Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Υψηλοί προσκεκλημένοι και απόγονοι διασωθέντων Εβραίων στην πόλης μας

Υψηλοί προσκεκλημένοι και απόγονοι διασωθέντων Εβραίων στην πόλης μας

2

Την Κυριακή στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας Ξάνθης

Η Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, έχει ορισθεί ως ημερομηνία για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Ξάνθης, οι οπαίοι έχασαν τη ζωή τους τόσο πρόωρα και άδοξα στα στρατόπεδα του θανάτου της Τρεμπλίνκα της Πολωνίας. Όλα αυτά τα χρόνια, ήταν, νομίζω, μια σημαντική παράλειψη η μη απόδοση των δεουσών τιμών των εν λόγω απολεσθέντων συμπολιτών μας, έστω με τη μορφή ενός ανάλογου μνημείου, όπως έχουν όλες οι πόλεις της Περιφέρειάς μας. Σίγουρα, η πραγματοποίησή του αποτελεί και μια κίνηση υψηλού πολιτισμού και συμβολισμού!

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Γιόσι Αμράνι, ο Πρόεδρος του Κ.Ι.Σ.Ε., κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, καθώς και μέλη του. Επίσης, θα παραβρεθούν πολλοί Εβραίοι επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα. Της τελετής θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση από τον Ραββίνο Θεσ/νικης, κ. Ααρών Ισραέλ. Όλες τις προηγούμενες ημέρες, προηγήθηκαν από την μεριά μας, επαφές και ζυμώσεις για να προσκληθούν στην εκδήλωση απόγονοι των διασωθέντων Εβραίων της Ξάνθης. Γνωρίζουμε όλοι πλέον ότι από τα 550 μέλη (κατ’ άλλους 526), γλίτωσαν μόνο 5-6 άτομα. Αυτά τα άτομα, λοιπόν, δεν είναι “φαντάσματα”! Κατάφεραν να επιζήσουν και να έχουν απογόνους. Θεωρήσαμε, λοιπόν, παράλειψη, αλλά και ανάρμοστο για την περίσταση, να μην έχουν προσκληθεί επίσημα από τον Δήμο, κάποιοι από αυτούς. Θα έχανε όλη η εκδήλωση τον ουσιαστικό της χαρακτήρα, της ενθύμησης και απόδοσης τιμών στα μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας Ξάνθης. Παράλληλα, θα έχανε και η πόλη.

 Προπολεμική φωτογραφία της οικογένειας Μπραουνστάιν (Μπραουνστόουν), μπροστά από την Εβραϊκή Συναγωγή της Ξάνθης. Στη μέση ο Σολομών με την γυναίκα του Ρεγγίνα και τα παιδιά τους, Έλσα και Φρέντυ ( Αρχείο Αριέλας Μπραουνστόουν – Σάνι )

Έτσι, λοιπόν, με συντονισμένες ενέργειες και με ενημέρωση του Δημάρχου μας, καταφέραμε να προσκληθούν μέλη της οικογένειας Μπραουνστόουν, με τους οποίους διατηρώ προσωπική επαφή, αλλά και της οικογένειας Λίτση, μέλος και απόγονος της οποίας είναι ο δημοσιογράφος και φίλος, Μωυσής Λίτσης.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν μέσω μηνύματος προς τους Ξανθιώτες σε video wall, οι κόρες του Τζων -Τζόζεφ Μπραουνστάιν (Μπραουνστόουν), Αριέλα Μπραουνστόουν-Σάνι και Ρίνα Μπραουνστόουν-Σόλομων, οι οποίες ζουν μόνιμα στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ο πατέρας τους, Τζων, ήταν ο μοναδικός επιζών από όλη του την οικογένεια ,η οποία ζούσε σε Ξάνθη και Αλεξ/πολη, χάνοντας συνολικά ,50 μέλη της!  Μετά απ’ αυτόν και χάρη σ’ αυτόν, η οικογένεια Μπραουνστόουν αριθμεί 45 νέα μέλη!

Επίσης χαιρετισμό και μήνυμα προς τους Ξανθιώτες θα απευθύνει και ο Μωυσής Γιουσέφ Λίτσης, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, κάτοικος Αθηνών, του οποίου η οικογένεια, με καταγωγή από την Ξάνθη, έχασε πολλά μέλη της στα στρατόπεδα θανάτου του Άουσβιτς, μιας και προπολεμικά είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα και τα μέλη της οικογενείας αυτής συνελήφθησαν εκεί.

Την εκδήλωση αναμένεται να χαιρετίσουν, αρκεί να επιβεβαιωθεί, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι, πρεσβευτές άλλων χωρών.

Την οργάνωση της εκδήλωσης, αλλά και την επιμέλεια του Μνημείου, έχουν από κοινού αναλάβει ο Δήμος Ξάνθης, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.Ε.) και το Π.Α.Κ.Ε.ΘΡΑ. Η όλη εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Προεδρίας του İHRA.

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο Ξάνθης, κ .Εμμανουήλ Τσέπελη, για την άμεση ανταπόκριση και εφαρμογή των δίκαιων και καλοπροαίρετων, για την πόλη μας, αιτημάτων μας!

Φωτογραφία της οικογένειας Λίτση, στις 15-4-1925 ,στην Ξάνθη .Αριστερά ο Μεναχέμ Λίτση (αυτοκτόνησε στο Άουσβιτς όντας sonderkommando), μέσον Μποχώρ (παππούς -χάθηκε επίσης στο Άουσβιτς), δεξιά Μάρκος (γλίτωσε, έχασε σύζυγο και παιδί, μετανάστευσε στο Ισραήλ), κάτω ο Ζοζέφ (Γιουσέφ), μεγάλωσε και έζησε στην Αθήνα ( Αρχείο Μωυσή Λίτση ).

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουν, επίσης, και οι οικογένειες Μπραουνστόουν και Λίτση για την πρόσκληση και την τιμή!

Ευχαριστίες  στην κυρία Αριστέα Αλατά (Γραφείο Δημάρχου) για την άψογη συνεργασία μας με τον Δήμο Ξάνθης.

 Μετά τιμής,

                                                                          Κώστας Σ. Μαυρομάτης, Συλλέκτης-Ερευνητής          

                                                                          Γιώργος Φ. Μπατζακίδης, Ιστορικός -Ερευνητής

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού» του Perry Anderson

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινό-παλαιστινι…