεις για αξιοποίηση και άλλων στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης.
Ο πρωθυπουργός, άλλωστε στην τελευταία ομιλία του στη βουλή είπε κάτι, για όσους δεν το πρόσεξαν, που αποκάλυψε πως η στρατηγική της ενσωμάτωσης κεντρώων πολιτικών κάθε άλλο παρά έχει παρέλθει. Θύμισε συγκεκριμένα πως «αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μεν κυβέρνηση ενός κόμματος στα χαρτιά, έχει ενσωματώσει όμως δυνάμεις και στελέχη πολύ ευρύτερα των παραδοσιακών ορίων της Ν.Δ
Γ.Δ.


Κεντρώα σενάρια ΙΙΙ
Όμως δεν είναι μόνον η Νέα Δημοκρατία που κάνει σενάρια αποψίλωσης του ΚΙΝΑΛ. Είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά όχι εύκολα διότι υπάρχουν εσωτερικά οργανωτικά προβλήματα. Υπάρχουν στελέχη πρώτης γραμμής που δεν επιθυμούν την Πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται στο επικείμενο Συνέδριο ν΄αντιδράσουν. Αντίδραση βέβαια η οποία θα είναι απέναντι σε όσα διαφορετικά θέλει να υλοποιήσει ο Τσίπρας και οι λεγόμενοι προεδρικοί.
Το θέμα δε αυτό, σίγουρα θ’ απασχολήσει ιδιαίτερα το Συνέδριο διότι είναι κορυφαίο για την ανάπτυξη και διεύρυνση του κόμματος ή διατήρησής του απλώς στην αντιπολίτευση ως δεύτερο  ή και τρίτο κόμμα.
Γ.Δ.


Κεντρώα σενάρια IV
Κλείνοντας το θέμα θα πρέπει βεβαίως να μη διαφεύγει της προσέγγισής μας η δεδομένη και αμετακίνητη θέση, μέχρι στιγμής, του ΚΙΝΑΛ να πορευτεί με προσήλωση στο Κέντρο, χωρίς βλέμματα δεξιά και αριστερά. Εκτός βέβαια εάν θεωρεί κάποιος πως ο Ανδρουλάκης μπορεί να μπει σε μια συγκυβέρνηση και να κάψει το όποιο πολιτικό κεφάλαιο μπορεί να αναπτύξει μελλοντικά.
Βέβαια οι εκτιμήσεις για το σοβαρό και σημαντικό αυτό θέμα, ίσως το σοβαρότερο όταν θα προκύψει σίγουρα στις πρώτες εκλογές, να είναι πρόωρες. Κι αυτό διότι μέχρι την Άνοιξη του 2023, πολλά θα έχουν αλλάξει. Αλλαγές δε άγνωστο ποια ένταση θα έχουν και προς ποια κατεύθυνση θα υπάρξουν για να επηρεάσουν τα πολιτικά πράγματα.
Γ.Δ.


Σωστά λόγια
Σταχυολογώ μια δήλωση του προέδρου του Εμπορικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλη Κορκίδη. Είπε:  «Εάν θέλουμε ένα βιώσιμο επισιτιστικό μέλλον για τη χώρα μας, θα πρέπει να κοιτάξουμε με θέα τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη, ώστε να αξιοποιήσουμε κάθε στρέμμα και κάθε δυνατότητα ποιοτικής ελληνικής παραγωγής μαλακού σίτου που καλλιεργείται σε ψυχρά κλίματα».
Ο ίδιος, σημείωσε ακόμη ότι η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική πηγή ειδών αγροδιατροφής και ιδιαιτέρως δημητριακών, μπορεί κάλλιστα να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα η εγχώρια παραγωγή μας. Συνέχισε δε λέγοντας ότι η Ελλάδα στο παρελθόν, είχε απόλυτη επάρκεια σε όλα τα είδη δημητριακών και ζάχαρης, την οποία πρέπει να επανακτήσει, ακόμα κι αν αρχικά το κόστος δεν είναι ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο.
-Πόσο δίκιο έχει και πόσο σωστά επισημαίνει τη λύση του επισιτιστικού θέματος ο άνθρωπος που γνωρίζει την αγορά διότι ζει δίπλα, μαζί της.
Γ.Δ.


Μια ζωή Θασίτες…
Είναι ν’ απορεί κανείς με τη νοοτροπία που έχουν και τους διακρίνει αρνητικά βεβαίως, οι Θασίτες, οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό. Ισχυρίζονται πως δεν έχουν ρευστό και πως θα έχουν για φέτος 35% αυξημένο το κόστος λειτουργίας τους ξενοδόχοι και λοιποί.
Μονίμως παραπονούμενοι, μονίμως να γκρινιάζουν και να «κλαίνε» για «κακή χρονιά», «λίγοι τουρίστες»  και άλλα κλαψιάρικα και πονηρά.
Είναι η φύση τους αυτή και αδικούν τον εαυτό τους. Όταν το νησί «βογκάει» από κόσμο, ντόπιους και ξένους, είναι αχαριστία να γκρινιάζεις.
Αλήθεια, τι να πουν οι άλλοι νησιώτες της περιφέρειάς μας στη Σαμοθράκη που με εγκαρτέρηση περιμένουν τους φίλους του νησιού τους να τους υποδεχτούν με χαμόγελα και ευγένεια. Κάτι που λείπει βέβαια από τους Θασίτες πλέον.
Γ.Δ.


Ξεχωρίζει
Έχουμε ξαναγράψει για τον νεαρό Ταξιάρχη Ευαγγελόπουλο, έχουμε παρουσιάσει τις επιτυχίες του στα Μαθηματικά. Έγινε γνωστός ο μαθητής του 2ου Γενικού Λυκείου και συνεχίζει με συνέπεια την ανοδική του πορεία στο αντικείμενο που του αρέσει και έχει αφοσιωθεί.
Έτσι, με χαρά μας πληροφόρησε πως θα συμμετάσχει στην τελική φάση του 34ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής. Μάλιστα, διεκδικεί μια θέση στην Ολυμπιακή Εθνική Ομάδα Πληροφορικής.
Αξίζει να σημειώσουμε πως για πρώτη φορά μαθητής από την Περιφέρειά μας περνά σ’ αυτήν την τελική φάση διαγωνισμού. Κι αυτό από μόνο του είναι σημαντικό.
Θερμές ευχές λοιπόν από μας για νέες επιτυχίες στο νεαρό Ξανθιώτη.
Γ.Δ.


Το σήμα της Περιφέρειας
Αφού η Περιφέρειάς μας έλυσε τα μεγάλα και σοβαρά θέματα όπως συμπεραίνουμε, εσχάτως ασχολήθηκε μ’ ένα που ελάχιστους έχει απασχολήσει. Αυτό της αλλαγής του σήματος που έχει σήμερα με ένα νέο.
Προσωπικά θα περίμενα το θέμα αυτό να λάβει δημοσιότητα με την προκήρυξη πανελλήνιου διαγωνισμού και μάλιστα με θεσμοθέτηση και βραβείου με οικονομικό συμβολικό ποσό γι’ αυτό που τελικά θα επιλεγεί.
Προφανώς θα υπάρχουν πληροφορίες για το νέο σήμα πως θ’ αντιπροσωπεύει την Περιφέρειά μας με εύληπτο τρόπο η παράσταση. Κάπως έτσι θα περιμένουμε να δούμε να προχωράει το θέμα αυτό.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Τουριστικές επαφές με το Ισραήλ
Στο Ισραήλ βρίσκεται ο εντεταλμένος τουρισμού της ΑΜΘ κ. Αθανάσιος Τσώνης προκειμένου να προβάλει το τουριστικό πακέτο της περιφέρειας μας. Όπως ήδη έκανε στο Ντουμπάι με την συμμετοχή της περιφέρειας σε έκθεση EXPO. Μετά σειρά έχουν οι Βαλκανικές χώρες και συγκεκριμένα η Σερβία. Πολύ θετικές ενέργειες που ευελπιστούμε να έχουν αποτελέσματα. Ιδιαίτερα με τον Ισραήλ το κλίμα είναι πολύ καλό και λόγω των καλών σχέσεων με την χώρα μας αλλά και με την περιφέρειά μας. Ιδιαίτερα στην πόλη μας με τις τελευταίες εκδηλώσεις τιμής στην μνήμη  των Εβραίων της πόλης και του μνημείου που τοποθετήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας το κλίμα είναι ιδιαίτερα θερμό. Θα ήταν πολύ θετικό αυτό να κεφαλαιοποιηθεί και να έχουμε τουρίστες από το Ισραήλ καθώς έχουν κάτι να τους συνδέει με την πόλη. Ας ελπίσουμε ο κ. Τσώνης να τα αναδείξει αυτά.
Μ.Ξ.


Η ανάλυση του νομπελίστα Πoλ Κρούγκμαν για «το έγκλημα και την γκάφα του Πούτιν»
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση έκανε ο οικονομολόγος νομπελίστας Πoλ Κρούγκμαν σε άρθρο του στους New York Times. Αναζητώντας απαντήσεις γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε ένα τόσο “καταστροφικό λάθος” για τη Ρωσία ερμηνεύοντας λανθασμένα την Δύση, ο Κρούγκμαν εξηγεί γιατί ο μύθος περί παρηκμασμένης Δύσης είναι, όπως αποδείχθηκε, λανθασμένος. Μάλιστα αναλύει πώς και γιατί η υποκινούμενη από τον Τραμπ εισβολή στο Καπιτώλιο και η εν συνεχεία στάση μερίδας των Ρεπουμπλικανών σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς ερμηνεύτηκε λάθος ως παρακμή των δημοκρατικών αξιών.  Όπως γράφει, η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ήταν, πρώτα και κύρια, έγκλημα. Αλλά ήταν επίσης μια γκάφα. Σε λιγότερο από πέντε εβδομάδες ο Πούτιν κατέστρεψε τη στρατιωτική φήμη της Ρωσίας, έπληξε την οικονομία της χώρας του και ενίσχυσε τις δημοκρατικές συμμαχίες που ήλπιζε να υπονομεύσει.
Αλλά, σημειώνει, ότι αυτό που έχει να αντιτάξει η Δύση – πέρα από εξοπλισμούς ή εργαλεία κυρώσεων – είναι οι δημοκρατικές αξίες που στις Ηνωμένες Πολιτείες υπονομεύονται συστηματικά και όχι μόνο από σκοτεινά συνωμοσιολογικά κέντρα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …