Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οι καταθέσεις στο μικροσκόπιο της εφορίας

Οι καταθέσεις στο μικροσκόπιο της εφορίας

0

Οι τράπεζες θα αποστείλουν έως το τέλος του μήνα στοιχεία στην εφορία

Από λεπτό «κόσκινο» περνούν τους καταθέτες τράπεζες και εφορία! Ολα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ετοιμάζουν τα αναλυτικά στοιχεία για μεταβολές τραπεζικών καταθέσεων και τους τόκους που εισέπραξαν το 2021 οι φορολογούμενοι και τα προωθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για να «τρέξει» η διασταύρωση με τις φορολογικές δηλώσεις. Η προθεσμία είναι μέχρι το τέλος του μήνα και με βάση αυτά τα στοιχεία η ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια τους ελέγχους για να εντοπίσει κρυμμένα εισοδήματα ή δαπάνες που θεωρούνται τεκμήριο.

Το μάτι του «μεγάλου αδελφού» εστιάζει στις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» και όσοι πιαστούν στην… τσιμπίδα των κλιμακίων της εφορίας να έχουν υποδηλώσει ή «ξεχάσει» να δηλώσουν τα νόμιμα, τότε θα ξεκινήσουν το δυσάρεστο ταξίδι στα γρανάζια των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ενα ταξίδι που ξεκινά με κλήση για εξηγήσεις στη ΔΟΥ και αναλόγως το πόσο πειστικές αυτές είναι ή δεν είναι, μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω ενδελεχείς ελέγχους σε βάθος πολλών ετών. Αξίζει να αναφερθεί ότι όσοι έχουν βρεθεί στο παρελθόν να αποκρύπτουν εισοδήματα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των «υπόπτων».

Σύμφωνα με το νόμο, όλες οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν την υποχρέωση να συλλέγουν και να αποστέλλουν όλα τα σχετικά στοιχεία στις αρμόδιες Αρχές. Αυτό θα γίνει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Ακολούθως τα τραπεζικά στοιχεία θα διασταυρωθούν με όσα έχουν συλλέξει οι φορολογικές ελεγκτικές υπηρεσίες από τις φορολογικές δηλώσεις.

Η διαδικασία προβλέπει ότι κατά προτεραιότητα θα σταλούν στην εφορία οι τόκοι, πιστωτικοί και χρεωστικοί, από καταθέσεις και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.) που ήρθαν στην κατοχή των φορολογουμένων εντός του 2021. Μαζί και τα ποσά των φόρων που έχουν παρακρατηθεί. Ολα μαζί, με τα απαραίτητα στοιχεία των δικαιούχων/συνδικαιούχων, καθώς και τις μεγάλες αλλαγές που έχουν σημειωθεί.

Στο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών, ακολουθούν οι λογαριασμοί όπου κινήθηκαν μεγάλα ποσά. Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ θα λάβει αναλυτικά στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που πέρασαν το όριο των 100.000 ευρώ κίνησης μέσα στο έτος. Σημειωτέων ότι αυτό αφορά συνολικά στην κίνηση, όχι κάθε ανάληψη ή κατάθεση ξεχωριστά. Παράδειγμα ένας λογαριασμός που είχε τρεις καταθέσεις των 20.000 ευρώ και μία εκταμίευση των 60.000 ευρώ είχε συνολική κίνηση 120.000 ευρώ μέσα στο έτος και εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. Στον υπολογισμό της ετήσιας κίνησης λογαριασμού δεν περιλαμβάνονται οι μεταφορές σε άλλο λογαριασμό του ίδιου δικαιούχου, στην ίδια τράπεζα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέες αποθήκες αεροπορικών καυσίμων στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

Μετά από παύση πλέον των τριών ετών θα μπορεί και πάλι να υποδέχεται διεθνείς πτήσεις &nbs…