Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Δεκατρία σχολεία στον Ν. Ροδόπης συμμετείχαν στο πείραμα του Ερατοσθένη

Δεκατρία σχολεία στον Ν. Ροδόπης συμμετείχαν στο πείραμα του Ερατοσθένη

0

Την προσωπικότητα του Ερατοσθένη παρουσίασε η υπεύθυνη του ΕΚΦΕ, Σοφία Κυριαζοπούλου  σε 1ο ΓΕΛ, 2ο ΓΕΛ, 5ο Γυμνάσιο και 2ο ΕΠΑΛ του νομού

Πάνω από 850 σχολεία της Ελλάδας, αλλά και σχολεία του εξωτερικού συμμετείχαν στο πείραμα του Ερατοσθένη. Γύρω στο 220 π.Χ. ο Ερατοσθένης μετρώντας το ύψος και τη σκιά μιας κατακόρυφης ράβδου και την απόσταση της Αλεξάνδρειας από την αρχαία Συήνη υπολόγισε τη περίμετρο της γης με εξαιρετική ακρίβεια.

Στο νομό Ροδόπης 11 σχολεία της Δευτεροβάθμιας και 2 σχολεία της Πρωτοβάθμιας πήραν μέρος στο πείραμα αυτό. Σε τέσσερα από αυτά τα σχολεία της Κομοτηνής (1ο ΓΕΛ, 2ο ΓΕΛ, 5ο Γυμνάσιο και 2ο ΕΠΑΛ) η υπεύθυνη του ΕΚΦΕ (Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών) Κομοτηνής, Σοφία Κυριαζοπούλου και με τη συνεργασία των καθηγητών παρουσίασε στους μαθητές την προσωπικότητα και το έργο του Ερατοσθένη και ανέλυσε το πείραμα.

Για το πείραμα μαθητές του Α4 του 2ου ΕΠΑΛ χρησιμοποίησαν χάλκινο σωλήνα 93cm. Με τις μετρήσεις υπολόγισαν τη περίμετρο της γης στα 40.340 km με πιθανότητα σφάλματος 0,8% .

Φέτος η δράση αυτή οργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση των υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) με την  έγκριση του Υπουργείου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ψηφιδωτά λάμποντα!

«…είχε στα μάτια ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης, εκείνου του πέλαγου τον καημό σαν ήβρε…