Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία ΟΑΕΔ: Αλλάζουν όλα στο επίδομα ανεργίας

ΟΑΕΔ: Αλλάζουν όλα στο επίδομα ανεργίας

0

Μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια σε παροχές – διαγράφονται από το Μητρώο οι άνεργοι που αρνούνται προτεινόμενη εργασία 3 φορές

Σαρωτικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αναμόρφωση του ΟΑΕΔ.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια για τη διατήρηση βοηθημάτων, παροχών κλπ με στόχο την καταπολέμηση φαινομένων κατάχρησης και απάτης. Τα κριτήρια είναι ίδια με αυτά που προβλέπονται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης (για τον έγγαμο το πλαφόν ορίζεται στα 20.000 ευρώ).

Εξαιρούνται από τη ρύθμιση το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους για τα οποία παραμένουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία

Επίσης, τα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγονται δεν επηρεάζουν τη χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος, την έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης, για τα οποία θα συνεχιστεί το μέχρι σήμερα καθεστώς που τα διέπει.

Ορίζεται ρητά ότι οι πόροι που εξοικονομούνται από την εφαρμογή των κριτηρίων αυτών θα κατευθύνονται υποχρεωτικά σε άλλες δράσεις προστασίας των αναζητούντων εργασία.

Παράλληλα διαγράφονται από το Μητρώο του ΟΑΕΔ όσοι άνεργοι αρνηθούν πάνω από 3 φορές την θέση που τους προτείνει ο εργασιακός σύμβουλος. Η διακοπή ισχύει για 2 χρόνια με ταυτόχρονη παύση του επιδόματος ανεργίας. Το ίδιο ισχύει με την άρνηση συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης, αλλά η παύση θα είναι για 6 μήνες.

Στο μεταξύ εισάγεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας σε όσους -όντας επιδοτούμενοι άνεργοι- βρίσκουν δουλειά. Συγκεκριμένα όσοι κατά την περίοδο χορήγησης του επιδόματος ανεργίας βρουν εργασία, θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50% του ποσού για όσο διάστημα απομένει

Τέλος προβλέπεται μπόνους 300 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους για ενεργή αναζήτηση εργασίας (σύνταξη ατομικού σχεδίου δράσης)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένταση και επεισόδια στον τζαμί της Σμίνθης

Αντέδρασαν οι κάτοικοι γιατί ο ψευδομουφτής επιχείρησε να τους επιβάλει τον νέο τους Ιμάμη…