Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Τα σχέδια της JP Morgan για επενδύσεις στην Ελλάδα

Τα σχέδια της JP Morgan για επενδύσεις στην Ελλάδα

0

Μετά την εξαγορά της Viva Wallet -Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Ντάιμον – Μητσοτάκη

Με την άφιξη του Τζέιμι Ντάιμον, του Αμερικανού με ελληνικές ρίζες επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, J.P. Morgan, στην Αθήνα και με τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η κυβέρνηση θέλει να σηματοδοτήσει την επιστροφή της ατζέντας σε αυτό που ήταν εξαρχής μία από τις βασικές της προτεραιότητες: η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων στη χώρα.

Η πρώτη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ντάιμον είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. O πρωθυπουργός συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον επικεφαλής της κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας, ο οποίος άκουσε τον κ. Μητσοτάκη να αναπτύσσει το μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό του σχέδιο, αλλά και το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, ενώ συζήτησαν πώς θα συμβάλει η J.P. Morgan στην υλοποίηση μεγάλων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Ο Αμερικανός -με ελληνικές ρίζες κ. Ντάιμον είπε τότε στον πρωθυπουργό ότι είναι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι, πριν λίγες ημέρες η J.P. Morgan εξαγόρασε αντί ποσού που αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ μερίδιο 48,5% της ελληνικής Viva Wallet ενώ εξήγγειλε επένδυση επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της εταιρείας τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, πέρα από τη συγκεκριμένη θεαματική κίνηση, ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός έχει και άλλα, εξίσου ενδιαφέροντα σχέδια για την Ελλάδα. Όπως τη δημιουργία ενός κόμβου (hub) για την έρευνα και τον πειραματισμό με καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία, τα οποία θα βρίσκονται στην πρωτοπορία μιας εντελώς νέας αντίληψης πληρωμών.

Συγκεκριμένα, στον τεχνολογικό κόμβο που η J.P. Morgan πρόκειται να εγκαταστήσει στη χώρα μας, αρχικά μια ομάδα από 50 εξειδικευμένους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία πολύ σύντομα θα διευρυνθεί, θα εργαστεί στους τομείς του blockchain (το ψηφιακό υπόβαθρο των κρυπτονομισμάτων και όχι μόνο), της Τεχνητής Νοημοσύνης κ.ά. Σε συνέντευξή του ο κ.Ντάιμον χαρακτήρισε φανταστικό ότι η χώρα απέκτησε την πρώτη εταιρεία που συγκέντρωσε πάνω από 1 δισ. δολάρια ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διαθέτει τους ταλαντούχους και μορφωμένους ανθρώπους που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και άλλες τέτοιες εταιρείες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κάλεσμα Ντράγκι από Σύνοδο Κορυφής- Πιο αναγκαία λόγω Τραμπ η στήριξη της οικονομίας της ΕΕ

Την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας με βάση την …