Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Φρενίτιδα χωρίς λόγο για τα χάπια ιωδίου

Φρενίτιδα χωρίς λόγο για τα χάπια ιωδίου

0

Αυξημένη κινητικότητα στα Φαρμακεία της Ξάνθης

Προέδρος Φαρμακοποιών Ξάνθης, Δ. Κάλφα: «Τα χάπια ιωδίου δεν είναι πανάκεια…»

Καθηγητής Φαρμακολογίας ΔΠΘ, Ευ. Μανωλόπουλος: «Δεν λαμβάνονται προληπτικά και δεν υπάρχει λόγος για λήψη αυτών των χαπιών»

 

Αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται στα Φαρμακεία της Ξάνθης και των περιφερειακών δήμων και δεν αφορά μόνο τα rapid test αλλά και τα… χάπια ιωδίου. Πρόκειται για τα χάπια που γίνονται ανάρπαστα από τους Ευρωπαίους κυρίως Βουλγάρους, Ρουμάνους Πολωνούς και σχετίζονται με το φόβο κάποιου πυρηνικού ατυχήματος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα δε η ζήτηση έφτασε σε επίπεδα υστερίας στις χώρες αυτές μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρώσων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Ο εφιάλτης του Τσενομπίλ ξαναζωντανεύει και οι ευρωπαίοι πολίτες τρέχουν να προφυλαχθούν από ενδεχόμενη αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας καθώς τα χάπια ιωδίου δρουν αποτρεπτικά καθώς δεσμεύουν το ραδιενεργό ιώδιο προφυλάσσοντας έτσι από τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Προέδρος Φαρμακοποιών Ξάνθης, Δ. Κάλφα: «Τα χάπια ιωδίου δεν είναι πανάκεια και μπορεί να κάνουν βλάβη στην υγεία αν ληφθούν χωρίς να υπάρχει λόγος»

Το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών για χάπια ιωδίου επιβεβαιώνει η πρόεδρος των Φαρμακοποιών Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα: «Υπάρχει ενδιαφέρον. Μας ρωτούν αν έχουμε. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι στην χώρα μας δεν κυκλοφορούν αυτά τα σκευάσματα που δεσμεύουν το ραδιενεργό ιώδιο. Μόνο κάτι φυτικά με ελάχιστη περιεκτικότητα ιωδίου που έχουν εξαντληθεί. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι τα χάπια ιωδίου δεν είναι πανάκεια και μπορεί να κάνουν βλάβη στην υγεία αν ληφθούν χωρίς να υπάρχει λόγος. Αν ο μη γένοιτο υπάρχει πρόβλημα με διαρροή ραδιενέργειας οι αρχές υγείας της χώρα θα μεριμνήσουν να τα εισάγουν και θα τα χορηγήσουν στους πολίτες. Σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται πανικός», επισημαίνει η κα Κάλφα.

Καθηγητής Φαρμακολογίας ΔΠΘ, Ευ. Μανωλόπουλος: «Δεν λαμβάνονται προληπτικά και δεν υπάρχει λόγος για λήψη αυτών των χαπιών»

Μιλώντας στο «Ε» για την δράση και την χρήση  των χαπιών ιωδίου, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος εξηγεί: «Τα χάπια ιωδίου έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν στον θυρεοειδή αδένα το ραδιενεργό ιώδιο το οποίο είναι καρκινογόνο, αν ληφθούν λίγο πριν την επαφή του ατόμου με ραδιενέργεια.  Δεν μπορεί όμως κάποιος να τα πάρει  προληπτικά. Μόνο αν ξέρουμε ότι υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας. Αυτό που κάνουν είναι να προφυλάσσουν από τον καρκίνο του θυροειδούς. Αυτό όμως είναι ένα πρόβλημα από τόσα άλλα που δημιουργεί η ραδιενέργεια». Επιπρόσθετα ο κ. Μανωλόπουλος επεσήμανε πως δεν υπάρχει λόγος για λήψη χαπιών και γι αυτό δεν θα πρέπει να τα αναζητούν οι πολίτες και να τα αγοράζουν μέσω ίντερνετ: «Αυτό το  σκεύασμα κάποιοι συνάνθρωποι μας το χρειάζονται για να ρυθμίσουν τον θυρεοειδή τους. Δεν πρέπει λοιπόν να τα στερούμε απ’ αυτούς που τα έχουν άμεσα ανάγκη. Επιπλέον είναι ένα ευαίσθητο χάπι που θέλει σωστή αποθήκευση για να διατηρηθεί και εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη δεν χρειάζεται να το αγοράσουμε».

Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: «Δεν υπάρχει λόγος να τα αγοράζετε, σοβαρές παρενέργειες από την αυθαίρετη χρήση»

Η κατάσταση της ραδιενέργειας περιβάλλοντος στην Ουκρανία, καθώς και σε όλες τις γειτονικές της χώρες, αναφέρεται φυσιολογική μέχρι σήμερα, με βάση τα πλέον αξιόπιστα διαθέσιμα δεδομένα, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), που αναφέρει ότι παρακολουθεί ενεργά και αδιάλειπτα την κατάσταση στην Ουκρανία, όσον αφορά την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, η οποία απειλείται εν μέσω ενός πολέμου. Η ΕΕΑΕ υπογραμμίζει ότι αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες στη χώρα μας, στην απευκταία περίπτωση ενός ραδιολογικού ή πυρηνικού συμβάντος στην Ουκρανία, “λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν μπορεί να προκληθεί μια κατάσταση κινδύνου στην Ελλάδα που θα απαιτούσε επείγοντα μέτρα προστασίας της ζωής ή της υγείας από την ακτινοβολία”.

Η ανακοίνωση της ΕΕΑΕ έρχεται λίγο αφότου ξεπούλησαν ακόμη και στην Ελλάδα τα χάπια ιωδίου, μετά το «χτύπημα» του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, ώστε να προστατευτούν από πιθανή ραδιενέργεια.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τα χάπια ιωδίου

Ειδικότερα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι “σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται να καταστούν αναγκαία πιο δραστικά μέτρα, όπως η εκκένωση πληθυσμού ή η χορήγηση χαπιών ιωδίου”. Η ΕΕΑΕ δηλώνει “ρητά και κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταστεί αναγκαία η χορήγηση χαπιών σταθερού ιωδίου στην Ελλάδα και δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να προμηθεύεστε δισκία ιωδίου “προληπτικά” και “για κάθε περίπτωση””.

Σημειώνει ότι “οι ταμπλέτες αυτές είναι φαρμακευτικό σκεύασμα, του οποίου η αυθαίρετη λήψη χωρίς ιατρική αιτιολόγηση μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Η χορήγηση ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος αφορά μόνο τον άμεσα επηρεαζόμενο πληθυσμό, κοντά στην περιοχή του ατυχήματος, όπου η προβλεπόμενη δόση ραδιενέργειας στον θυρεοειδή αδένα είναι πάνω από κάποια καθορισμένα επίπεδα. Το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας δεν αφορά με κανέναν τρόπο περιοχές που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, όπως η χώρα μας”.

Ακόμη η ΕΕΑΕ υπενθυμίζει ότι, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έχει εκπονήσει πρόσφατα ένα νέο, πλήρως αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων. Σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, βάσει των οποίων το σχέδιο αυτό αναπτύχθηκε, τα πιθανά μέτρα απόκρισης για την περίπτωση της χώρας μας περιλαμβάνουν εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων σε τρόφιμα και ζωοτροφές και, κατά μέγιστο, τον ενδεχόμενο περιορισμό στην κατανάλωση συγκεκριμένων τοπικά παραγόμενων ειδών.

Γιατί δεν προφυλάσσουν από τη ραδιενέργεια τα χάπια που κυκλοφορούν

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει με ανακοίνωσή του ότι στη χώρα μας τα σκευάσματα που κυκλοφορούν δεν έχουν ένδειξη σχετική με την προφύλαξη από τη ραδιενέργεια. Πρόκειται, όπως επισημαίνει, για συμπληρώματα διατροφής που έχουν έως και 500 φορές μικρότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο από τις δόσεις που πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαθητικός Διαγωνισμός «Πυθαγόρας 2025»: Πρόκληση για τη μαθηματική σκέψη

Ανοιχτές οι συμμετοχές για μαθητές από τη Β’ Δημοτικού έως και τη Γ’ Γυμνασίου – Διαδικτυα…