Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ανθίζει η καλλιέργεια ηλίανθου στην Ξάνθη

Ανθίζει η καλλιέργεια ηλίανθου στην Ξάνθη

0

20% αύξηση 2020 – 2021 – Από 43 – 44 λεπτά η τιμή πέρσι, εκτιμάται ότι φέτος η ελάχιστη θα είναι 55 – 60 λεπτά

 

Διστακτικοί οι αγρότες της Ξάνθης –  Πρόεδρος Αγροτών Ξάνθης Κ. Δαλάτσης: «Οι αυξήσεις στην τιμή του ηλίανθου ίσα ίσα καλύπτουν το κόστος παραγωγής»

 

 

Μέτρα για  την τόνωση και την περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας του ηλίανθου στην χώρα μας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και μεταξύ άλλων την δυνατότητα να καλλιεργηθεί σε 300.000 στρέμματα που είναι σε αγρανάπαυση. Το θέμα αυτό απασχολεί ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παύση των εισαγωγών ηλιέλαιου από την Ουκρανία που είναι η χώρα με κύρια καλλιέργεια του ηλίανθου και των σιτηρών. Στόχος είναι να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης αλλά και να συγκρατηθούν οι τιμές που έχουν αυξηθεί λόγω της έλλειψης. Επίσης οι αγρότες που θα στραφούν στην καλλιέργεια θα έχουν καλύτερες τιμές παραγωγού σε σχέση με παλαιότερα.

Αυξήθηκε κατά 10.000 στρέμματα σε ένα χρόνο η καλλιέργεια ηλίανθου στην Ξάνθη

Σύμφωνα με στοιχεία από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ξάνθης (ΔΑΟΚ) το 2020 είχαν καλλιεργηθεί 37.500 στρέμματα ηλίανθου στο νομό μας ενώ το 2021 47.000. Η καλλιέργεια του ηλίανθου αποτελεί το 10% του συνολικού όγκου καλλιεργειών που πρώτο λόγο έχουν τα σιτηρά και το καλαμπόκι. Επίσης σ’ ότι αφορά τα στρέμματα που βρίσκονται  σε αγρανάπαυση παρουσιάζουν μείωση κατά 4.000. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΑΚ το 2020 ανήλθαν σε 40.000 ενώ το 2021 σε 36.000. Να σημειώσουμε ότι όπως ορίζει η ΚΑΠ κάθε αγρότης που καλλιεργεί πάνω από 100 – 150 στρέμματα έχει την υποχρέωση να θέτει σε αγρανάπαυση ένα ποσοστό και αν δεν το τηρήσει θα έχει ως ποινή την απώλεια επιδοτήσεων.

Πρόεδρος Αγροτών Ξάνθης Κ. Δαλάτσης: «Οι αυξήσεις στην τιμή του ηλίανθου ίσα ίσα καλύπτουν το κόστος παραγωγής»

Ο ηλίανθος είναι εαρινή καλλιέργεια και παρότι πολύς λόγος γίνεται για αυτή την καλλιέργεια και την δελεαστική τιμή της στην αγορά οι αγρότες της Ξάνθης εκφράζουν επιφυλακτικότητα για να αυξήσουν τα στρέμματα ενώ αντίθετα ενδιαφέρον μεγαλύτερο καταγράφεται  για  το καλαμπόκι που επίσης έχει αυξηθεί η τιμή του.

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης εκφράζει την  επιφύλαξη αλλά και την απογοήτευσή του από τις εξαγγελίες για τους αγρότες που έμειναν στα λόγια, όπως υποστηρίζει αλλά και για τη δυσκολία που έχουν να καλλιεργήσουν από τις τεράστιες αυξήσεις σε λιπάσματα πετρέλαιο και ρεύμα. : «Τα υπολογίσαμε όλα και καταλήγουμε στο ότι οι υψηλότερες τιμές και στον ηλίανθο και σε άλλες καλλιέργειες απλά καλύπτουν τα έξοδα ίσα – ίσα. Κέρδος δεν έχει ο παραγωγός. Για παράδειγμα ο ηλίανθος πέρσι είχε 43 – 44 λεπτά τιμή και φέτος η ελάχιστη θα είναι 55 – 60 λεπτά. Η αύξηση αυτή ίσα ίσα καλύπτει το κόστος παραγωγής. Όταν το λίπασμα έχει διπλασιαστεί, όταν το πετρέλαιο έχει διπλασιαστεί και το ρεύμα υπερδιπλασιαστεί, τι μένει για κέρδος; Τίποτε. Και η καλλιέργεια απαιτεί και λίπασμα και νερό».

Μια ανάσα για τους αγρότες που είχαν στις αποθήκες και πωλούν τώρα το καλαμπόκι του Σεπτεμβρίου αποτελεί η τιμή που έφτασε στα 30 λεπτά από 15 – 17 λεπτά που πουλούσαν παλαιότερα.

«Μόνο λόγια είναι …Δεν έχουν κάνει τίποτε…»

Σ’ ότι αφορά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα 200 εκ. ευρώ στους αγρότες ο κ. Δαλάτσης είναι κατηγορηματικός: «Μόνο λένε ότι ΘΑ δώσουν…Δεν έχουν δώσει ούτε ευρώ. Κι όλα αυτά που εξαγγέλλουν για την αγρανάπαυση δεν έχουν ιδέα…Μόνο λόγια είναι… Είναι ολοφάνερο ότι δεν ενδιαφέρονται για  την παραγωγή της χώρας. Πριν 50 χρόνια είχαμε επάρκεια σε μαλακό σιτάρι και τώρα παράγουμε μόνο 10- 15%. Λάθος πολιτικές από όλες τις κυβερνήσεις στον αγροτικό τομέα, λάθος πολιτικές της ΚΑΠ από  την Ε.Ε. μας έφεραν σ’ αυτό το σημείο. Ο αγροτικός τομέας έχει  καταστραφεί και μόνο ΘΑ ακούει…Δεν έχουν κάνει τίποτε».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…