Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Άμεσα μέτρα στήριξης φέρνει η υπέρβαση των εσόδων κατά 887 εκατ. ευρώ

Άμεσα μέτρα στήριξης φέρνει η υπέρβαση των εσόδων κατά 887 εκατ. ευρώ

0

Για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου

Τα αυξημένα κατά 887 εκατ. ευρώ φορολογικά έσοδα το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου κλειδώνουν τα μέτρα στήριξης για ευάλωτα νοικοκυριά που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα και αύριο.

Μόνo για το Φεβρουάριο η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων έφτασε τα 473 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως και των επιπλέον εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας που εισπράχθηκαν στο σύνολό τους τον προηγούμενο μήνα.

Στη δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε την αύξηση των εσόδων. Όπως είπε “τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 300 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Μετά την αφαίρεσή του τα έσοδα είναι κατά 587 εκατ. καλύτερα του στόχου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η οικονομία – προ του πολέμου – αναπτυσσόταν με ταχύτερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους στον προϋπολογισμό”.

Πρόσθεσε επίσης ότι η υπέρβαση αυτή “διευκολύνει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης τόσο των νοικοκυριών, προπαντός των ευάλωτων, όσο και των επιχειρήσεων, από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης”.

Με την υπέρβαση των εσόδων και την υστέρηση των δαπανών κατά 2,1 δις που καταγράφεται για το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 847 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 239 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1.497 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Αναλυτικότερα με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε  8.860 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1.083 εκατ. ευρώ ή 10,9% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Ωστόσο, στη στοχοθεσία της εισηγητικής έκθεσης είχε συμπεριληφθεί η είσπραξη το μήνα Φεβρουάριο της πρώτης δόσης για το 2022 από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ύψους 1.718 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία κατόπιν της θετικής προκαταρκτικής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετατοπίζεται χρονικά για το μήνα Απρίλιο 2022. Εξαιρουμένου του ποσού από το ΤΑΑ τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 635 εκατ. ευρώ ή 6,4% έναντι του στόχου.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 9.503 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.124 εκατ. ευρώ ή 10,6% έναντι του στόχου. Εξαιρουμένου του προαναφερόμενου ποσού από το TAA, τα συνολικά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 594 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 8.765 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 887 εκατ. ευρώ ή 11,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 300 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά το μήνα Δεκέμβριο 2021.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…