Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εκτοξεύεται η τιμή του ψωμιού

Εκτοξεύεται η τιμή του ψωμιού

0

Λόγω αυξήσεων στην ενέργεια, τις πρώτες ύλες και του πολέμου στην Ουκρανία – «Αλμυρή» η τιμή της Λαγάνας με 2,50 ευρώ και πάνω

 

Μπλοκαρισμένες οι παραγγελίες των Μύλων λόγω του πολέμου – Πτώση τζίρου στα αρτοποιεία – Χειρότερα και από την πανδημία

 

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και ορατός παρά ποτέ ο κίνδυνος να βρεθούμε προ των πυλών μιας επισιτιστικής κρίσης καθώς όλα τα δεδομένα οδηγούν σε τεράστιες αυξήσεις του βασικού είδους διατροφής που ήταν και παραμένει το ψωμί για την χώρα μας. Οι αλματώδεις αυξήσεις στο ρεύμα και στο πετρέλαιο εκτόξευσαν τις τιμές στις πρώτες ύλες που πλέον είναι αδύνατον να …ζυμωθούν και να απορροφηθούν από τους αρτοποιούς ενώ ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, δύο χώρες σιτοβολώνες,  από τις οποίες προμηθεύεται η  χώρα μας το 60 – 70 % των αναγκών της για  σιτηρά αρτοποίησης (σκληρό σιτάρι) επιδεινώνει την κατάσταση.

Έρχονται ραγδαίες αυξήσεις στο ψωμί  – «Αλμυρή» η τιμή της Λαγάνας  

Με 150% αύξηση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, 30% αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης (από 1,10 έφτασε στα 1,60) και 30 – 50% στις πρώτες ύλες είναι αναπόφευκτη η αύξηση στο ψωμί: «Όλα είναι δυσοίωνα. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε νέα αύξηση στην χρηματιστηριακή τιμή των σιτηρών +20%. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεράστια αύξηση στο ρεύμα , στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούμε, τις πρώτες ύλες. Όσο και αν προσπαθούμε να απορροφήσουμε τις αυξήσεις αυτές, δεν γίνεται. Θα έχουμε νέα αύξηση στην τιμή του ψωμιού. Από  1, 10 θα φτάσει το 1,30», επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης κ. Σάκης Νικολαΐδης.

Όσο για την τιμή της λαγάνας που είναι και επίκαιρη και έχει μεγάλη ζήτηση τις μέρες αυτές με αποκορύφωμα την Καθαρά Δευτέρα: «Η τιμή της θα κυμαίνεται από 2,20 έως 2,50 ευρώ και ίσως παραπάνω. Κάθε μέρα αγοράζουμε με άλλες τιμές», τονίζει ο κ. Νικολαΐδης.

Μπλοκαρισμένες οι παραγγελίες των Μύλων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτός από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τις άλλες καταστροφικές επιπτώσεις έχει και …παράπλευρες απώλειες στην «μάχη για ψωμί». Ειδικότερα όπως μας πληροφορεί ο κ. Νικολαΐδης η χώρα μας καλύπτει το 60 – 70% των αναγκών της για σκληρό σιτάρι το οποίο είναι κατάλληλο για ατμοποίηση από την Ουκρανία και την Ρωσία. Οι Μύλοι κάθε φορά προπαραγγέλνουν αλλά αυτή την φορά δεν μπορούν να έρθουν οι παραγγελίες τους λόγω του πολέμου. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που θα επιφέρει αύξηση στην τιμή του ψωμιού καθώς θα κληθούν να προμηθευτούν από άλλες χώρες όπως Ινδία, Καναδά με μεγαλύτερο κόστος μεταφοράς. Να σημειώσουμε επίσης ότι λόγω του πολέμου η Ρωσία έχει διαθέσει το σιτάρι της στην Κίνα. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η χώρα μας παράγει ως επί το πλείστον μαλακό σιτάρι που προορίζεται για ζωοτροφές και εισάγει σκληρό.

«Σιτοβολώνας  της  Ευρώπης» η Ουκρανία

Η Ουκρανία ήταν παραδοσιακά βασικός εξαγωγέας δημητριακών. Παλαιότερα την αποκαλούσαν «σιτοβολώνα της Σοβιετικής Ένωσης», ή ακόμα και «σιτοβολώνα της Ευρώπης». Ήδη οι αγορές γεωργικών προϊόντων πληρώνουν το τίμημα: Οι τιμές του σιταριού αυξάνονται κατακόρυφα, αφού το 40% της ουκρανικής παραγωγής καλλιεργείται στις ανατολικές περιφέρειες της χώρας. Μάλιστα εκτιμάται ότι το 8% καλλιεργείται σήμερα στις αυτονομιστικές περιοχές. Στα ύψη και το καλαμπόκι, αλλά και η ελαιοκράμβη. Αυξήσεις καταγράφονται και σε πρώτες ύλες, λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Πτώση τζίρου στα αρτοποιεία

Οι αυξήσεις στην ενέργεια «ματώνουν» τα νοικοκυριά που έχουν μειώσει ακόμη και την κατανάλωση ψωμιού που θεωρείται είδος πρώτης  ανάγκης. Όπως διαπιστώνει ο κ. Νικολαΐδης : «Ο κόσμος κόβει ακόμη και απ’ το ψωμί για να ανταποκριθεί στις μεγάλες αυξήσεις που έχει να αντιμετωπίσει στο ρεύμα και στην θέρμανσης και στα άλλα είδη πρώτης ανάγκης.  Έχουμε μεγάλη πτώση στους τζίρους μας. Είμαστε πολύ  χειρότερα από ότι στην  πανδημία».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…