Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ανοιχτή για τους μαθητές η έκθεση «Χώροι μνήμης, Τόποι μαρτυρίου» του Νίκου Κοσμίδη

Ανοιχτή για τους μαθητές η έκθεση «Χώροι μνήμης, Τόποι μαρτυρίου» του Νίκου Κοσμίδη

0

Μνήμες του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε ένα δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα πλούσιο σε φωτογραφικό υλικό

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 17η Μαΐου στο «Π»

Στο πλαίσιο του αφιερώματος και της έκθεσης φωτογραφίας «Χώροι μνήμης, Τόποι μαρτυρίου», το οποίο συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ξάνθης, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (ΙΘΤΠ), το πρόγραμμα «Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού», το Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης (ΔΠΘ) και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης γνωστοποιείται  ότι η έκθεση φωτογραφίας της οποίας τα εγκαίνια έγιναν την Δευτέρα 21 Μαρτίου, είναι ανοικτή για επίσκεψη από τα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης. Οι φωτογραφίες εκτίθενται στην κεντρική αίθουσα ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ του ΙΘΤΠ.

 

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο της έκθεσης

Η έκθεση φωτογραφίας θα διαρκέσει μέχρι την 17η Μαΐου και παρουσιάζει χώρους μνήμης του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Στρατιωτικά κοιμητήρια με πεσόντες των μεγάλων μαχών του Δυτικού Μετώπου στα περίχωρα της Υπό του Βελγίου διαλέγονται με χώρους μαρτυρίου, τόπους μνήμης του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940 και τα απομεινάρια στρατοπέδων συγκέντρωσης στη Γερμανία και στην Πολωνία. Στις φωτογραφίες απεικονίζονται ορισμένες από τις σημαντικότερες και συνάμα δραματικότερες σελίδες της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας του 20ου αιώνα.

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν τους χώρους έτσι όπως τους συναντούν οι σημερινοί επισκέπτες και προσκυνητές της μνήμης. Ειδική αναφορά γίνεται στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα, στην Πολωνία, όπου το 1943, εξοντώθηκαν 526 μέλη της εβραϊκής κοινότητας Ξάνθης. Να σημειωθεί πως στο φωτογραφικό υλικό δεν περιέχονται σκηνές βίας από τα εν λόγω ιστορικά γεγονότα.

Τα σχολείο προσκαλούνται να επισκεφτούν την έκθεση εφαρμόζοντας τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να συζητήσουν με τον φωτογράφο, υποψήφιο Διδάκτορα Αρχιτεκτονικής, Νίκο Κοσμίδη, τρόπους με τους οποίους η μνήμη διασώζεται στον χώρο και τη σημασία που έχουν αυτοί οι χώροι για τις νεότερες γενιές.

Για τον προγραμματισμό των επισκέψεων, παρακαλούμε καλέστε στο 6996559216 ή την Γραμματεία του ΙΘΤΠ στο 2541029282, από 09:00 έως 14:00, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…