Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα& Γεγονότα, Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Πρόσωπα& Γεγονότα, Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

0

Λίγα λόγια για τις καπναποθήκες
Μεγάλη η συζήτηση που έγινε πριν μέρες για το θέμα των καπναποθηκών και ποιο θα είναι το μέλλον και η τύχη αυτών των ιστορικών πλέον κτιρίων. Κτίρια που θυμίζουν με την παρουσία τους το σπουδαίο παρελθόν τους αλλά δυστυχώς σηματοδοτούν ένα αμφίρροπο και άγνωστο μέλλον.
Καπναποθήκες τοπόσημα της πόλης μας, καθεμία με τη δική της ιστορία. Ιστορία κύρους, οικονομικής ευμάρειας, εργασίας για χιλιάδες συμπολίτες.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια για τις καπναποθήκες ΙΙ
Ας προσεγγίσουμε λοιπόν το όλο θέμα του τι μέλλει να γίνει για τις καπναποθήκες της Ξάνθης με τα σημερινά δεδομένα.
Λεφτά.. δεν υπάρχουν για την προστασία των ιστορικών κτιρίων της χώρας. Και καθώς απέτυχε η προσπάθεια να υπαχθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο του «Διατηρώ», σε κάποιον από τους πυλώνες επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, όλα πλέον εξαρτώνται από την έγκριση των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027, η οποία δεν αναμένεται να δοθεί πριν τα μέσα της ερχόμενης άνοιξης από την Ε.Ε.
Το Ι.Κ.Κ.Ι.Κ. εδώ και χρόνια έμπρακτα υποδεικνύει τρόπους απεμπλοκής και απλοποίησης των διαδικασιών επέμβασης και αποκατάστασης των διατηρητέων καπναποθηκών της πόλης με συγκεκριμένες προτάσεις.
Γ.Δ.


Μια απλή ευγενική υπουργός
Η ταβέρνα «Ο Σταθμός» της πόλης μας που βρίσκεται δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό για άλλη μια φορά φιλοξένησε και εξυπηρέτησε πολιτικό. Προηγήθηκαν οι Σημίτης, Αρσένης, απλοί βουλευτές, στελέχη κομμάτων και διάφοροι παρατρεχάμενοι.
Προχθές όμως η ταβέρνα φιλοξένησε και εξυπηρέτησε την υπουργό Παιδείας κυρία Κεραμέως με τους συνεργάτες της, συνοδευόμενη από τον βουλευτή Σπύρο Τσιλιγγίρη.
Εκείνο που εντυπωσίασε όλους όσοι βρίσκονταν στην ταβέρνα ήταν η απλότητα, ηρεμία, ευγένεια της κυρίας υπουργού και η καταδεκτικότητά της.
Γευμάτισαν, τους άρεσαν οι μεζέδες, ευχαρίστησαν για την εξυπηρέτηση και φωτογραφήθηκαν με τους ιδιοκτήτες Ευγένιο και Γιώργο.
Γ.Δ.


Δεν την ξαναζήσαν
Δεν πρόκειται για υπερβολή, ούτε για να ικανοποιηθεί η ματαιοδοξία των συντελεστών της εκδήλωσης για την απόδοση τιμής στη μνήμη των Ξανθιωτών Εβραίων. Όχι, κάθε άλλο. Πρόκειται για την πραγματικότητα, την αλήθεια. Κι αυτή προέρχονταν από τους ανθρώπους που ήρθαν από διάφορες πόλεις της χώρας ως εκπρόσωποι των εκεί Συλλόγων.
Οι άνθρωποι αυτοί, πέρα από την συγκίνησή τους, έζησαν και μια προσωπική εμπειρία κατά την επίσκεψη στο νεκροταφείο, στον χώρο της πρώην Συναγωγής στην οδό Χατζησταύρου, αλλά έζησαν και το θετικό κλίμα της εκδήλωσης που ήταν απόλυτα πετυχημένη. Γι’ αυτό γεμάτοι ικανοποίηση, στο τέλος δήλωσαν πως τέτοια εκδήλωση δεν έχουμε γνωρίσει σε άλλη πόλη. Αυτό που ζήσαμε, είπαν, ήταν κάτι μοναδικό.
Γι’ αυτό και θα ξανάρθουμε με τις οικογένειές μας.
Γ.Δ.


Υπάρχει και οικονομικό όφελος
Θα μου επιτραπεί να κάνω μια επισήμανση για το προηγούμενο σχόλιο. Λοιπόν, το μεγάλο και ουσιαστικό κέρδος από την εκδήλωση για τους εκτελεσμένους Ξανθιώτες Εβραίους, βρίσκεται ακριβώς στη φράση που είπαν οι φιλοξενούμενοι «θα ξανάρθουμε με τις οικογένειές μας». Θα έρθουν ως επισκέπτες της Ξάνθης, της πόλης πρωταρχικά και του νομού ακολούθως.
Η Ξάνθη λοιπόν θα έχει οικονομικό όφελος από τους επισκέπτες αυτούς διότι όλοι αυτοί έφυγαν ικανοποιημένοι από τη φιλοξενία, την ξενάγηση, τη γνωριμία με τους ανθρώπους μας. Έτσι, σιγά- σιγά θεμελιώνεται μια διαφορετική σχέση η οποία έχει μέσα της και την οικονομική πλευρά.
Άλλη μια φορά λοιπόν συγχαρητήρια για όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης όπως δήμο, ΠΑΚΕΘΡΑ και ιδιώτες.
Γ.Δ.


Νίκη Άγγελου Μπεμπεκίδη
Για μια ακόμη θητεία ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Άγγελου Μπεμπεκίδη οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα του νομού.
Η παράταξή του κατήγαγε μεγάλη νίκη, γεγονός που σημαίνει πως οι εργαζόμενοι στήριξαν δια της ψήφου τους τη συνέχιση του έργου του.
Νέα θητεία λοιπόν και με νέα πρόσωπα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου για την επόμενη τριετία, για νέους αγώνες με παλιά και νέα αιτήματα.
Ευχές λοιπόν στη νέα διοίκηση και επιτυχία στο δύσκολο έργο της.
Γ.Δ.


Προσέγγιση με σοβαρότητα
Παγίως υποστηρίζω χρόνια πολλά τώρα, πως τα θέματα της μειονότητας απαιτούν ιδιαίτερη προσέγγιση εκ μέρους αυτού που θ’ ασχοληθεί μ’ αυτά.
Τα μειονοτικά θέματα δεν είναι τόσο απλά όσο κάποιοι αφελώς νομίζουν.
Πρόκειται για σύνθετα θέματα, με διάφορες πλευρές που μάλιστα δεν είναι όμοιες.
Κατά καιρούς και στην Ξάνθη διαβάζω ή ακούω διάφορους να εκφράζουν άποψη ή να κάνουν προτάσεις, χωρίς όμως να έχουν υπόψιν τους όλα τα στοιχεία και τη σχετική πληροφόρηση για να σχηματίσουν ολοκληρωμένη άποψη.
Τα μειονοτικά θέματα δεν είναι υπόθεση καφενείου ή εκδήλωση ενός πατριωτισμού μεταξύ φίλων στην καφετέρια.
Γ.Δ.


Σενάρια χωρίς λογική
Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω ως εισαγωγή και με αφορμή κάποιων σχολίων που πάντα ακούγονται παραμονές εθνικών εκλογών, οφειλόμενη μία απάντηση στους χωρίς βάση σχολιασμούς που ανεύθυνοι εκφέρουν.
Ακούστηκε λοιπόν πως στις επικείμενες εθνικές εκλογές πως δήθεν οι μειονοτικοί της Θράκης θα δημιουργήσουν πολιτική παράταξη. Στόχος να κατέβουν αυτόνομα στις εκλογές αυτές.
Όποιοι ασχολήθηκαν σαν υποψήφιοι σεναριογράφοι, καλό θα είναι να μην ξεχνούν πως η σχετική νομοθεσία απαιτεί για την εκλογή το γνωστό ποσοστό 3% πανελλαδικά.
Όσοι κυκλοφορούν κάποιο σενάριο για το θέμα αυτό, πουλούν προς τους αφελείς την απλή αναλογική. Κρύβοντας βέβαια πως και σ’ αυτήν περιλαμβάνεται το ποσοστό του 3% να συγκεντρώσει ένα κόμμα για να μπει στη βουλή.
Άρα σε λόγια να βρίσκονται κάποιοι και να δημιουργούν θόρυβο χωρίς λόγο.
Γ.Δ.


Η ουκρανική κρίση και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Οι εξελίξεις τρέχουν στην Ουκρανία και επηρεάζουν όλη την Ευρώπη η οποία για άλλη μια φορά επιδεικνύει αργά ανακλαστικά στο να αντιδράσει. Η αλήθεια είναι πως είναι με την πλάτη στο τοίχο λόγω της εξάρτησή της από το φυσικό αέριο. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η χώρα μας διαθέτει ένα ισχυρό  «όπλο» που δεν είναι άλλο από τον αναβαθμισμένο ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε συνδυασμό με την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Η ουκρανική κρίση αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τον σημαντικό ρόλο που είχε για τα εθνικά μας συμφέροντα η συγκεκριμένη κίνηση, όπως και η ένταξη του λιμανιού στην ιστορική αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Η γεωπολιτική θέση του δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην χώρα μας, καθώς χρησιμοποιείται ως πύλη εισόδου στα Βαλκάνια, την Μαύρη Θάλασσα και τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ενόχληση του Κρεμλίνου για την βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη όπως άλλωστε και των Τούρκων.
Την στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να περιορίσει την εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο υγροποιημένου αερίου με το οποίο θα εφοδιάζεται τόσο η χώρα μας όσο και τα Βαλκάνια, ενώ θα μπορεί να συνδεθεί και με τον TAP.
Μ.Ξ.


Τσικνοπέμπτη με τζάρο στα Άβδηρα
Τσικνοπέμπτη σήμερα και όπως λέει και η λέξη επιβάλλεται το τσίκνισμα για το…καλό!
Κι όταν λέμε τσίκνισμα εννοούμε απαραιτήτως παϊδάκι , σουβλάκι και γενικώς κοψίδια και για τους vegan κανένα μανιτάρι! Αυτό βέβαια το έθιμο επικράτησε τα τελευταία χρόνια που η κρεατοφαγία έχει φτάσει στο μη παρέκει. Γιατί αν ανατρέξουμε κάποιες δεκαετίες πίσω που έτρωγαν κρέας το πολύ μια φορά τον μήνα και όχι από ιδεολογία αλλά από φτώχεια, τότε την Τσικνοπέμπτη την γιόρταζαν ανάβοντας και πηδώντας φωτιές για καλή υγεία και για να κάψουν το κακό. Αυτό το έθιμο του τζάρου που σημαίνει μεγάλη φωτιά, τηρούνταν παλιά στα Άβδηρα και το αναβιώνει κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια ο Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδηριτών. Η φωτιά ανάβει στον ανακαινισμένο αλευρόμυλο στο κέντρο του οικισμού το απόγευμα στις 6,  κι όσοι θέλουν μπορούν να παρευρεθούν για να τηρήσουν το έθιμο.  Μία διευκρίνιση: Κοψίδια δεν θα έχει…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…