Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ένας «Ιστορικός περίπατος εβραϊκής μνήμης» για τους μαθητές του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης

Ένας «Ιστορικός περίπατος εβραϊκής μνήμης» για τους μαθητές του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης

0

Τμήματα του σχολείου επισκέφθηκαν το εβραϊκό νεκροταφείο, την Καπναποθήκη εγκλεισμού των Εβραίων στην οδό Σαλαμίνος και το ανεγερθέν Μνημείο των Εβραίων

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα διατήρησης της ιστορικής μνήμης και τη σημασία της καλλιέργειας αξιών, όπως ο αλληλοσεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας

Την Πέμπτη 24/02/2022 πραγματοποιήθηκε ο τρίτος σχολικός περίπατος του 2ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης. Στον περίπατο με θέμα «Ιστορικός περίπατος εβραϊκής μνήμης», ενταγμένο στη θεματική «Μνήμη και Δημόσιος Χώρος», συμμετείχαν τα τμήματα Α2, Α4 και Γ6  του σχολείου και οργανώθηκε από τους φιλόλογους καθηγητές του 2ου ΓΕΛ κ.κ. Αλέξανδρο Δημαρά, Παρασκευή Ευθυμίου, υπεύθυνη του τμήματος Α2, Βάγια Παπαδοπούλου, υπεύθυνη τμήματος Α4,  Φωτεινή Σκούπουρα, υπεύθυνη του τμήματος Γ6.

Χώροι επίσκεψης

Κατά τη διάρκεια του σχολικού περίπατου οι μαθήτριες/μαθητές των παραπάνω τμημάτων επισκέφτηκαν τα εξής σημεία που συνδέονται με την ιστορία των Εβραίων της Ξάνθης:

-το Εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης

– την -επί της οδού Σαλαμίνας 1- Καπναποθήκη εγκλεισμού των Εβραίων, τον τόπο δηλαδή συγκέντρωσης από τους Βούλγαρους κατακτητές της περιοχής μας, των 526 Ξανθιωτών Εβραίων, πριν οδηγηθούν στον αφανισμό τους στο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης της Τρεμπλίκα της Πολωνίας, τον Μάρτιο 1943

– το -επί της Πλατείας Ελευθερίας-νεοανεγερθέν  Μνημείο Ολοκαυτώματος των 526 Ελλήνων Εβραίων της Ξάνθης, που εξοντώθηκαν στο πολωνικό ναζιστικό στρατόπεδο.

Η συγκυρία

Ο συγκεκριμένος περίπατος συνέπεσε χρονικά με τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος της πόλης μας (20-2-2022) -στη σύλληψη της ιδέας του οποίου, στον σχεδιασμό, στην κατασκευή και στη δαπάνη του πρωτοστάτησε το ΠΑΚΕΘΡΑ, και ιδιαιτέρως ο άοκνος Πρόεδρός του, κ. Βασίλης Αϊβαλιώτης, με την αρωγή του Δήμου Ξάνθης- καθώς και με την «Ημέρα Μνήμης των Εβραίων της Ξάνθης (3/4 Μαρτίου 1943)», οι οποίοι ως θύματα ενός στοχευμένου μίσους υπέφεραν και έχασαν τη ζωή τους πριν 79 χρόνια.

Στοχοθεσία

Στόχος της συγκεκριμένης επίσκεψης ήταν, οι μαθήτριες και οι μαθητές να γνωρίσουν και να μάθουν βασικές πληροφορίες για την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας Ξάνθης, την εξόντωσή της από το ναζιστικό καθεστώς, καθώς και να πληροφορούν για το Μνημείο, τόσο για την επιλογή της θέσης του, όσο και για την πληθώρα των συμβολισμών του.

Ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης

Στο παραπάνω πλαίσιο, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να σκεφτούν και να συζητήσουν με τους καθηγητές τους για θέματα διατήρησης της ιστορικής μνήμης και αποτροπής αντίστοιχων εγκλημάτων στο μέλλον, καθώς και για τη σημασία της καλλιέργειας αξιών, όπως ο αλληλοσεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας και τα ιδανικά του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Πηγές και πληροφορίες

Βασικό μέρος των πληροφοριών που ακούστηκαν και συζητήθηκαν στην περιήγηση είχαν ως σημείο αναφοράς το περιεχόμενο των   δύο υπέροχων κεντρικών ομιλιών που εκφωνήθηκαν την Κυριακή 20/2/2022 στην «Εκδήλωση Μνήμης Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας», και συγκεκριμένα, της εμπνευσμένης και  συγκινητικής ομιλίας του προέδρου του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ), κ. Βασίλη Αϊβαλιώτη και της απόλυτα κατατοπιστικής ομιλίας του ιστορικού και διδάσκοντα στο ΔΠΘ, κ. Βασίλη Ριτζαλέου.

Δράσεις #WeRemember #ΝeverAgain

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στα παραπάνω σημεία εβραϊκής ιστορικής μνήμης, οι μαθήτριες και οι μαθητές πραγματοποίησαν τη δράση «Θυμόμαστε-#We Remember» και «Ποτέ Ξανά-#Never Αgain», την επιμέλεια της οποίας είχαν αναλάβει oι μαθητές του τμήματος Α4,  Ευστρατία Μαρτιμιανάκη και Ηλίας Νασόπουλος.

Βάγια Παπαδοπούλου

Φιλόλογος 2ου ΓΕΛ Ξάνθης

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…