Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Sunlight: Δρομολογεί επένδυση-μαμούθ 560 εκ. ευρώ

Sunlight: Δρομολογεί επένδυση-μαμούθ 560 εκ. ευρώ

0

Για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων παραγωγής μπαταριών λιθίου

Με κεφάλαια ύψους 170 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτήσει η Sunlight Group, μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου ύψους 560 εκατ. ευρώ, αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της στην Ελλάδα (Ξάνθη και Κομοτηνή), την Ιταλία (Βερόνα) και τις ΗΠΑ (Βόρεια Καρολίνα) με τις κατάλληλες υποδομές, σύγχρονο εξοπλισμό, καθώς και αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται στις μπαταρίες λιθίου με τη μονάδα παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών ιόντων λιθίου στη βιομηχανική μονάδα της Ξάνθης.

Πρόσφατα, η Sunlight δημιούργησε στην Αθήνα νέο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) για μπαταρίες λιθίου, το οποίο στελεχώθηκε από 50 επιστήμονες. Ταυτόχρονα, επέκτεινε το κέντρο R&D στο εργοστάσιο της Ξάνθης, ενώ συμμετέχει σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (IPCEI) για την ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα μπαταριών λιθίου για αποθήκευση ενέργειας, οι οποίες θα τεθούν σε βιομηχανική παραγωγή.

Η Sunlight θα επενδύσει για την παραπάνω έρευνα 105,26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 49,9 εκατ. ευρώ αποτελούν κρατική ενίσχυση από το ΠΔΕ. Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν με ιδιωτική τοποθέτηση και τραπεζική χρηματοδότηση. Η Sunlight Group προχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο σε αύξηση κεφαλαίου 35 εκατ. ευρώ, η οποία αποφασίστηκε από την έκτακτη γενική συνέλευση της 8ης Νοεμβρίου.

Η διοίκηση της Sunlight θεωρεί ότι τα επόμενα χρόνια, η τεχνολογία μπαταριών λιθίου θα σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη, αφενός, λόγω της αναμενόμενης τεράστιας ζήτησης για προηγμένα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, αφετέρου δε, λόγω των χαρακτηριστικών της εν λόγω χημείας (ταχύτερη φόρτιση και άρα μεγαλύτερο uptime, μεγαλύτερη ωφέλιμη ζωή, μικρότερο κόστος συντήρησης κ.λπ.).

Η Sunlight, ήδη από το 2019, έχει αναπτύξει τη δική της γκάμα προϊόντων λιθίου (Lion Force), ευελπιστεί δε να καταστεί τα επόμενα χρόνια ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς μπαταριών λιθίου για εφαρμογές έλξης (traction) και αποθήκευσης ενέργειας ESS (Energy Storage Systems).

Ταυτόχρονα ο όμιλος κατέθεσε επενδυτικό σχέδιο, ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ, για την παραγωγή μπαταριών λιθίου στη Δυτική Μακεδονία. Κατατέθηκε στις τράπεζες το draft. Κλειδί η οριστικοποίηση του σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης και η ένταξη της επένδυσης.

Το επενδυτικό σχέδιο θα οριστικοποιηθεί, μετά τη λήψη των τελικών αποφάσεων για το εθνικό σχέδιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, καθώς η επένδυση επιδιώκεται να ενταχθεί στις επιδοτήσεις του εν λόγω Ταμείου. Πρόθεση είναι η επένδυση να αναπτυχθεί σταδιακά. Το συνολικό της ύψος, εφόσον εγκριθεί η ένταξή της στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες για το Market Pass: Ποιοι θα λάβουν τα πρώτα ποσά στις 3 Μαρτίου

Θα καλύπτεται το 10% του κόστους τροφίμων και αγαθών πρώτης ανάγκης «Κλείδωσαν» οι ημερομη…