Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

0

Παραιτήθηκε ο Μιχάλης Σπανίδης
Η παραίτηση του Μιχάλη Σπανίδη από τη θέση του δημοτικού συμβούλου ανακοινώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Στην επιστολή του που αναγνώστηκε ο κ. Σπανίδη αναφέρθηκε στις θηριωδίες του  πολέμου σημειώνοντας ότι την ίδια στιγμή «θεσμικές εξουσίες του τόπου μου ασχολούνται με παραποτάμιους μπουφέδες».
Εξήγησε δε, ότι η παραίτησή του έρχεται «ως ελάχιστη ένδειξη συγγνώμης για την απραξία μου απέναντι στο σύγχρονο παραλογισμό των βίκινγκς».
Ε.Δ.


Παράπονα από το συμβούλιο της Κοινότητας Σταυρούπολης
Τα παράπονα του συμβουλίου κοινότητας Σταυρούπολης μετέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος Αναστάσιος Συμεωνίδης. Μετέφερε τη δυσαρέσκεια για τη μη ενημέρωση του τοπικού συμβουλίου σχετικά με επίσκεψη υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη. «Γνωρίζει κάποιος καλύτερα αυτό τον τόπο από εμάς;», αναρωτήθηκε, παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση.
Ε.Δ.


Παραιτήθηκαν οι εκκαθαριστές της Αναπτυξιακής
Την επιστολή παραίτησης των εκκαθαριστών της Αναπτυξιακής ανάγνωσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος. Όπως αναφέρουν, ανέλαβαν το έργο της εκκαθάρισης στην έκτακτη ΓΣ της Αναπτυξιακής στις 30/10/2018, ωστόσο παρά τις οχλήσεις τους, για την  ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάθεσης δεν ανταποκρίθηκαν ο Δήμος Μύκης, η ΠΑΜΘ, η «Ένωση» και ο Αλιευτικός συνεταιρισμός Βιστονίδας.
Έτσι, όπως έγραψαν, δεν ανέλαβαν καμία εργασία εκκαθάρισης και γι’ αυτό αποποιούνται το διορισμό τους.
Ο κ. Δημαρχόπουλος αναρωτήθηκε αν η παραίτηση γίνεται με μία ανακοίνωση και αν υπάρχουν ευθύνες είτε για τους ίδιους είτε για τους φορείς που δεν προχώρησαν τις διαδικασίες, αλλά καθώς ήταν στο πλαίσιο των ανακοινώσεων, δε δόθηκε συνέχεια στη συζήτηση.
Ε.Δ.


Δεν «κλείνει» λόγω του πολέμου ο εναέριος χώρος του Έβρου
Την είδηση ότι «κλείνει» για ένα μήνα ο εναέριος χώρος του Έβρου διαψεύστηκε από τον αερολιμενάρχη του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης. Όπως εξήγησε ο κ. Ζαντανίδης, πρόκειται για ρυθμίσεις που γίνονται κατά πάγιο τρόπο σε συνεννόηση με τους ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας, για ασκήσεις των αεροσκαφών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, που διαρκούν για ελάχιστα λεπτά κατά την διάρκεια προγραμματισμένων ημερών. Διευκρίνισε δε, ότι καμία σχέση δεν υπάρχει με τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και ότι οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης συνεχίζονται κανονικά.
Ε.Δ.


Η ειδοποιός διαφορά
Διαφέρουμε, διαφέρουμε αρκετά και ακόμη να διορθώσουμε πρώτα τον εαυτό μας και τα λάθη μας. Σα λαός, σαν κόμματα, σαν κυβερνήσεις. Διαβάστε και θα καταλάβετε:
«Η Πορτογαλία επιστρέφει, πότε πότε, στον δικό μας δημόσιο διάλογο. Συνήθως αποσπασματικά. Αναρωτιόμαστε γιατί εκείνοι τα καταφέρνουν τα τελευταία χρόνια τόσο καλύτερα από εμάς. Πώς κατάφεραν να τελειώσουν μέσα σε τρία χρόνια μ’ ένα Μνημόνιο παρόμοιο με το δικό μας, αλλά που εμάς μας πήρε μια δεκαετία;
Πώς κατάφεραν να εφαρμόσουν την ίδια σκληρή συνταγή χωρίς να χάσουν το στοίχημα της ανάπτυξης; Πώς κατάφεραν να φτάσουν γρηγορότερα από όλους στα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη;
Η απάντηση είναι απλή. Εκείνοι δεν θεωρούν ντροπή τη συναίνεση στην πολιτική. Η αντιπολίτευση, παρότι η κυβέρνηση ήταν μια εύθραυστη κυβέρνηση μειοψηφίας, έδωσε την ψήφο της και ανέλαβε το κόστος να στηρίξει τρία προγράμματα λιτότητας, από την άνοιξη του 2010 ως την άνοιξη του 2011, προκειμένου, όπως έλεγαν, «να μην έχουμε τη μοίρα της Ελλάδας». Κι όταν η τρόικα με επικεφαλής τον γνώριμό μας Πολ Τόμσεν, αριβάρισε εν τέλει στις όχθες του Τάγου, τα «συστημικά» κόμματα δεσμεύθηκαν να αποδεχθούν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, το Μνημόνιο δηλαδή, και να κάνουν εκλογές ώστε να το νομιμοποιήσουν πολιτικά και να επιλεγεί το κόμμα που θα το εφαρμόσει.
Είναι αυτή η κουλτούρα που εξηγεί τις επιτυχίες. Κι είναι αυτή που αποτυπώνεται στην πρώτη δήλωση του νικητή των εκλογών της. Πως η αυτοδυναμία δεν είναι παντοδυναμία.
Πως η απόλυτη πλειοψηφία (στη Βουλή) δεν σημαίνει απόλυτη εξουσία. Πως η πολιτική, δηλαδή, δεν είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όπως παρ’ ημίν θεωρείται».
Γ.Δ.


Ετοιμασίες στο ΚΙΝΑΛ
Μπορεί η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όμως τα κόμματα λειτουργούν και οργανώνονται εν όψει των προσεχών εκλογών.
Το Κίνημα Αλλαγής ετοιμάζεται ν’ απευθύνει δημόσιο προσκλητήριο στους πολίτες που συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ να ενεργοποιηθούν στο κόμμα και να γραφτούν στις κομματικές οργανώσεις.
Παράλληλα συζητείται η διεξαγωγή του Συνεδρίου αρχές Ιουνίου και η εκλογή του νέου γραμματέα και της νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Υπάρχουν παράλληλα και άλλοι δύο στόχοι. Να καταρτιστούν ισχυρά ψηφοδέλτια που θα σηματοδοτούν την ανανέωση, τη συνέχεια και την επιλογή προσώπων με ισχυρό κοινωνικό και επαγγελματικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες, όπως και η αυτοργάνωση των μελών όπου το επιθυμούν χωρίς εκλογική διαδικασία.
-Ετοιμασίες λοιπόν για κάθε ενδεχόμενο.
Γ.Δ.


Το πρόβλημα πάρκινγκ
Είναι γεγονός πως η πόλη μας έχει πρόβλημα χώρου πάρκινγκ. Επιτείνει το πρόβλημα το κλειστό δημοτικό πάρκινγκ του οποίου η επαναλειτουργία είναι άγνωστη χρονικά, όπως και το κλειστό επίσης πάρκινγκ επί της Κονδύλη πίσω από το Αμοιρίδειο.
Αυτό το μεγάλο πάρκινγκ θα μπορούσε ολοκληρούμενο να εξυπηρετήσει τους εισερχόμενους στην πόλη από τη δυτική πλευρά αλλά και το ανατολικό μέρος.
Βρίσκεται εγγύς του κέντρου, ούτε πέντε λεπτά διαδρομή, πλησίον τραπεζών, υπηρεσιών, αγορών.
Κάποτε, επιτέλους, τα πεζοδρόμια σε πολλά σημεία της πόλης θα πρέπει ν’ απαλλαγούν από τα παρκαρισμένα επάνω σ’ αυτά Ι.Χ. Κι αυτό θα επιτευχθεί αφού δημιουργηθούν και δοθούν στη λειτουργία πάρκινγκ.
Γ.Δ.


Έχουμε πόλεμο
Λέγαμε στην αρχή και γράφαμε για Ουκρανική κρίση. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Έχουνε πόλεμο εκεί, έχουνε νεκρούς, έχουν εισβολή στρατευμάτων, έχουν καταστροφές.
Είμαστε πλέον μάρτυρες ενός πολέμου στη Ευρώπη και πάλι. Με νέους πρόσφυγες, ανατροπές των στάτους, άγνωστες ανατροπές που θα έλθουν σίγουρα. Αυτό που δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς για το 2022, πως θα υπάρξει πόλεμος στην Ευρώπη, το ζούμε πλέον και στην πιο άσχημη εκδοχή του.
Προφανώς οι ευθύνες είναι στην πλευρά της Ρωσίας όσο κι αν προσπαθεί να δικαιολογηθεί για τους κινδύνους που θα διέτρεχε από την Ουκρανία εάν γινόταν μέλος του ΝΑΤΟ.
Γ.Δ.


Προέχει το μέλλον της πόλης
Συμπολίτης μου έλεγε πρόσφατα πως καιρό τώρα προβληματίζεται από την κατάσταση στο δημοτικό συμβούλιο. Ατέρμονες συζητήσεις στις συνεδριάσεις, επανάληψη των ίδιων θέσεων, αποχωρήσεις δημοτικών συμβούλων και προσχώρηση σε άλλη παράταξη.
Και διερωτάται ο συμπολίτης, γιατί συμβαίνει αυτό, γιατί λείπει η ομοφωνία και η συναίνεση.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη η απλή αναλογική συνέβαλε στη διαμόρφωση της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί σε πάρα πολλούς δήμους. Η απλή αναλογική καθιερώθηκε στους δήμους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να μετριάσει την αυτοδυναμία της πλειοψηφίας και να συμβάλει στη συνεργασία των παρατάξεων με σκοπό τον εμπλουτισμό των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου με τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Αυτό όμως προϋποθέτει σοβαρότητα και αυξημένη ευθύνη απέναντι στο συμφέρον της πόλης, πνεύμα συναίνεσης μακριά από μικροπολιτικά παιγνίδια για την υπονόμευση της μικρής πλειοψηφίας.
Προσωπικά πιστεύω και το διακηρύσσω συχνά, πως τη συναίνεση στις σοβαρές αποφάσεις δεν την επιβάλλει ο εκλογικός νόμος αλλά την επιβάλλει κυρίως η ευθύνη όλων απέναντι στο μέλλον της πόλης. Αυτό το μέλλον για το οποίο πολλοί μιλούν και λίγοι εργάζονται…
Γ.Δ.


Μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη άποψη
«Σ’ ένα πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια», είναι η φράση – κλειδί του Καθηγητή του Τμήματος πολιτικής επιστήμης του ΔΠΘ με ειδικότητα το Διεθνές Δίκαιο κ. Γραμματίκα Βασίλειου, τις απόψεις του οποίου φιλοξενεί  σε συνέντευξη το «Ε» στο σημερινό φύλλο. Πρόθεσή μας είναι να προσεγγίσουμε ολιστικά και αντικειμενικά τα γεγονότα και ο κ. Γραμματίκας δικαίωσε την επιλογή μας. Οι απόψεις του ενδιαφέρουσες, χαρτογραφούν τις εξελίξεις με βάση τα γεγονότα και αποκωδικοποιούν προθέσεις και των Ρώσων αλλά και των Δυτικών.  Ο κ. Γραμματίκας χαρακτηρίζει παράνομη την εισβολή της Ρωσίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και ακραία την αντίδραση της Δύσης και επιλεκτική θυμίζοντας και παραλληλίζοντας με  την εισβολή στην Κύπρο και την τότε αντίδραση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων αλλά και την τωρινή στάση τους, σχεδόν 50 χρόνια μετά, που η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ και παραμένει διχοτομημένη. Σημείωσε ακόμη πως όλα αυτά που συμβαίνουν πιθανόν ν’ ανοίξουν την όρεξη στον δικό μας γείτονα τον Ερντογάν και πως δεν είναι καθόλου σίγουρος αν η Δύση θα δείξει την ίδια ευαισθησία ως προς εμάς που θα κληθούμε μόνοι μας να τον αντιμετωπίσουμε. Τέλος σημείωσε είναι αρχή ενός νέου ψυχροπολεμικού κλίματος και ότι η Ευρώπη ακόμη δεν μπορεί να υπολογίσει τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν απ΄ αυτό τον πόλεμο οι χώρες που εξαρτούν τις οικονομίες τους από το  φυσικό αέριο.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…