Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία

0

Ο πόλεμος μαίνεται, παντού καραδοκεί ο θάνατος και ο τρόμος – Εικόνες με τραυματίες κατακλύζουν το διαδίκτυο

 

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι των περιοχών που βομβαρδίζονται –  Πανικός  στο βλέμμα των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να σωθούν

 

 

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία και με κομμένη την ανάσα οι Ευρωπαίοι πολίτες παρακολουθούν τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τις δραματικές ώρες που περνά ο λαός της από την στρατιωτική επίθεση που δέχτηκε από την Ρωσία τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου.  Με ένα μπαράζ βομβαρδισμών όπου χάνουν τη ζωή τους αθώοι και άμαχοι πολίτες οι Ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν καταλαμβάνοντας περιοχές γύρω από το Κίεβο. Ο πόλεμος μαίνεται, παντού καραδοκεί ο θάνατος και ο τρόμος. Εικόνες με τραυματίες κατακλύζουν το διαδίκτυο, βίντεο αποχωρισμού γονιών που πάνε στο μέτωπο από τα παιδιά τους,  εικόνες με κατεστραμμένες περιοχές και ανθρώπων που προσπαθούν να φύγουν για να σωθούν. Όλες εικόνες ανθρώπινης αγωνίας μπροστά στο απάνθρωπο και το παράλογο του πολέμου.

Την ίδια στιγμή υπάρχει έντονη ανησυχία για τους Έλληνες που ζουν στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί πως στη Μαριούπολη η ελληνική κοινότητα είναι εκτεταμένη, καθώς εκτιμάται ότι ζουν 120.000 κάτοικοι ελληνικής καταγωγής. Αναβρασμός επικρατεί από το πρωί της Πέμπτης και έξω από την πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα με αρκετούς Ουκρανούς που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας αλλά και τουρίστες από την χώρα αυτή που βρέθηκαν για διακοπές στη δική μας να αναζητούν πληροφορίες για όσα συμβαίνουν στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις μετά τη ρωσική επίθεση που ξεκίνησε τα ξημερώματα.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου των Ουκρανών στην Ελλάδα, Ανατόλι Κουτσίρκο είναι αρκετοί και κυρίως άνδρες, αυτοί που θέλουν να γυρίσουν στην Ουκρανία και να πολεμήσουν για την υπεράσπιση της χώρας. Ο ίδιος, δε, σχολίασε για την μέχρι στιγμής αντίδραση του δυτικού κόσμου ότι «δεν είναι τίποτα οι κυρώσεις που έχουν μπει μέχρι τώρα, η Δύση έδειξε αδυναμία».

Θωμάς Ηλιάδης, δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης: «« Εμείς τα περάσαμε πιο παλιά αυτά και ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να φεύγεις μακριά από την πατρίδα που γεννήθηκες…’Έχω φίλους ουκρανούς»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέσυρε μνήμες ενός άλλου πολέμου, πριν 14 χρόνια που κράτησε 5 μέρες και ήταν αρκετός για να χαθούν ζωές και  ξεριζωθούν άνθρωποι από τα μέρη που γεννήθηκαν όπως Ρωσίας-Γεωργίας, που έληξε με τη συνθηκολόγηση των Γεωργιανών.

Ο πόλεμος κράτησε συνολικά πέντε μέρες. 800 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Τα δύο μέρη προχώρησαν σε κατάπαυση του πυρός στις 12 Αυγούστου 2008. Ο κ. Θωμάς Ηλιάδης, δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ξάνθης «Ο Μιρμάνης» που κατάγεται από την Γεωργία, θυμάται: « Εμείς τα περάσαμε πιο παλιά αυτά και ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να φεύγεις μακριά από την πατρίδα που γεννήθηκες. Να έχεις περιουσία και απ’ την μια στιγμή στην άλλην να μην έχεις τίποτε…Είναι πολύ δύσκολες ώρες να πρέπει να αποχαιρετήσεις τους ηλικιωμένους γονείς σου…Τα ζήσαμε και ξέρουμε τι ζούνε τώρα οι Ουκρανοί…Έχω φίλους ουκρανούς Πρέπει να τους βοηθήσει το Προξενείο όσοι θέλουν να φύγουν», αναφέρει ο κ. Ηλιάδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Κάτοικοι του Κιέβου, που φεύγουν για να προστατευτούν

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…