Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

0

Ποδαρικό με πεντάρα
Όταν σε θέλει η μπάλα όλα γίνονται εύκολα. Κάθε οργανωμένη επίθεση να γίνεται γκολ. Όχι πως δεν έπαιξε η Ξάνθη καλό ποδόσφαιρο. Απεναντίας. Είχε στο πρώτο ημίχρονο επιβληθεί στην αντίπαλό της και κατάφερε να σκοράρει τέσσερις φορές.
Στο δεύτερο μέρος χαλάρωσε η ομάδα, έκανε διαχείριση πετυχαίνοντας και πέμπτο γκολ
Όλα τα σημάδια ήταν καλά, ο νέος προπονητής κ. Βούλιτς ξεκίνησε με το δεξί και η ομάδα με εντυπωσιακό σκορ μετά από ήττες και ισοπαλίες που την άφησαν πίσω.
Πλέον, τα λάθη πρέπει να μειωθούν και ο στόχος της ανόδου θα πρέπει να γίνει επιλογή για όλους.
Γ.Δ.


Το τουριστικό τρένο
Δεν ξέρω εάν πρέπει να θεωρηθεί σαν κάτι σπουδαίο, αλλά ότι είναι μια αρχή σίγουρα αξίζει να επαινεθεί. Για το Τουριστικό τρένο ο λόγος που συζήτησαν να υλοποιηθεί οι δήμαρχοι Ξάνθης- Δράμας και Παρανεστίου.
Οι συζητήσεις βρίσκονται βέβαια στην αρχή ακόμη και σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος αλλά και λύσεις για να ξεπεραστούν αγκυλώσεις δεκαετιών. Θυμίζουμε πως και κατά το παρελθόν μετά από αγώνα μεγάλο είχε μπει ένα τρενάκι στη διαδρομή Τοξότες έως Σταυρούπολη. Τελικά εκείνη η προσπάθεια μετά από λίγο καιρό ναυάγησε διότι την υπονόμευσαν οι συνδικαλιστές του ΟΣΕ.
Χαιρετίζουμε τη νέα προσπάθεια, ευχόμενοι να υλοποιηθεί σύντομα με εμπλοκή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όχι της κρατικής.
Γ.Δ.


Δούκας και Λιβανός
Η έπαρση είναι κακός σύμβουλος, θα έλεγα ιδιαίτερα κακός και αρκετές φορές οι επηρμένοι την πληρώνουν ακριβά.  Το έπαθαν πρόσφατα δύο πολιτικοί. Ο πρώην πλέον υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός και ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας.
Ο δήμαρχος λοιπόν, υφυπουργός στην κυβέρνηση Καραμανλή, περηφανευόταν πως με τα τριχίλιαρα που μοίρασαν τότε στους πυρόπληκτους της Ηλείας κέρδισαν τις εκλογές. Τον άκουγε ο Λιβανός και συμφωνούσε και χασκογελούσε.
Τα ‘μαθε τα νέα ο Μητσοτάκης και τους σούταρε και τους δύο. Τον Λιβανό τον έδιωξε από το υπουργείο και τον Δούκα τον διέγραψε από τη Ν.Δ.
Προς παραδειγματισμό βέβαια και για γνωστοποίηση πως τα χαζόλογα πληρώνονται.
Γ.Δ.


Αυστηρότητα μεν αλλά…
Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Μητσοτάκης δεν χαρίζεται σε θέματα αρχής σε κανέναν.
Ο Σπήλιος Λιβανός ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του. Όμως δεν δίστασε να τον παραιτήσει διότι δεν συμπεριφέρθηκε όπως έπρεπε στο ανόητο λογίδριο του δημάρχου, που μάλιστα δήλωνε και τη δική του συμβολή και συμμετοχή στον εκμαυλισμό των πολιτών με τα τριχίλιαρα.
Βέβαια η αποπομπή Λιβανού και η διαγραφή Δούκα δεν σημαίνει πως θα σταματήσει η εξαγορά συνειδήσεων και ανάλογου εκμαυλισμού ψηφοφόρων.
Μακάρι, αλλά είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο τα προσεχή χρόνια. Τα πόσα χρόνια αδυνατώ να το ορίσω.
Γ.Δ.


Μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές πολιτικού αμοραλισμού
Εξοργιστική ήταν η στιχομυθία πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή και νυν δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, που αν μη τι άλλο απεικονίζει ένα σκοτεινό, αλαζονικό πρόσωπο χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας και πολιτικής ευπρέπειας. Με απίστευτο κυνισμό ο πρώτος είπε ότι τις εκλογές του 2007 τις κέρδισε η ΝΔ γιατί βγήκαν με σακούλες και μοίραζαν λεφτά στους πυρόπληκτους και ο δεύτερος υπερθεμάτισε χαρακτηρίζοντας εποποιία αυτή την στάση. Κι όλοι τους ξέσπασαν σε γέλια για την τόση …μαγκιά τους που κέρδισαν τις εκλογές με την τακτική του «πάρε κόσμε»! Χωρίς ίχνος ντροπής και ευαισθησίας όταν όλοι καλά γνωρίζουμε ότι τότε χάθηκαν 49 ανθρώπινες ζωές. Πολύ καλά λοιπόν έκανε ο Μητσοτάκης που τους απέπεμψε εδώ και τώρα και τον Λιβανό από υπουργό αλλά και τον Δούκα από μέλος της ΝΔ. Μια κίνηση που δείχνει ευαίσθητα πολιτικά αντανακλαστικά και μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που απαξιώνουν την πολιτική και τον ρόλο της.
Μ.Ξ. 


Οι κυκλικοί κόμβοι
Από πολλά χρόνια τώρα σχολιάζω από τη στήλη την απλή και πρακτική λύση των κυκλικών κόμβων. Λύση σίγουρη για αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων, χωρίς φανάρια και καθυστερήσεις.
Προφανώς η εν λόγω εφαρμογή έχει λόγο προτίμησης σε κόμβους που δίνουν τη δυνατότητα υλοποίησης. Όμως τα παραδείγματα σωστής λειτουργίας όπου εφαρμόστηκε η κυκλοφοριακή αυτή λύση είναι πράγματι εντυπωσιακά. Πρόκειται για την λύση που δυστυχώς αγνοήθηκε από τους δημάρχους του παρελθόντος και προτιμήθηκαν τα γνωστά φανάρια με μια σειρά αρνητικά δεδομένα.
Πρέπει όμως να παραδεχτούμε πως σιγά-σιγά αρχίζουν τα πράγματα ν’ αλλάζουν και οι κυκλικοί κόμβοι να υλοποιούνται και να εφαρμόζονται.
Γ.Δ.


Αγρότες εν δράσει
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται επί ποδός για κινητοποιήσεις. Τα αιτήματά τους γνωστά λίγο-πολύ από το παρελθόν. Μόνον που φέτος προστέθηκαν οι αυξήσεις στα καύσιμα, τις πρώτες ύλες, τα φάρμακα, τα ανταλλακτικά και μια σειρά άλλων ειδών.
Από την άλλη, υπάρχει η απαίτηση για φθηνά αγροτικά προϊόντα. Και ρωτούν οι αγρότες μας. Πώς αλήθεια μπορεί να γίνει αυτό;
Δύσκολη η εξίσωση και η λύση του προβλήματος αυτού. Γι’ αυτό καλείται η κυβέρνηση να σκύψει με ενδιαφέρον στο θέμα της πρωτογενούς παραγωγής και με σχεδιασμό και πρόγραμμα να ξεκινήσει να εφαρμόζει λύσεις ρεαλιστικές με μακροχρόνιο ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας. Εάν δεν γίνει αυτό, εάν δεν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές σ’ ένα σχέδιο κοινής αποδοχής, ο πρωτογενής τομέας θα βρίσκεται συνέχεια με προβλήματα στους δρόμους και με λύσεις πρόσκαιρες.
Γ.Δ.


Τα «γουρούνια» του νότου πετάνε!
Από την απαξίωση στην αποθέωση βρέθηκε ο ευρωπαϊκός νότος, οι χώρες που αποκαλούνταν περιφρονητικά PIGS από τους βόρειους, δηλ. γουρούνια (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία). Και η δικαίωση αυτή ήρθε από το βρετανικό οικονομικό περιοδικό Economist, που σε άρθρο του σχετικό με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη, διαπιστώνει ότι ο νότος «πετάει» με ανάπτυξη, ενώ βορράς και ανατολή προσγειώνονται. «Τα πολιτικά αστέρια της Ευρώπης τα βρίσκει κανείς αυτές τις μέρες στην “περιφέρεια”» αναφέρει ο συντάκτης, ενώ ιδιαίτερα κολακευτικά είναι τα σχόλια για τον Μάριο Ντράγκι, Κόστα της Πορτογαλίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό, για τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που κάνουν.
Σχολιάζει συγκεκριμένα πως «ο Μητσοτάκης είναι το αναμφισβήτητο είδωλο της κεντροδεξιάς, πρόσφατα μάλιστα υποδέχθηκε τη Γαλλίδα Βαλερί Πεκρές, που επιζητούσε να ενισχύσει τα διαπιστευτήριά της για να νικήσει τον Μακρόν», προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε μεταξύ άλλων να ψηφιοποιήσει την «ετοιμόρροπη γραφειοκρατία» της χώρας.
Την ίδια ώρα τα προβλήματα της Ευρώπης εστιάζονται σήμερα κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Εκεί που κάποτε η Ελλάδα ήταν ο «κακός μαθητής» που αψηφούσε τους δημοσιονομικούς κανόνες, σήμερα η Πολωνία και η Ουγγαρία αμφισβητούν τις ευρωπαϊκές νόρμες αναφορικά με το κράτος Δικαίου.
«Επί του παρόντος, ο ευρωπαϊκός νότος απολαμβάνει την ¨ηλιοφάνειᨻ καταλήγει ο Economist.


Η δράση αλληλεγγύης και τα… μπαστούνια του κρίκετ
Πολύ σωστή η κίνηση των συλλόγων της Ξάνθης να συλλέξουν ρούχα για τους παράτυπους μετανάστες και όχι «πρόσφυγες» όπως τους αναφέρουν λανθασμένα. Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες θερμοκρασίες και προφανώς δεν φρόντισαν να έχουν τον απαιτούμενο ρουχισμό όταν έφυγαν από τις πατρίδες τους. Σε σωστή κατεύθυνση λοιπόν η δράση συλλογής ρούχων με μια μικρή επισήμανση. Οι σύλλογοι καλούν σε δράση αλληλεγγύης του Ξανθιώτες για συλλογή ρούχων. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Συλλέγουμε ανδρικά ρούχα (φόρμες, μπλούζες, φούτερ, ζακέτες), ανδρικά εσώρουχα, ανδρικά παπούτσια, μπαστούνια κρίκετ, μπαλάκια του τένις».
Καλά όλα τα άλλα …αλλά πως είπατε;  Μπαστούνια του κρίκετ και μπαλάκια του τένις; Μήπως κάπου χάνουμε το …μπαλάκι; Αυτό που έχουν ανάγκη αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι αυτοί είναι να παίζουν κρίκετ;
Μ.Ξ.


Δεν είδαν, δεν άκουσαν…
Σαν πολυετές δέντρο με σάπιο βαθύ ρίζωμα απλωμένο ένα γύρο μοιάζει το σκηνικό.
Και ξεφυλλίζουν άγαρμπα τα κιτρινισμένα φύλλα του και πριονίζουν όπως όπως τα ξερόκλαδά του και καμώνονται πως νοιάζονται να το νοικοκυρέψουν.
Και κείνο όλο σαπίζει κι όλο πέφτουν τα κλωνάρια του δώθε κείθε κι αλί σ’ αυτόν που θα βρεθεί από κάτω…
Κι όσο η σαπίλα προχωράει, τόσο γεμίζουν κάποιες τσέπες δώθε κείθε…
Πότε επιτέλους σ’ αυτό το διαβρωμένο δάσος όπου κάθε λίγο θάβονται αθώες ψυχές δεκαεννιάρηδων, θα ξεριζωθούν τόσες και τόσες ρίζες..;
Πότε πια θα πάψουν οι δασοκόμοι τους, να παίζουν κρυφτό και να βουλιάζουν μέσα σ’ αυτόν το διάχυτο αμοραλισμό και να δηλώνουν, πως δεν είδαν, δεν άκουσαν τίποτα για τον… “Άλκη”..;;
Χ.Μ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…