Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Πρόταση Μητσοτάκη για ενιαίο ταμείο 100 δισ. ευρώ απέναντι στις αυξήσεις της ενέργειας

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Πρόταση Μητσοτάκη για ενιαίο ταμείο 100 δισ. ευρώ απέναντι στις αυξήσεις της ενέργειας

0

Ρωσική βόμβα έπεσε στις παγκόσμιες αγορές

Οι ρωσικές «βόμβες» κατά της Ουκρανίας έπληξαν βαρύτατα και τα χρηματιστήρια σ’ ολόκληρο τον κόσμο, εκτοξεύοντας παράλληλα τις τιμές σε καύσιμα, σιτηρά και μέταλλα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. υπέβαλε συγκεκριμένη τεκμηριωμένη πρόταση ώστε η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει ενιαία τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου που πυροδοτούν οι επιθετικές κινήσεις της Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός πρότεινε στους ηγέτες της Ε.Ε. τη σύσταση ενός κοινού ταμείου συνολικού ύψους 100 δις. ευρώ για την οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, μία πρόταση που φέρεται πως είχε παρουσιαστεί στις αρχές της χρονιάς από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που είχε πραγματοποιηθεί στην πόλη Αμιέν της Γαλλίας.

Οι πόροι αυτοί μπορούν να συγκεντρωθούν από την αξιοποίηση 1,2 επιπρόσθετων δικαιωμάτων του Αποθεματικού Σταθεροποίησης της Αγοράς (Market Stability Reserve) του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών. Τα δικαιώματα αυτά  μπορούν να αποφέρουν μέχρι 100 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και πλήττει τα νοικοκυριά.

Πηγές της ελληνικής πλευράς εκτιμούν πως η ενεργειακή κρίση ήδη έχει κοστίσει περί τα 350 δις. ευρώ στους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών είναι δυσοίωνες με δεδομένη τη ρευστή κατάσταση που έχει προκαλέσει η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήδη προχθές οι τιμές του φυσικού αερίου TTF εκτινάχθηκαν κατά 10% πλησιάζοντας ακόμη και τα 90 ευρώ/MWh.

Την πρωτοβουλία της χώρας μας για ενιαία απάντηση απέναντι στην έκρηξη του ενεργειακού κόστους της Ε.Ε. που πυροδοτούν οι κινήσεις της Μόσχας προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο Βουκουρέστι, όπου συναντήθηκε και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Virgil Popescu.

«Σεισμικές» αντιδράσεις στις διεθνείς αγορές προκάλεσε η χθεσινή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δύο ημέρες μετά την αναγνώριση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, ενώ οι τιμές του αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία σημείωσαν αύξηση 30-40%.

Στις 12:40 ώρα Ελλάδας, η τιμή του μπρεντ, παράδοσης Απριλίου, κατέγραψε αύξηση 8,78% στα 105,34 δολάρια το βαρέλι.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού, παράδοσης Απριλίου, ενισχύθηκε κατά 8,66% στα 100,10 δολάρια.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το αέριο, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), διαμορφώθηκε νωρίτερα στα 118,10 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh), καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 33%.

Οι τιμές των δημητριακών έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ στη διάρκεια της σημερινής διαπραγμάτευσής τους στην ευρωπαϊκή αγορά, με το σιτάρι να αγγίζει την πρωτοφανή για το είδος τιμή των 344 ευρώ ο τόνος στην Euronext.

Η Ρωσία προμηθεύει το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου, το ένα τρίτο του αερίου της Ευρώπης και μαζί με την Ουκρανία αντιστοιχεί στο 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, στο 80% των εξαγωγών ηλιελαίου και στο 19% των εξαγωγών αραβόσιτου.

Η Ρωσία είναι επίσης μεγάλος παραγωγός αλουμινίου, νικελίου, λευκόχρυσου, παλλάδιου, ουρανίου, τιτανίου, άνθρακα, ξυλείας και λιπασμάτων.

Οι ανησυχίες για τις προμήθειες αλουμινίου από τη Ρωσία έχουν οδηγήσει το αλουμίνιο στο υψηλό ρεκόρ των 3.449 δολαρίων ο τόνος, μια αύξηση κατά 21% από τις αρχές του έτους.

Ο χρυσός, που παραδοσιακά θεωρείται ως επενδυτικό «καταφύγιο», σημείωσε άνοδο 1,82% και τελευταία διαπραγματεύθηκε στα 1.942,21 δολάρια.

 

ΦΩΤΟ:  krax

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…