Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Ξάνθη: 100 κλοπές και 273 κλοπές τροχοφόρων το 2021 καταγγέλθηκαν στην αστυνομία

Ξάνθη: 100 κλοπές και 273 κλοπές τροχοφόρων το 2021 καταγγέλθηκαν στην αστυνομία

0

Πώς τοποθετείται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αυξανόμενη παραβατικότητα στην πόλη της Ξάνθης

Επισημαίνεται η ανηλικότητα των δραστών σε πολλές περιπτώσεις. Αναγνωρίζονται τα όρια που τίθενται από τη νομοθεσία ως προς τη μεταχείριση των δραστών

Στο ζήτημα της αυξανόμενης παραβατικότητας που αφορά σε διαρρήξεις, κλοπές, κλοπές τροχοφόρων και φθορές ξένης ιδιοκτησίας λόγω των παραπάνω ενεργειών, κλήθηκε να τοποθετηθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου, που αφορούσε τα περιστατικά παραβατικότητας του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου στην Παλιά Πόλη.

Όπως προκύπτει από έγγραφο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης οι 137 κλοπές του 2019 μειώθηκαν σε 127 το 2020 και σε 114 το 2021. Αντίστοιχα οι κλοπές τροχοφόρων από 268 τη χρονιά πριν την πανδημία, έγιναν 205 το 2020 και 275 πέρυσι (οι δύο ήταν απόπειρες).

Η μείωση όμως που αποτυπώνεται στα δεδομένα δε συνάδει με τη διαπίστωση των ξανθιωτών, αλλά με αυτό που αποδέχεται και η ηγεσία του υπουργείου ότι, πλέον πολλές φορές περιπτώσεις κλοπών δε φτάνουν ως καταγγελίες στην αστυνομία. Αυτό γιατί οι πολίτες, με βάση τα ποσοστά εξιχνιάσεων, αισθάνονται ότι δεν υπάρχει λόγος να αναζητήσουν τους δράστες, αλλά και αν εντοπιστούν δεν αποτρέπονται τελικά από το να μην το επαναλάβουν.

Το Υπουργείο προστασίας του Πολίτη αναφέρει σχετικά ότι, «η αρμόδια υφιστάμενη Υπηρεσία της Δ.Α. Ξάνθης [Τμήμα Ασφάλειας (Τ.Α.) Ξάνθης], κατά τους τελευταίους μήνες έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών για περιπτώσεις κλοπών, αποπειρών κλοπών και φθορών μικρής επί των πλείστων αξίας, για τις οποίες οι παθόντες δεν επιθυμούσαν να υποβάλουν εγκλήσεις, εξαιτίας της ανηλικότητας των δραστών και της προρρηθείσας μικρής αξίας. Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από 01-10-2021 έως 19-01-2022 έχουν καταγραφεί από το εν λόγω Τ.Α. -32- περιπτώσεις κλοπής ή κλοπής και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας (με δράστες Ρομά διαφόρων ηλικιακών ομάδων), ενώ στο πλαίσιο των δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί για τα εν λόγω αδικήματα [εκ των οποίων οι -5- σε βάρος ομάδων ανηλίκων δραστών (Ρομά)], μέχρι 19-01-2022, εξιχνιάστηκαν περισσότερες των -20- περιπτώσεων. Διευκρινίζεται δε ότι οι δράστες των εν λόγω εγκλημάτων προέρχονται από μιας διαρκώς αυξανόμενη πληθυσμιακή ομάδα Ρομά που διαβιεί στην περιοχή του Δροσερού Ξάνθης. Η σύνθεση, η σύσταση και το μέγεθος των ομάδων που συστήνουν οι δράστες, οι οποίοι επιδίδονται στα προαναφερόμενα αδικήματα, μεταβάλλονται. Στις περιπτώσεις ανηλίκων δραστών, σε συνδυασμό και με τις διατάξεις της ποινικής δικονομίας περί της διαδικασίας του αυτοφώρου, αυτοί αφήνονται ελεύθεροι κατόπιν αναζήτησης των οικείων τους και με σχετική εντολή του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ξάνθης, ενώ παράλληλα ενημερώνονται αρμόδιες Κοινωνικές Υπηρεσίες και εφιστάται η υποχρέωση στους έχοντες την επιμέλεια αυτών για την εποπτεία τους.

Περαιτέρω, από τις υφιστάμενες Υπηρεσίες της Δ.Α. Ξάνθης έχει πραγματοποιηθεί σημαντικός αριθμός αστυνομικών ελέγχων, κατά τους οποίους εκδηλώθηκαν όλες οι, κατά περίπτωση, προβλεπόμενες αστυνομικές και δικονομικές ενέργειες, ενώ η σχετική δραστηριοποίηση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και, σε τακτά χρονικά διαστήματα, διενεργούνται ευρύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις στην προαναφερθείσα περιοχή. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021, διενεργήθηκαν -2.599- έλεγχοι σχετιζόμενοι με την πληθυσμιακή ομάδα των Ρομά, -94- προσαγωγές και βεβαιώθηκαν -110- παραβάσεις, ενώ συνελήφθησαν -22- άτομα για κλοπές/ ληστείες».

Στοιχεία εγκληματικότητας για κλοπές-ληστείες στη Δ.Α. Ξάνθης

Χρονολογία 2019 2020 2021
Αδικήματα Τελεσμένα Απόπειρες Εξιχνιάσεις Τελεσμένα Απόπειρες Εξιχνιάσεις Τελεσμένα Απόπειρες Εξιχνιάσεις
Κλοπές -Διαρρήξεις 122 15 35 115 12 23 100 14 31
Κλοπές τροχοφόρων 268 0 9 205 0 5 273 2 4
Ληστείες 11 0 0 9 1 2 1 1 2

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για 67 περιπτώσεις κλοπών μετασχηματιστών ΔΕΔΔΗΕ κατηγορούνται οι τέσσερις συλληφθέντες

Εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω την προηγούμενη εβδομάδα να κλέβουν, ενώ από την κατοχή τους κατ…