Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κανένα θετικό κρούσμα με γρίπη των πτηνών σε πουλερικά παραγωγής στο νομό μας

Κανένα θετικό κρούσμα με γρίπη των πτηνών σε πουλερικά παραγωγής στο νομό μας

0

Η ΔΑΟΚ πήρε δείγματα από πουλερικά παραγωγής – Συναγερμός στις Κτηνιατρικές υπηρεσίες μετά τον εντοπισμό νεκρών αργυροπελεκάνων στις Πρέσπες

 

Δεν παρατηρήθηκε νεκρό άγριο πουλί στην Βιστονίδα – Δεν πήρε δείγματα ο Φορέας Διαχείρισης  – Ποια στελέχη του ιού της γρίπης των πτηνών είναι παθογόνα για τον άνθρωπο;

 

Συναγερμός έχει σημάνει στο ΥΠΑΑΤ και στις κτηνιατρικές αρχές από τον εντοπισμό γρίπης των πτηνών σε μια αποικία αργυροπελεκάνων στη Μικρή Πρέσπα. Περίπου 100 νεκρά πουλιά εμφανίσθηκαν επίσης στις Λίμνες της Καστοριάς και Χειμαδίτιδας. Όπως αναφέρει η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόκειται για επιζωοτία που εδώ και μήνες πλήττει την Ευρώπη και στη χώρα μας εμφανίσθηκε, μέσω των συγκεκριμένων περιστατικών, μόνο σε άγρια πτηνά.

Δεν παρατηρήθηκε νεκρό άγριο πουλί στη Βιστονίδα – Δεν πήρε δείγματα ο Φορέας Διαχείρισης

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Φορέα Εθνικού Πάρκου Δέλτα Νέστου Βιστονίδας – Ισμαρίδας κ Γιώργος Γκαϊντατζής έχει ενημερωθεί ο Φορέας από  το ΥΠΑΑΤ ωστόσο προς το παρόν δεν έχει εμφανιστεί περιστατικό θανάτων αργυροπελεκάνων ή άλλων πουλιών  στις λίμνες της ΑΜΘ. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν έχουν ληφθεί δείγματα γιατί ο Φορέας δεν έχει ειδοποιηθεί για κάποιο περιστατικό. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό και υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα τότε ενεργοποιείται το πρωτόκολλο που προβλέπει το νεκρό πουλί να θάβεται και να λαμβάνονται δείγματα σε οικόσιτα της περιοχής τα οποία και τίθενται σε καραντίνα όπως συνέβη με την επιδημία της γρίπης των πτηνών το 2009.

Η ΔΑΟΚ πήρε δείγματα από πουλερικά παραγωγής – Δεν βρέθηκε θετικό κρούσμα με γρίπη των πτηνών

Αντίθετα με τον Φορέα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ξάνθης προέβη σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε πουλερικά παραγωγής. Όπως μας πληροφόρησε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ κ. Ανδρέας Καμαριανάκης δεν εντοπίστηκε κάποιο θετικό κρούσμα στα πουλερικά ωστόσο επιφυλάχθηκε για τα άγρια πτηνά που υπάρχουν στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι αυτή την εποχή απαγορεύεται  το κυνήγι έως και τις 20 Αυγούστου οπότε οι κυνηγοί που είχαν και τον ρόλο συλλογής δειγμάτων όπως στην περίπτωση της πανώλης των χοίρων τώρα δεν κυνηγούν.

Ποια στελέχη του ιού της γρίπης των πτηνών είναι παθογόνα για τον άνθρωπο;

Επισημαίνεται πως η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται από  τα άγρια πτηνά στα οικόσιτα και από εκεί στον άνθρωπο.

Οι πανδημίες της νόσου της γρίπης που παρατηρήθηκαν στον άνθρωπο τον 20ο αιώνα προήλθαν από διάφορους τύπους της γρίπης των πτηνών, από στελέχη του ιού όπως είναι ο Η1Ν1, ο Η2Ν2 και ο Η3Ν2. Τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί υψηλά παθογόνα στελέχη στα πτηνά, όπως είναι ο Η5, Η7 και Η9, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια σε αυτά. Ειδικότερα ο Η5Ν1 έχει προκαλέσει μαζικούς θανάτους στα πτηνά και αποτελεί παράγοντα κινδύνου και για τον άνθρωπο, αφού ο πληθυσμός δε διαθέτει καθόλου αντισώματα ενάντια στον ιό αυτό. Υπολογίζεται ότι έχουν μολυνθεί πάνω από 100 άτομα από τον ιό αυτό, ενώ 60 άτομα περίπου έχουν πεθάνει.

Καμία ανησυχία δεν υπάρχει για μετάδοση στον άνθρωπο του ιού της γρίπης των πτηνών που έπληξε αποικία αργυροπελεκάνων στη Μικρή Πρέσπα

Καθησυχαστική είναι η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ παρά τον εντοπισμό νεκρών αρυροπελεκάνων στις Πρέσπες και έχει λάβει μέτρα μόνο για τις πληγείσες περιοχές. Όπως αναφέρεται: « Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ έχει επικοινωνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και έχει δώσει σαφείς οδηγίες για εφαρμογή των θεσπισμένων μέτρων για την προστασία των συστηματικών και οικόσιτων πτηνών.

Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή εφαρµογή των µέτρων  βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών βάσει των οποίων απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.), σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση µικρότερη των δύο χιλιοµέτρων από υγροβιότοπους, ποταµούς, λίµνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές των περιοχών που έχουν εμφανισθεί περιστατικά.

Έχουν ενημερωθεί, επίσης,  οι Φορείς Διαχείρισης των λιμνών της περιοχής, ιδιαίτερα των νομών Καστοριάς και Φλώρινας, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυνηγετικοί σύλλογοι και κάθε αρμόδια αρχή».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέος κεντρικός αγωγός ύδρευσης στη γραμμή Αβδήρων

Ο νέος αγωγός έρχεται να αντικαταστήσει το παλαιό δίκτυο που είχε κατασκευαστεί πριν από π…