Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Κ. Νοτοπούλου: Η Ξάνθη έχει ανάγκη ένα Συνεκτικό Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης

Κ. Νοτοπούλου: Η Ξάνθη έχει ανάγκη ένα Συνεκτικό Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης

0

Η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνοδευόμενη από τον βουλευτή Χ. Ζεϊμπέκ αφουγκράστηκε τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας όσον αφορά τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης του τόπου

«Χρειάζεται μία στρατηγική εθνική, αλλά και τοπική ή περιφερειακή η οποία πρέπει πρωτίστως να βγει από συνέργειες όσων  ασχολούνται με τον τουρισμό», σημείωσε η ίδια σε ανοιχτή ομιλία στην «Οικία Χατζιδάκι»

Επίσκεψη στην Ξάνθη πραγματοποίησε η π. Υπουργός και βουλευτής, Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Συντονιστής του τμήματος τουρισμού, Βαγγέλης Κυριακού την Τρίτη 15/03. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους πραγματοποίησαν σειρά επαφών με παραγωγικούς φορείς, συλλόγους και σωματεία της περιοχής με αντικείμενο της την ανάπτυξη της περιοχής και την άρση της απομόνωσής της, συνοδευόμενοι από τον βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, τον συντονιστή του κόμματος, Γιώργο Χατζηθεοδώρου και μέλη της ΝΕ.

Η κα Νοτοπούλου άκουσε τις θέσεις των παραγωγικών φορέων και ανέπτυξε τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα θέματα τουρισμού. Ένα από τα θέματα που απασχολούν έντονα τον Νoμό μας και συζητήθηκε ήταν το άνοιγμα της τουριστικής διόδου του Αγίου Κωνσταντίνου, που εδώ και δύο χρόνια παραμένει κλειστή, με συνέπεια να έχει χαθεί και αυτό το τουριστικό πλεονέκτημα για το Νόμο μας, και να προστεθεί στην οικονομική συντριβή του τόπου μας. Τέλος, επισκέφθηκε την Σταυρούπολη και το βράδυ βρέθηκε στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» όπου μίλησε σε προγραμματισμένη εκδήλωση με θέμα: «Ξάνθη: Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, Η επόμενη Μέρα».

Κ. Νοτοπούλου: «Η Πολιτεία πρέπει να ακούσει την αγωνία της τοπικής κοινωνίας-Η Ξάνθη έχει ανάγκη ένα Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης»

Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης σε δήλωσή της η κα Νοτοπούλου επεσήμανε: «Σήμερα, πραγματοποιήσαμε μία περιοδεία στην Ξάνθη με τον βουλευτή Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και τα Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Επίσης, συναντήσαμε Παραγωγικούς Φορείς, Επιμελητηριακούς, ανθρώπους που εκπροσωπούν διαφορετικά τομεακά  και κλαδικά τμήματα του τουρισμού και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Υπάρχει απόγνωση, εύλογη αγωνία. Οι τιμές είναι εκρηκτικές, το ‘’ράλι’’ αυξήσεων τιμών στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης μας κάνει να ανησυχούμε ιδιαίτερα. Από την άλλη, αυτό που λείπει από την Ξάνθη είναι ένα Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης για την επόμενη ημέρα. Η Ξάνθη είναι ένα ευλογημένος τόπος, το στολίδι της Θράκης, απαράμιλλης ομορφιάς, συνδυάζει βουνό και θάλασσα, συνδέει τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα, Ευρώπη κι Ανατολή. Ωστόσο, υπάρχουν ενέργειες, υπάρχει μία κοινωνική συμφωνία για μία αλλαγή του Μοντέλου Ανάπτυξης. Νομίζω πως η Πολιτεία πρέπει να ακούσει την αγωνία της τοπικής κοινωνίας. Δυστυχώς η Αυτοδιοίκηση μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει για την αναπτυξιακή προοπτική της Ξάνθης. Έρχεται η κοινωνία των πολιτών να υποκαταστήσει την έλλειψη αυτή και να προτείνει συνάμα λύσεις. Εμείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση τους ακούμε κι είμαστε σταθερά στο πλευρό τους».

Στη συνέχεια, επιχείρησε να προσεγγίσει το ζητούμενο της βιωσιμότητας στο πεδίο του τουρισμού προς όφελος του τόπου. Σημείωσε: «Γενικά, η Ξάνθη έχει πολλές δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός ορθού σχεδιασμού ανάπτυξης .Θα μας απασχολήσει η βιωσιμότητα ως βάση της προκοπής του τόπου. Δυστυχώς διανύουμε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Σήμερα δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη αν δεν συζητήσουμε πρώτα για τις προϋποθέσεις της, αν τα οφέλη δεν γυρνούν πίσω στην κοινωνία, αν δεν παράγονται μοναδικές εμπειρίες για τους επισκέπτες. Υπάρχει μπροστά μας η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα θα αναλύσουμε τον τρόπο με τον οποίο συντίθεται ένας προορισμός. Στην επίσκεψη στο Δασαρχείο μιλήσαμε για την παρατήρηση πουλιών και για την πανίδα. Η περιοχή είναι ένα αντάμωμα θρησκειών, πολιτισμών και ιστοριών κι ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί .Όταν μιλάμε για βιώσιμο τουρισμό δεν μιλάμε μόνο για μία μορφή εναλλακτικού τουρισμού, αλλά για ένα σύστημα με γνώμονα τις αρχές ποιότητας, αειφορίας που προσφέρει ένα επίπεδο καλύτερης ζωής για τους ίδιους τους κατοίκους του προορισμού και μέσα από την κινητικότητα αυτό περνά και στους τουρίστες. Χρειάζεται μία στρατηγική και εθνική, αλλά και τοπική ή περιφερειακή η οποία πρέπει πρωτίστως να βγει από εσάς. Ο τουρισμός είναι περιβάλλον πολιτιστικό, είναι καινοτομία, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Ο πλούτος του τουρισμού είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο και σε αυτό οφείλουμε να επενδύσουμε. Εσείς καλείστε να προβείτε σε συνέργειες. Απαιτείται ένα Συνεκτικό Σχέδιο Ανάπτυξης που θα προέρχεται από εσάς».

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…