Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Καίνε» μες το καταχείμωνο οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά

«Καίνε» μες το καταχείμωνο οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά

0

Η κακοκαιρία σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών. Φτάνουν τα 4 ευρώ/κιλό οι μελιτζάνες !

Δ.Καραλανίδης: «Σταμάτησε η εγχώρια παραγωγή λόγω του παρατεταμένου ψύχους, αυτό πληρώνουμε!»

Πέρα από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, που έχει γίνει ιδιαιτέρως αισθητή στους αγρότες από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, έχουν οξύνει το ζήτημα έλλειψης σε βασικά φρούτα και λαχανικά με συνέπεια να ανέβουν και οι τιμές. Η πρόσφατη χιονόπτωση  «έθαψε» οπωροκηπευτικά και ρήμαξε θερμοκήπια συντελώντας στον υπερδιπλασιασμό του κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του ρεύματος για τους παραγωγούς, καθώς και στις αυξήσεις ως και 100% σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόρους. Όλη αυτή η κατάσταση είχε αντίκτυπο και στην τοπική οικονομία της πόλης προκαλώντας δυσφορία και προβληματισμό στους εμπόρους. Αλλά και η διστακτικότητα των πελατών γίνεται ορατή, αφού έγιναν πιο φειδωλοί στις αγορές τους. Προμηθεύονται μόνο τα απαραίτητα!

«Ευελπιστούμε πως η κατάσταση θα αλλάξει γρήγορα με την άνοδο της θερμοκρασίας, αφού θα μπορούν να συντηρηθούν τα λαχανικά στα θερμοκήπια»
Δημήτρης Καραλανίδης

Δ.Καραλανίδης: «Πληρώνουμε το παρατεταμένο κρύο των τελευταίων ημερών»

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, την εικόνα των ανατιμήσεων σε φρούτα και λαχανικά παρουσίασε ο Πρόεδρος των Οπωροπωλών Ξάνθης, Δημήτρης Καραλανίδης. Μιλώντας στο «Ε» υπογράμμισε: «Η αλματώδης πορεία των τιμών σε φρούτα και λαχανικά οφείλεται πρωτίστως στο παρατεταμένο κρύο των τελευταίων ημερών. Δεν υπάρχει η αναμενόμενη ποσότητα, μιας και σταμάτησε η εγχώρια παραγωγή. Αυτό το γεγονός  μας οδηγεί δυστυχώς αναπόφευκτα να πληρώνουμε την εισαγωγή. Ωστόσο, αυτή η ‘’δραματική’’ εξέλιξη πρόκειται να ξεπεραστεί λίαν συντόμως, αφού με την άνοδο της θερμοκρασίας, η παραγωγή θα ευνοηθεί αυτομάτως».

Οι μελιτζάνες έφτασαν τα 3-4 ευρώ/κιλό-Αισθητή η αύξηση σε αγγούρια

Στη συνέχεια ,αναφέρθηκε στα είδη εκείνα που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση. Τόνισε: «Η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται αναμφίβολα στα κηπευτικά. Τα μαρούλια  κοστίζουν από 1,70-2,50 ευρώ το κιλό. Παρόμοιες ανατιμήσεις παρατηρούνται και σε μαϊντανό-άνηθο. Επίσης, οι τιμές σε μελιτζάνες κυμαίνονται από 3 έως 4 ευρώ το κιλό. Σε αυτό οδήγησαν και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην Κρήτη (0 Βαθμοί Κελσίου) σε συνδυασμό με το ότι τα θερμοκήπια δεν ήταν θερμαινόμενα. Έτσι, πολλά είδη δεν μπόρεσαν να αντέξουν αυτή την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. Τέλος και στα αγγούρια αισθητή έγινε η αύξηση της τιμής, αφού «άγγιξε» τα 0,70-0,90 ευρώ».

Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η τιμή των κηπευτικών

Ψάχνει για ενδεδειγμένα «εργαλεία» το Οικονομικό Επιτελείο

Η ένταση και η διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων, έστω κι αν οφείλονται κατά κύριο λόγο σε εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι διεθνείς τιμές των καυσίμων ή των πρώτων υλών, έχουν κινητοποιήσει προ πολλού το οικονομικό επιτελείο, που αναζητά τα ενδεδειγμένα «εργαλεία», τα οποία θα πλαισιώσουν και θα συμπληρώσουν τις επιδοτήσεις/ εκπτώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…