Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αναμένουν οδηγίες οι δήμοι για τη φιλοξενία των προσφύγων από την Ουκρανία

Αναμένουν οδηγίες οι δήμοι για τη φιλοξενία των προσφύγων από την Ουκρανία

0

Μόνο από το τμήμα διαβατηριακού ελέγχου του Προμαχώνα θα μπορούν να εισέρχονται οι Ουκρανοί πολίτες που δεν φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα

Τους πολιτικούς συντάκτες ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου, για τις πολιτικές και διεθνείς εξελίξεις.

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως: «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξακολουθεί να συγκλονίζει και να κινητοποιεί ολόκληρο τον κόσμο, να τονώνει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Ευρώπης απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό. Η αντίδρασή μας στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Ρωσία και συνιστά έμπρακτη στήριξη του ουκρανικού λαού στο αγώνα που δίνει».

Παράλληλα, ο ίδιος μίλησε για τους πρόσφυγες της Ουκρανίας που έρχονται στην Ελλάδα.

«Η είσοδός τους στην Ελλάδα συνεπάγεται στην απαλλαγή υποχρέωσης θεώρησης για τη διέλευση για 90 ημέρες. Εντός αυτού του διαστήματος θα παρασχεθεί από την υπηρεσία ασύλου προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα για εργασία αλλά και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ουκρανοί πολίτες που δεν φέρουν μαζί τους ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να εισέλθουν μόνο από το τμήμα διαβατηριακού ελέγχου του Προμαχώνα, στους οποίους θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Στην περιοχή θα υπάρχει δυνατότητα ολιγοήμερης φιλοξενίας.

Σε περίπτωση άφιξης ασυνόδευτων ανηλίκων ενεργοποιείται αυτόματα ο εθνικός μηχανισμός εντοπισμού και προστασίας και την μεταφορά των παιδιών αυτών σε ειδικές δομές επείγουσας φιλοξενίας. Κατόπιν θα ακολουθείται η διαδικασία για την ταυτοποίησή τους, εάν αυτό είναι απαραίτητο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως η πολιτεία λαμβάνει όλα τα μέτρα για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων πολέμου.

Από την πλευρά τους οι ΟΤΑ δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη για τη διαχείριση στην οποία θα πρέπει να προβούν και αναμένουν σχετικές οδηγίες από την Πολιτεία ως προς τον τρόπο που θα γίνει η διαχείριση και φιλοξενία στις υπάρχουσες ή άλλες δομές. Ο Προμαχώνας αναμένεται να δεχθεί αρκετή πίεση, αφού μόνο από εκεί θα γίνεται η είσοδος πολιτών χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…