Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Μια συγκινητική εκδήλωση για τον καρκίνο από το σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ξάνθης

Μια συγκινητική εκδήλωση για τον καρκίνο από το σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ξάνθης

0

Η βιωματική νουβέλα του θρακιώτη δημοσιογράφου Θανάση Τσολάκη «Η μαμά έχει καρκίνο» παρουσιάστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Για την αξία της πρόληψης, της υποστήριξης και της θετικής ψυχολογίας μίλησε η Διευθύντρια της Παθολογικής Ανατομικής Κλινικής του ΓΝΞ, Δρ. Σοφία Μαυροπούλου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, το απόγευμα της Παρασκευής 04/02στο Elisso Ξάνθης έλαβε χώρα η παρουσίαση της νουβέλας, «Η μαμά έχει καρκίνο» μέσα από την προσωπική κατάθεση του θρακιώτη δημοσιογράφου, Θανάση Τσολάκη. Την εκδήλωση υποστήριξαν ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ξάνθης «παραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗροί», ο συγγραφέας Θανάσης Τσολάκης, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και οι Εκδόσεις Πηγή. Αρχικά, η πρόεδρος του Συλλόγου, Ελένη Λάππα προλόγισε, ενώ ακολούθησε η προσέγγιση της παθολογοανατόμου Διευθύντριας Παθολογικής Ανατομικής Κλινικής Γ.Ν. Ξάνθης, Δρ. Σοφίας Μαυροπούλου, και  στη συνέχεια του  συγγραφέα, Θανάση Τσολάκη. Την ανάγνωση αποσπασμάτων επιμελήθηκε η Δήμητρα Πυργελή, ενώ την παρουσίαση συνόδευσε μουσικά με  σαξόφωνο ο Χάρης Ξυλάς. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, δεδομένων των τηρούμενων μέτρων, ώστε κατάφερε να «αγγίξει» τις καρδιές του κοινού παραδίδοντας ταυτόχρονα με δεξιοτεχνία και λεπτότητα ένα ανεπανάληπτο μάθημα ζωής!

Οι ομιλητές μέσα από κλίμα ιδιαίτερης συγκινησιακής φόρτισης ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία επιχείρησαν να δώσουν έμφαση στην αξία της πρόληψης σε συνδυασμό με τη θετική ψυχολογία. Με ένα επιμύθιο αισιοδοξίας τόνισαν πως κάθε άλλο παρά ανίκητη είναι η νόσος, μιας και η επιστήμη έχει προοδεύσει με αποτέλεσμα πιθανότατα να μιλάμε σε λίγο καιρό για μία πλήρως ιάσιμη ασθένεια. Μέσα από την ανάγνωση των αποσπασμάτων οπτικοποιήθηκαν όλες οι αναμνήσεις του συγγραφέα ταξιδεύοντάς τους παρευρισκόμενους στην προσωπική του εμπειρία. Τελικά, η αξία του επιμυθίου έγκειται στη δύναμη της αγάπης και της αφοσίωσης που δρουν από κοινού ως «ασπίδα» στον πόνο!

Διαδικτυακά παραβρέθηκε ο συγγραφέας του βιβλίου Θανάσης Τσολάκης, λόγω νόσησης με κορωνοϊό

Θ. Τσολάκης: «Η θερμή αποδοχή του κόσμου με ωθεί να συνεχίσω να δημιουργώ»

Προς επίρρωση με τα παραπάνω ο κ. Θ. Τσολάκης δήλωσε στο «Ε»: «Πρόκειται για τη δεύτερη παρουσίαση του βιβλίου, μιας και η πρώτη προηγήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Δυστυχώς, δεν κατάφερα να παραβρεθώ δια ζώσης στην εκδήλωση της Παρασκευής λόγω της διάγνωσής μου με κορωνοϊό. Παρόλα αυτά, έδωσα το παρών μέσω διαδικτύου. Στο σημείο αυτό νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους/ες εκείνους/ες που παρευρέθηκαν στην παρουσίαση, αφού η προσέλευση ήταν κάτι παραπάνω από την αναμενόμενη . Αυτή η θερμή αποδοχή-ανταπόκριση του κόσμου μου δίνει αστείρευτη χαρά μαζί με το βήμα να συνεχίσω να δημιουργώ!»

«Η μαμά έχει καρκίνο»: Ο ρόλος, η θέση, το βίωμα, ο αγώνας του φροντιστή ατόμων με καρκίνο

Στη συνέχεια, ο συγγραφέας αποπειράθηκε να σκιαγραφήσει τον ενδότερο σκοπό της νουβέλας. Υπογράμμισε: «Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον Νοέμβριο ακολουθώντας τη ροή μίας προσωπικής-βιωματικής μου εμπειρίας, καθώς τον Νοέμβριο του 2019 απεβίωσε η μητέρα μου μετά από έναν 2χρονο αγώνα περίπου με τον καρκίνο. Συνεπώς, η παρουσίαση αυτού του συγγραφικού μου προϊόντος ήρθε και ‘’κούμπωσε’’ αρμονικά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου,04/02.Απώτερη επιδίωξή μου είναι να αποτυπώσω την πορεία μου ως φροντιστής στους καρκινοπαθείς, κάτι που δεν έγινε μέχρι τώρα!»

Πλήθος κόσμου έδωσαν το παρών στην εκδήλωση του συλλόγου

Τέλος, κάνοντας λόγο για τα συγγραφικά δικαιώματα τόνισε πως έχουν περάσει στη δικαιοδοσία του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Έβρου, «ΣΥΝΕΧΙΖΩ». «Ήταν μία απόφαση δική μου επιθυμώντας να στηρίξω συναισθηματικά τον Σύλλογο», επεσήμανε.

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Toquel live στην Ξάνθη

Θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «1111» στο Misirlou την Παρασκευή 5 Απριλίου Ο Toquel παρ…