Στον εκσυγχρονισμό του συνόλου του παραγωγικού-αναπτυξιακού μοντέλου έδωσε βαρύτητα ο ξανθιώτης βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στη συζήτηση για τον Αναπτυξιακό νόμο
Στον εκσυγχρονισμό του συνόλου του παραγωγικού-αναπτυξιακού μοντέλου έδωσε βαρύτητα ο ξανθιώτης βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μπαράν Μπουρχάν στη συζήτηση για τον Αναπτυξιακό νόμο και τόνισε ότι η ευημερία θα πρέπει να στηριχτεί στην πράσινη μετάβαση. Αναλυτικά σημείωσε: «διανύουμε μία περίοδο εξαιρετικά απροσδόκητων συνθηκών και επιπτώσεων. Πανδημία, ενεργειακή και κλιματική κρίση, γεωπολιτικές προκλήσεις, μεταναστευτικές πιέσεις και οι συνέπειες όλων αυτών, όπως πληθωρισμός, ακρίβεια, ενεργειακή φτώχεια, υγειονομική συμπίεση σε ένα ομολογουμένως απαιτητικό δημοσιονομικό πλαίσιο για τη χώρα μας.
Στην τόσο δύσκολη συγκυρία καλούμαστε λοιπόν να παραγάγουμε λόγο και να παρακινήσουμε σε ενέργειες ώστε, αφενός να περιοριστούν οι παραπάνω αρνητικές συνέπειες αφετέρου να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή που δικαίως απαιτεί ο λαός μας. Υπάρχει συνταγή για αυτό; Για να είμαστε ειλικρινείς, απόλυτη και μαγική λύση δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως δυνατότητες που είναι αποτέλεσμα επάρκειας της εκτελεστικής εξουσίας σε συνδυασμό με κεντρικούς άξονες πρακτικής, εφαρμοσμένης πολιτικής.
Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε στο παρελθόν ότι δεν «κλατάρει» μπροστά σε κρίσεις, μπροστά σε μέγιστες προκλήσεις και στοιχήματα. Έτσι και τώρα, το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, έχει όλη την ικανότητα και την επάρκεια να «παντρέψει» τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες στον τόπο μας, με τις προδιαγραφές μιας σύγχρονης κοινωνικής αντίληψης, με επίκεντρο τις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των πολιτών και κυρίως των πιο αδύναμων και μη προνομιούχων ευάλωτων στρωμάτων.
Ποιο είναι λοιπόν το ζητούμενο στην ανάπτυξη σήμερα; Μα φυσικά ο εκσυγχρονισμός του συνόλου του παραγωγικού-αναπτυξιακού μοντέλου, σε όλες του τις εκφάνσεις: Πρωτογενή, Δευτερογενή και Τριτογενή παραγωγή.
Ποιο όμως θα πρέπει να είναι το νέο παραγωγικό-αναπτυξιακό μοντέλο;
Στον Πρωτογενή Τομέα οφείλουμε δραστικά να προχωρήσουμε στην επέκταση της συμβολαιακής γεωργίας και σε εφαρμογές ευφυούς γεωργίας και εναλλακτικών καλλιεργειών, που θα αυξήσουν δραστικά το βιοτικό επίπεδο στις αγροτικές περιοχές. Θεωρώ καίρια τα φορολογικά κίνητρα για δημιουργία σύγχρονων Συνεταιριστικών σχημάτων, που θα πετυχαίνουν κοινή εφαρμογή καινοτομίας, εξασφάλιση τιμών και μαζικής απορροφητικότητας προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου με σωστό management και marketing θα στοχεύουν σε υψηλότερες απορροφήσεις με ό,τι πρωτοφανές σε μέγεθος συνεπάγεται αυτό στον εξαγωγικό τομέα.
Εδώ ακριβώς πρέπει να δούμε και 3 υποστηρικτές παραμέτρους, με ιδιαίτερη βαρύτητα στη Θράκη, απ΄ όπου προέρχομαι: Αναδασμούς, κόστη υλικών παραγωγής, φόρους καυσίμων και επιτέλους ταυτοποίηση τίτλων ιδιοκτησίας γαιών.
Ιδιαίτερη όμως αναφορά χρήζει και ο τομέας του Τουρισμού. Είναι καθοριστικής σημασίας να ποιοτικοποιηθούν οι υποδομές και οι υπηρεσίες, να στηριχθούν και να εξελιχθούν οι εναλλακτικές μορφές αυτού και φυσικά να αναβαθμιστεί η επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων.
Σε όλη αυτήν την πορεία και λειτουργία αναδιάταξης στον πρωτογενή τομέα, και αντιστοίχως και στη δευτερογενή παραγωγή των Βιοτεχνιών, Βιομηχανιών και Μεταποίησης αλλά και στον τεράστιο στην Ελλάδα Τριτογενή τομέα των υπηρεσιών, μεταφορών και του εμπορίου, όλες οι επιλογές και δράσεις πρέπει να διέπονται από δύο βασικές αρχές: Την Υλοποίηση και υποστήριξη της πράσινης μετάβασης μέσω ενισχύσεων και φοροελαφρύνσεων και να δίνονται κίνητρα οικονομικού και φορολογικού χαρακτήρα για την απορρόφηση εργατικού δυναμικού.
Στο βαθμό που ως ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ μας αναλογεί, θέλω να είστε όλοι βέβαιοι ότι, τόσο η εμπειρία μας, όσο και οι δυνατότητές μας, αποτελούν εγγύηση για να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα για τον τόπο μας. Ευημερία με ανάπτυξη και κοινωνική ισορροπία. Μια ευημερία με την ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ στο επίκεντρο».