Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Δεμένα τα ψαροκάικα λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου

Δεμένα τα ψαροκάικα λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου

0
limani avdira

Έφτασε στο 1 ευρώ το λίτρο από 50 λεπτά– Δεν πήραν ακόμη την αποζημίωση για τον covid οι ψαράδες

 

Στο Πόρτο Λάγος ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης ενημερώθηκε για τα προβλήματά τους – ‘Έριξαν «μελάνη» ο σουπιές και τα χταπόδια από το Θρακικό

 

 

 

«Πνιγμένοι» στα προβλήματα είναι οι αλιείς της Ξάνθης κι αυτά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σταύρου Αραχωβίτη, που περιοδεύει στην Ξάνθη. Η συνάντηση έγινε στο Πόρτο Λάγος και σ’ αυτή συμμετείχαν ο πρόεδρος του σωματείου επαγγελματιών αλιέων Ξάνθης κ. Σίμος Μανασαρίδης, ο πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστονίδας κ. Γιώργος Γκίλης και πολλοί επαγγελματίες αλιείς από την Ξάνθη, το Πόρτο Λάγος, το Φανάρι, και μυδοκαλλιεργητές. Τον κ. Αραχωβίτη συνόδευε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου.

Στο 1 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο – Δεν πήραν ακόμη την αποζημίωση για τον covid οι ψαράδες

Όπως ανέφερε στο «Ε» ο κ. Μανασαρίδης, μεγάλο πρόβλημα έχει προκαλέσει στους αλιείς ο διπλασιασμός της τιμής του πετρελαίου που χρησιμοποιούν για τα καΐκια τους και το οποίο από 50 λεπτά έφρασε το 1 ευρώ το λίτρο. «Τα καΐκια είναι μεγάλα παίρνουν 1.000 λίτρα. Θέλουμε 1000 ευρώ για να δουλέψουμε. Είναι κεφάλαιο και ακόμη δεν μας έχουν δώσει την αποζημίωση για τον covid. Είναι κοινοτικά λεφτά αλλά μας τα δίνουν ανά 100 άτομα. Οκτώ μήνες περιμένουμε…». Να σημειώσουμε ότι το σωματείο εκπροσωπεί 140 επαγγελματίες αλιείς της Ξάνθης, ενώ υπάρχει και ένα ακόμη σωματείο στα Άβδηρα με παράκτιους αλιείς.

‘Έριξαν «μελάνη» ο σουπιές και τα χταπόδια από το Θρακικό

Εκτός από τα οικονομικά προβλήματα οι αλιείς αντιμετωπίζουν και περιβαλλοντικά. Έτσι ενώ θα έπρεπε κανονικά τώρα να ψαρεύουν σουπιές και χταπόδια αυτά είναι …δυσεύρετα!

Η εξήγηση που δίνουν είναι: «Το φυτοπλαγκτόν που είχαμε πέρσι έκανε ζημιά στον γόνο. Τα ψάρια έφυγαν από το Θρακικό για καθαρότερα νερά. Δημιουργήθηκε στον βυθό ένα ίζημα 30 – 60  πόντους και εξαφανίστηκαν οι σουπιές και τα χταπόδια. Δεν τα βρίσκουμε…», σημειώνει ο κ. Μανασαρίδης.

Οι αλιείς ζητούν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ – Δελφίνια τους  καταστρέφουν τα δίκτυα

Μπορεί τα δελφίνια να είναι φιλικά στον άνθρωπο, είναι όμως άκρως ανταγωνιστικά με τους αλιείς αφού τους καταστρέφουν τα δίκτυα. Το ίδιο και οι φώκιες και οι χελώνες που επίσης υπάρχουν στο πέλαγος. Το θέμα είναι όμως ότι οι ψαράδες δεν έχουν από πουθενά αποζημίωση που χάνουν το κεφάλαιο τους όπως αντίστοιχα οι αγρότες ή οι κτηνοτρόφοι που αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές στα προϊόντα τους ή το ζωικό τους κεφάλαιο. Αυτό είναι ένα ακόμη πρόβλημα για τους αλιείς το οποίο και έχουν θέσει κατ’ επανάληψη.

Τα προβλήματα στην λιμνοθάλασσα και το νομοσχέδιο Αραχωβίτη

Στα προβλήματα των λιμνοθαλασσών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστονίδας κ. Γκίλης εστιάζοντας στην ακρίβεια που πλήττει το κλάδο τους με τη αύξηση στο πετρέλαιο αλλά και στα φελιζόλ που χρησιμοποιούν για τα ψάρια που έφτασε στα 82 από 44 λεπτά. Αναφέρθηκε επίσης σε κάποια έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν στην λιμνοθάλασσα της Βιστονίδας καθώς και στην αποζημίωση λόγω covid που ακόμη περιμένουν. Ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Γκίλης με τον κ. Αραχωβίτη είχαν καλή συνεργασία όταν ήταν υπουργός  καθώς στο νομοσχέδιο για τις λιμνοθάλασσες εντάχθηκαν 8 από τις 17 προτάσεις που είχε κάνει η Ομοσπονδία τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …