Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σκουπιδότοπος η παραλίμνια περιοχή της Βιστονίδας

Σκουπιδότοπος η παραλίμνια περιοχή της Βιστονίδας

0

Πεταμένα μπάζα και έπιπλα – Γενικευμένο το πρόβλημα με τα σκουπίδια, υποστηρίζει η Βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ευτέρπη Πετετσίνη

 

Σε μεταβατική φάση ο Φορέας  – Καταργείται το αυτοδιοίκητο με τον νέο νόμο.

Κλιματική αλλαγή  και υγροβιότοποι – 2.000 κεφαλούδια διαχειμάζουν στην Βιστονίδα

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, έχει οριστεί η 2α Φεβρουαρίου, την ίδια μέρα που υπογράφτηκε πριν 51 χρόνια η  Συνθήκη Ραμσάρ στην ομώνυμη πόλη του Ιράν για την προστασία των υγροτόπων. Μια συνθήκη γνωστή στην περιοχή μας που ωστόσο έχει αμφισβητηθεί σε σημείο που να θεωρείται «τροχοπέδη» ανάπτυξης. Δεν παύει όμως να είναι μια συνθήκη προστασίας των οισοσυστημάτων από βλαπτικές ανθρωπογενείς δραστηριότητες και αποκτά μεγαλύτερο κύρος και σπουδαιότητα τώρα που η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και θεωρείται το αιτιατό αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης παρέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Στη περιοχή μας έχουμε ένα οικοσύστημα μεγάλης σπουδαιότητας με σπάνια είδη που εντάσσονται στο πλέγμα προστασίας του Εθνικού Πάρκου Νέστου – Βιστονίδας – Ισμαρίδας με τον ομώνυμο Φορέα Διαχείρισης.

Πεταμένα μπάζα και έπιπλα στην παραλίμνια περιοχή

Στα προβλήματα του δικού μας Εθνικού Πάρκου και του Φορέα που το  διαχειρίζεται αναφέρεται η Βιολόγος του Φορέα κα Ευτέρπη Πετετσίνη. Ιεραρχώντας τα προβλήματα ανέφερε ως υπ’ αριθμό 1 πρόβλημα όλου του Εθνικού Πάρκου και κυρίως γύρω από την Βιστονίδα την ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών και μάλιστα μπαζών!

«Κάποιοι έχουν δημιουργήσει Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στις παραλίμνιες περιοχές της Βιστονίδας και σε διάφορα άλλα σημεία του Εθνικού Πάρκου. Βρίσκουμε μπάζα και διάφορα έπιπλα. Αντί να πάρουν τον δήμο, όπως οφείλουν  βρίσκουν πιο βολικό και ίσως γιατί  δεν θέλουν να πληρώσουν αυτό το όποιο κόστος,  να τα ξεφορτωθούν κοντά στην λίμνη. Είναι γενικευμένο το πρόβλημα και το συναντάμε σ’ όλη τη Θράκη. Τα εντοπίζουμε, τα καταγράφουμε και μετά ενημερώνουμε τον οικείο δήμο που τα καθαρίζει. Μάλιστα σε κάποια σημεία έχουν τοποθετηθεί από τον δήμο μπάρες αλλά και πάλι κάποιοι δεν πτοούνται. Αυτό βέβαια σημαίνει και τον χαμηλό δείκτη ευαισθητοποίησης απέναντι στο περιβάλλον που έχουν όσοι προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες».

Σε μεταβατική φάση ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου – Ελλιπής χρηματοδότηση

Συνεχίζοντας η κα Πετετσίνη σημείωσε πως υπάρχει ελλιπής χρηματοδότηση από την πολιτεία γι αυτό και τα έργα και οι δράσεις που γίνονται είναι αποσπασματικές ενώ χρειάζεται μια στοχευμένη διαχείριση με συνεχείς δράσεις ενημέρωσης αλλά και παρεμβάσεις και έργα. Ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα που καλύπτουν κενά: «Χρειάζονται περισσότερες δράσεις στον τομέα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αλλά και παρεμβάσεις. Στην φάση αυτή προκύπτουν διάφορα διαχειριστικά προβλήματα καθώς ο Φορέας είναι σε μια μεταβατική κατάσταση. Με την αλλαγή του νόμου οι Φορείς χάνουν την τοπικότητά τους σε διοικητικό επίπεδο και πλέον θα υπάγονται στο υπουργείο. Αυτό έχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Στα αρνητικά είναι ότι δεν χάνει το αυτοδιοίκητο  αλλά ο σχεδιασμός θα είναι γενικός και στοχευμένος και θα αφορά όλη την επικράτεια. Επίσης πολύ θετικό είναι ότι επιτέλους είναι υπό υλοποίηση από το υπουργείο τα Διαχειριστικά Σχέδια για κάθε περιοχή».

Κλιματική αλλαγή  και υγροβιότοποι

Στο ερώτημα αν η κλιματική αλλαγή έχει επίδραση στους υγροβιότοπους η κα Πετετσίνη σημείωσε πως: «Γενικά οι υγροβιότοποι είναι ευάλωτοι και επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή. Όμως κάποια φαινόμενα εκτονώνονται σ’ αυτούς και αποφεύγονται πλημμύρες όπως στις μεγάλες βροχοπτώσεις. Ο παγετός επηρεάζει κάποια μεταναστευτικά είδη. Ευτυχώς στην περιοχή μας δεν έχουμε λαθροθηρία ειδών γιατί πρόκειται για σπάνια είδη, όπως τα κεφαλούδια, ένα είδος πάπιας που έρχεται από το Καζακστάν και προτιμά την Βιστονίδα για να διαχειμάσει».

2.000 κεφαλούδια διαχειμάζουν στην Βιστονίδα

Να αναφέρουμε πως στις 30/1/2020 καταγράφηκαν 1.922 πάπιες Κεφαλούδι (Oxyura leucocephala) στη  λίμνη Βιστονίδα. Η καταγραφή αυτή αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη καταγραφή ατόμων Κεφαλουδιών που διαχειμάζουν στη λίμνη Βιστονίδα μετά το 1997 όπου είχαν καταγραφεί 2.313 άτομα. Το είδος παρατηρείται κάθε χειμώνα στην λίμνη Βιστονίδα, με τον διαχειμάζοντα πληθυσμό να κυμαίνεται από λίγες δεκάδες μέχρι και πάνω από 1.000 πουλιά. Το Κεφαλούδι είναι μια σχετικά μικρόσωμη πάπια με μεγάλο και ογκώδες κεφάλι, χαρακτηριστικό γαλάζιο ράμφος και ανασηκωμένη και μακριά ουρά. Το αρσενικό  ξεχωρίζει από το θηλυκό λόγω του άσπρου κεφαλιού με μια μαύρη γραμμή στην κορώνα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanhopoulou@empros.gr

erodioi vistonida

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…