Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Σχέδια για ενιαία βαλκανική αγορά φυσικού αερίου

Σχέδια για ενιαία βαλκανική αγορά φυσικού αερίου

0

Διασύνδεση υποδομών με κόμβο την Ελλάδα

Το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας να συνεργαστεί με την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία για τη δημιουργία μιας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τη διαφοροποίηση των πηγών προσφοράς και να οδηγήσει σε πιο ανταγωνιστικές τιμές του καυσίμου, διατύπωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Κίριλ Πετκόφ. Τα σχόλιά του αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα στην τρέχουσα συγκυρία, υπό το πρίσμα αφενός των προσπαθειών όλων των χωρών της Ε.Ε. να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο με τους καλύτερους δυνατούς όρους, αφετέρου των μεγάλων έργων υποδομής που είτε έχουν ολοκληρωθεί (αγωγός TAP) είτε βρίσκονται σε εξέλιξη και τα οποία ενδυναμώνουν τη διασύνδεση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δημιουργώντας το απαραίτητο υπόβαθρο.

«Οι σχέσεις μας με Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα θα μπορούσαν να συσφιχθούν υπό την ομπρέλα μιας ενιαίας αγοράς για εμπόριο φυσικού αερίου. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προς την κατεύθυνση της μέγιστης δυνατής διαφοροποίησης πηγών ενέργειας. Αυτό θα μας προσφέρει καλύτερες τιμές και περισσότερη ανεξαρτησία» φέρεται να δήλωσε ο κ. Πετκόφ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στο Βελιγράδι, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Platts.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η «διασύνδεση των υποδομών φυσικού αερίου στην περιοχή αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Σόφιας». Τα σχόλια αυτά αντανακλούν την έμφαση που δίνει η βουλγαρική κυβέρνηση στη μείωση της υψηλής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω του αζέρικου φυσικού αερίου που ρέει μέσω του TAP, αλλά και των φορτίων LNG μέσω του Τερματικού Σταθμού της Ρεβυθούσας στην παρούσα φάση και σε δεύτερο χρόνο μέσω του FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Στο επίκεντρο το FSRU Αλεξανδρούπολης

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Βόρεια Μακεδονία. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο υπεγράφησαν στα Σκόπια μνημόνια συνεργασίας για ενδεχόμενη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο FSRU της Αλεξανδρούπολης. Η NER (κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της γείτονος) στοχεύει στην απόκτηση μεριδίου 10% στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, ενώ η ESM ενδιαφέρεται να δεσμεύσει χωρητικότητα στον τερματικό σταθμό. Λίγες ημέρες πριν η Gastrade έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση για το FSRU Αλεξανδρούπολης, που αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί στα τέλη του 2023, ανοίγοντας τον δρόμο για μεταφορά LNG σε άλλες αγορές της περιοχής και επιτρέποντας τη χρήση του αγωγού IGB στη μέγιστη δυναμικότητά του. Στην παρούσα φάση ο αγωγός IGB σχεδιάζεται με δυναμικότητα 3 bcm/έτος, εκ των οποίων το 1,57 bcm έχει ήδη δεσμευθεί.

Η θέση της Ελλάδας

Την υψηλή προτεραιότητα που δίνει και η ελληνική κυβέρνηση στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου υπογράμμισε και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την τοποθέτησή της στο ενεργειακό συνέδριο EGYPS 2022 που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα στο Κάιρο. Όπως τόνισε η κ. Σδούκου, «η Ελλάδα επιχειρεί να αμβλύνει τους κινδύνους που δημιουργεί η εξάρτησή της από το εισαγόμενο φυσικό αέριο -που καλύπτει το σύνολο σχεδόν της τελικής ζήτησης- μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και οδών των εισαγωγών (φορτία LNG, TAP, TurkStream). Την ίδια στιγμή προωθούμε στρατηγικές υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου, όπως την Υπόγεια Αποθήκη της Καβάλας και νέες υποδομές, όπως ο ελληνοβουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός IGB και το FSRU της Αλεξανδρούπολης που αυξάνουν τη δυνατότητα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των γειτονικών της χωρών να αντιμετωπίσουν μια μείζονα κρίση εφοδιασμού φυσικού αερίου σαν αυτή που ίσως κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη το αμέσως επόμενο διάστημα σε περίπτωση σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο ως ενεργειακός κόμβος».

Πηγή Ναυτεμπορική

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …