Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΦΚΑ: 45.358 δικαιούχοι έλαβαν προκαταβολή σύνταξης – Το 80% έλαβε ήδη την οριστική

ΕΦΚΑ: 45.358 δικαιούχοι έλαβαν προκαταβολή σύνταξης – Το 80% έλαβε ήδη την οριστική

0

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ

Αποκρούοντας τις καταγγελίες της ομοσπονδίας εργαζομένων ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ ότι οι πιστοποιημένοι ιδιώτες εκδίδουν πενιχρό αριθμό συντάξεων και μάλιστα με πολλά λάθη, πηγές του ΕΦΚΑ σημειώνουν ότι ο αριθμός των συντάξεων που εκδόθηκαν από ιδιώτες θα ανακοινωθεί σύντομα. Τα στοιχεία που είναι γνωστά είναι ότι περίπου 450 πιστοποιημένοι ιδιώτες δικηγόροι και φοροτεχνικοί ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν 500 φακέλους υποψήφιων συνταξιούχων.
Ωστόσο, μέχρι να επισπευσθεί ο χρόνος έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, σημαντική οικονομική βοήθεια αποτελεί για τους υποψήφιους συνταξιούχους η προκαταβολή της σύνταξης έως 384 ευρώ και ιδίως για εκείνους που δεν ελάμβαναν ούτε οριστική ούτε προσωρινή σύνταξη και είχαν μείνει για χρόνια χωρίς στοιχειώδες εισόδημα λόγω των εκκρεμοτήτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, η προκαταβολή χορηγείται εδώ και 11 μήνες σε περίπου 26.000 υποψήφιους συνταξιούχους μηνιαίως. Μετά και την 11η πληρωμή προκαταβολής σύνταξης που πραγματοποιήθηκε στις 28/02/2022, τα στοιχεία διαμορφώνονται ως εξής:
-45.358 συνταξιούχοι έχουν λάβει 108.350.440 εκατομμύρια ευρώ για τρέχουσες συντάξεις, ενώ από αυτούς, 40.082 έχουν λάβει και αναδρομικά ύψους 140.970.312 εκατ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά το κόστος για τους 11 μήνες είναι 243 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, ο αριθμός των δικαιούχων κάθε μήνα είναι «δυναμικός» και αυξομειώνεται, καθώς το 80% των δικαιούχων έχει ήδη λάβει την οριστική ή την προσωρινή σύνταξη, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η παροχή της προκαταβολής. Από τις 26.297 προκαταβολές που καταβλήθηκαν τον τελευταίο μήνα, οι 23.812 αφορούν συντάξεις γήρατος, οι 1.357 συντάξεις αναπηρίας, οι 599 συντάξεις λόγω θανάτου και οι 529 μεταβιβάσεις.
Τα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος δικαιούνται ποσό προκαταβολής ως εξής:
-384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης.
-360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.
Πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας δικαιούνται ποσό 384 ευρώ, εφόσον πληρούν τις κατά περίπτωση οριζόμενες ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν εν ισχύ γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ, που πιστοποιεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας, όπως αυτό ορίζεται για κάθε περίπτωση δικαιούχου.
Αν και ο αριθμός αυτών που υπέβαλαν αίτηση και τελικά έλαβαν προκαταβολή ήταν σημαντικά χαμηλότερος αυτού που ανέμεναν και ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, υπάρχουν και κατηγορίες που δεν έλαβαν την προκαταβολή ενώ ήταν δικαιούχοι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο του Πάσχα Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου θα πρέπει …