Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

0

Κοινό μήνυμα αυτοδιοικητικών
Συνέβη προχθές στη γειτονική μας Κομοτηνή. Βγήκαν λοιπόν δημόσια και κάλεσαν οι μεγάλες παρατάξεις του δήμου Κομοτηνής τους δημότες να εμβολιαστούν. Βγήκαν και μια φωτογραφία μπροστά στο δημοτικό κατάστημα και είπαν ναι στον εμβολιασμό, ναι στην κοινωνική ευθύνη.
Συμπέρασμα; Κοινές δηλώσεις, κοινή δράση για έναν ιδιαίτερα σοβαρό σκοπό, την προστασία της ζωής των συνδημοτών.
Συμπέρασμα δεύτερο. Δεν έκαναν κι ούτε θα το κάνουν από δω και πέρα οι δημοτικές παρατάξεις του δήμου Ξάνθης. Τους λείπει η κουλτούρα της συναίνεσης, της συνεργασίας.
Γ.Δ.


Νέα συνεργασία
Η εφημερίδα μας εδώ και λίγο καιρό, έχει την χαρά, ικανοποίηση και τιμή να συνεργάζεται με τον κύριο Χρήστο Τσίχλη. Ήδη στο φύλλο της Πέμπτης, στη σελίδα 13 δημοσιεύθηκε το άρθρο του με θέμα «Το εκλογικό σύστημα των επόμενων εκλογών», όπως και την προηγούμενη εβδομάδα κείμενο σχετικό με τον εκλογικό νόμο των εκλογών που θα γίνουν το 2023 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο νέος συνεργάτης της Εφημερίδας μας είναι δικηγόρος Αθηνών, Συνταγματολόγος και έχει μια πλούσια συνεργασία-εκπροσώπησης φορέων.
Καλωσορίζουμε επομένως στην οικογένεια της εφημερίδας τον κύριο Χρήστο Τσίχλη, ευχόμενοι υγεία και δημιουργικότητα.
Γ.Δ.


Συμφωνούμε…
Πριν λίγες ημέρες, από τη στήλη αυτή, αναφέραμε πως ο δήμος θα πρέπει ν’ απομακρύνει κάποια περίπτερα. Περίπτερα που επί χρόνια είναι κλειστά, εμποδίζουν αλλά και βρωμίζουν το χώρο εξαιτίας της εγκατάλειψης. Μάλιστα παραθέταμε και τα σημεία όπου υπήρχαν αυτά.  Ανάμεσα λοιπόν στα κλειστά περίπτερα, αναφέραμε κι αυτό μπροστά στο 2ο ΕΠΑΛ.
Μετά από μέρες, μας ξάφνιασαν ευχάριστα οι μαθητές του ΕΠΑΛ οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνση του εν λόγω περιπτέρου μπροστά από το κτίριό τους.
Η υπόθεση επομένως τώρα είναι στο δήμο Ξάνθης. Μάλιστα οι μαθητές δίνουν προθεσμία για την απομάκρυνση του περιπτέρου πριν προχωρήσουν σε κινητοποίηση.
Γ.Δ.


Πώς άλλαξαν τα πράγματα
Πριν αρκετά χρόνια, για ν’ αποκτήσεις περίπτερο συνέτρεχαν πολλοί λόγοι. Αρχικά οι άδειες δόθηκαν στους ανάπηρους πολέμου.  Σταδιακά τα πράγματα άλλαξαν και στην αδειοδότηση μπήκαν και άλλα κριτήρια, ενώ στο παιγνίδι μπήκαν υπουργεία, δήμοι και άλλες αξιολογήσεις. Για χρόνια διατηρήθηκε αυτή η άνθηση των περιπτέρων.
Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν δραματικά λόγω μείωσης των ποσοστών κέρδους στα τσιγάρα, εφημερίδες, περιοδικά, αλλά και γιατί γέμισε ο τόπος περίπτερα. Εδώ και λίγα χρόνια, άρχισε η αντίστροφη πορεία. Τα περίπτερα κλείνουν διότι τα κέρδη είναι ελάχιστα πλέον. Γι’ αυτό υπάρχουν κλειστά, γι’ αυτό θα κλείσουν και άλλα που δεν βρίσκονται σε κομβικά σημεία.  Έτσι, υποχρεωτικά θα πρέπει να ελευθερωθούν χώροι πεζοδρομίων κι αυτό θα πρέπει να το κάνει ο δήμος χωρίς καθυστέρηση μάλιστα.
Γ.Δ.


Δύο χθες, σήμερα κανένα
Θα θυμούνται οι παλιοί ξανθιώτες πως τόσο σε Πόρτο Λάγος όσο και στην παραλία Αβδήρων πως υπήρχαν δύο κτίρια «τουριστικά» λεγόμενα. Ήταν αναψυκτήρια και ταβέρνες με αρκετή δουλειά μάλιστα το καλοκαίρι κυρίως, χωρίς να υπολείπεται και τον υπόλοιπο χρόνο.
Σταδιακά, «ανέβηκε» το Φανάρι και ήταν μια από τις αφορμές που το Τουριστικό του Λάγος έκλεισε. Αναλογικά, λίγα χρόνια μετά, την ίδια μοίρα ακολούθησε και γι’ αυτό των Αβδήρων. Κι έτσι, εκεί που υπήρχαν δύο Τουριστικά, δεν έμεινε ούτε ένα.
Στο Λάγος μάλιστα το κτίριο λεηλατήθηκε, ενώ η τύχη αυτού των Αβδήρων βρίσκεται στα δικαστήρια και τα υπουργεία.
Δύο τόποι, εντός του νομού που παλιά έσφυζαν από ζωή, είναι εδώ και χρόνια ουσιαστικά ανύπαρκτοι.
Γ.Δ.


Καιρό είχαν να τα πουν
Όντως η πολιτική ζωή στη χώρα μας δεν σ’ αφήνει να πλήξεις. Το ίδιο θα πω ισχύει και για την αυτοδιοικητική. Παρότι οι συνεδριάσεις γίνονται με τηλεδιάσκεψη, εντούτοις οι παλιές συνήθειες δε λένε να ξεχαστούν.
Μεταξύ μας, πίστευα πως αυτές οι συνεδριάσεις που δεν είναι ζωντανές πως θα είναι πιο ήρεμες, χωρίς εξάρσεις, διαπληκτισμούς και φωνασκίες.
Ομολογώ πως έπεσα έξω. Το χούι δεν κόβεται λέει ο λαός μας κι έχει δίκιο.
Οι δημοτικές παρατάξεις το ξεκίνησαν συγκρουσιακά και το συνεχίζουν. Δικαίωμά τους αλλά το ξαναλέμε: οι δημότες δεν επηρεάζονται από τις φωνές κι ούτε θεωρούν πως έτσι γίνεται αντιπολίτευση, κυρίως δε με θέματα του παρελθόντος τα οποία μάλιστα «έχουν κλείσει» μετά από έλεγχο.
-Ας σκεφτούν λοιπόν: Στραβός ο γιαλός ή στραβά κάποιοι αρμενίζουν;
Γ.Δ.


Όχι εδώ, όχι εκεί, όχι παραπέρα
Τις μέρες αυτές με την μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος, φρόνιμο είναι να σκεφτούμε ένα πράγμα. Την εξάρτηση της χώρας μας από το φυσικό αέριο κυρίως και το πετρέλαιο στη συνέχεια.  Η χώρα μας εξαρτάται από τις δύο αυτές πηγές κατά 60%. Το υπόλοιπο 40% της ενέργειας προέρχεται από τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δηλαδή τον αέρα, τον ήλιο, τα ποτάμια κλπ.
Ας φανταστούμε λοιπόν αυτό το 40% να ήταν 80-90%. Δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αύξησης τιμών, διότι τόσο ο αέρας όσο και ο ήλιος είναι δωρεάν στην παραγωγή ρεύματος.
Γι’ αυτό, ας σταματήσουν οι ανόητες και παράλογες φωνές των αρνητών της φθηνής και οικολογικής ενέργειας ν’ αντιδρούν από συνήθεια και άγνοια φωνάζοντας «όχι εδώ, όχι εκεί, όχι παραπέρα φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά έργα».
Τα νούμερα είναι εδώ και οι έχοντες κοινόν νου βγάζουν τα συμπεράσματά τους.
Γ.Δ.


Πού βρίσκεται;
Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για την τουριστική προβολή της περιφέρειας ΑΜΘ ύψους 2,1 εκ. ευρώ, μου ήρθε αυθόρμητα μια ερώτηση. Για την μελέτη τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του τουρισμού στον δήμο Ξάνθης.
Αλήθεια που βρίσκεται αυτή η μελέτη; Γίνεται, έγινε ή εγκαταλείφθηκε; Οφείλει μια απάντηση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την ενημέρωση των δημοτών.
Ήδη έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από τη δέσμευση του αντιδημάρχου Παν.Αμβροσιάδη πως θα παρουσιάσει την εν λόγω μελέτη.
Άραγε γιατί η καθυστέρηση;
Γ.Δ.


Καθημερινότητα ο θάνατος
Αισιόδοξοι δηλώνουν οι εγχώριοι επιστήμονες ότι  επιτέλους η πανδημία είναι σε ύφεση. Ο δε υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι μέχρι τα μέσα του Μάρτη θα γίνει πλήρης άρση των μέτρων. Βέβαια από που αντλείται αυτή η αισιοδοξία όταν έχουμε καθημερινά κοντά 80 – 90 θανάτους και καμιά 500 διασωληνωμένους και κρούσματα κοντά στις 20.000 είναι ένα ερώτημα. Μιλάμε για μια εκατόμβη νεκρών καθημερινά που ποτέ άλλοτε δεν είχαμε εν καιρώ ειρήνης σαν να είναι το πιο συνηθισμένο φαινόμενο. Η καθημερινοποίηση του θανάτου. Έχουμε πάθει κάτι σαν μια …απορρύθμιση όλων αυτών που παλαιότερα θεωρούσαμε ως κανονικότητα. Όπως  το έλεγε ο Γεώργιος Βιζυινός: «Και μετεβλήθη εντός μου ο ρυθμός του κόσμου…».
Είναι κι αυτό μια παράπλευρη απώλεια που μας προκάλεσε η πανδημία. Άλλαξε τον ψυχισμό μας… κι αυτό δεν θα το ξεπεράσουμε εύκολα. Οι μάσκες θα συνεχίσουν να μας συνοδεύουν ως ψυχολογικό κατάλοιπο.
Μ.Ξ.


Άξιος
Μια νέα σχολή άσκησης της εξωτερικής πολιτικής δημιουργεί ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας Νίκος Δένδιας. Οι εύστοχες και ακριβείς απαντήσεις του σε ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις μας με την Τουρκία προκαλούν εντύπωση και σεβασμό γιατί είναι τεκμηριωμένες στην βάση των συμφωνιών και του Διεθνούς Δικαίου. Ούτε λεονταρισμοί, αλλά ούτε και φοβική, υποχωρητική στάση. Έτσι πρόσφατα στο  Όσλο ο πρέσβης της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι το «casus belli» και το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν ήταν παρά απαντήσεις της Άγκυρας σε προηγούμενες κινήσεις. Η απάντηση του Νίκου Δένδια έγραψε ιστορία: Συγκεκριμένα είπε: «Η Άγκυρα αγνοεί πριν και πρώτα απ’ όλα τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, σε άρθρο του οποίου αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται όχι μόνο η χρήση, αλλά και η απειλή χρήσης βίας», ανέφερε ο κ. Δένδιας ως προς το «casus belli», ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι μια παράνομη συμφωνία, λέγοντας ότι μια συμφωνία οριοθέτησης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σιγκαπούρη ή την Αργεντινή (Παταγονία) θα είναι ακριβώς το ίδιο «νόμιμη»!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…