Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για πλαφόν σε καύσιμα και προϊόντα

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για πλαφόν σε καύσιμα και προϊόντα

0

Γεωργιάδης: «Όχι» στις αρπαχτές – Πρόστιμα από 5.000 έως 1 εκ. ευρώ στους παραβάτες

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον Άδωνι Γεωργιάδη η τροπολογία για το πλαφόν στα καύσιμα και προϊόντα, με ισχύ έως τις 30 Ιουνίου 2022. Η τροπολογία αφορά πλαφόν στην τιμή των καυσίμων και άλλων προϊόντων που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή. Ορίζεται, δε, πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 για την περίπτωση παραβίασης του πλαφόν.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως το πλαφόν αφορά μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων, τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια, τα οποία θα καθοριστούν και θα συγκεκριμενοποιηθούν με σχετική υπουργική απόφαση μετά την ψήφιση της τροπολογίας. Ως σημείο αναφοράς για πλαφόν ορίζεται η 1 Σεπτεμβρίου του 2021, δηλαδή μία περίοδο που δεν είχε ξεκινήσει τι ράλι στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου.

Με την επισήμανση πως στόχος της κυβέρνησης είναι να εμποδίσει “αρπαχτές” ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε στη Βουλή την τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Η τροπολογία προβλέπει την επιβολή πλαφόν σε καύσιμα και άλλα είδη και υπηρεσίες που παρουσιάζουν κατακόρυφες αυξήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία με τον υπουργό Ανάπτυξης να αναφέρει ότι θα υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές, αναπόφευκτα λόγω της αύξησης των πρώτων υλών. «Θέλουμε να εμποδίσουμε όσους προσπαθήσουν στην αναμπουμπούλα του πολέμου να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους για να κάνουν μια αρπαχτή», είπε χαρακτηριστικά και απέρριψε το ενδεχόμενο διατίμησης, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε ελλείψεις και «μαύρη» αγορά.

Η επίμαχη ρύθμιση προβλέπει ότι «για χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του παρόντος έως και την 30η.6.2022 απαγορεύεται η αποκόμιση μεικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή όταν το περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1.9.2021».

Επίσης, προβλέπεται ότι τυχόν παράβαση θα επιφέρει αυστηρά πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και θα φτάνουν ως το 1 εκατ. ευρώ, ενώ 50.000 ευρώ είναι η καμπάνα για απόκρυψη στοιχείων ή παρεμπόδιση του ελέγχου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

«Εισάγονται ρυθμίσεις με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας απαραίτητης για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της γεωπολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας και πάντως όχι πέραν της 30.6.2022.

Ορίζονται οι αρμόδιες αρχές για τη λήψη καταγγελιών και διαπίστωση των οικείων παραβάσεων, τη διενέργεια ελέγχου και την επιβολή κυρώσεων.

Παρέχεται η νομοθετική εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με υπουργική απόφαση της διαδικασίας του ελέγχου και της επιβολής των αναφερόμενων κυρώσεων της κλιμάκωσης των προστίμων καθώς και ανώτατης τιμή πώλησης στους καταναλωτές για τα προαναφερόμενα αγαθά και υπηρεσίες».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …