Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κ. Σκρέκας: Ζητάμε κεντρικό ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα διαθέσει 100 δισ. ευρώ ενάντια στην ενεργειακή κρίση

Κ. Σκρέκας: Ζητάμε κεντρικό ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα διαθέσει 100 δισ. ευρώ ενάντια στην ενεργειακή κρίση

0

Δεν μπορούν να απορροφηθούν οι αυξήσεις της ενέργειας στο 100% από το κράτος

“Κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτήν την ενεργειακή κρίση. Γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση ζητά σταθερά από όλα τα όργανά της Ένωσης τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα διαθέσει τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ για το 2022 προκειμένου να στηριχθούν οι ευρωπαίοι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις” ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από τον ΔΕΔΔΗΕ για τη σύμβαση αγοράς ακινήτου όπου θα συστεγάσει υπηρεσίες που σήμερα στεγάζονται σε 9 μισθωμένα κτήρια.
Ο υπουργός προανήγγειλε πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει σχεδόν ήδη ολοκληρώσει τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή νέων αιτήσεων κατασκευής φωτοβολταϊκών. Θα απευθύνεται σε νοικοκυριά, αγρότες και σε μονάδες μεταποίησης του δευτερογενούς τομέα που θέλουν να αυτοπαράγουν και να αυτοκαταναλώνουν ενέργεια καθώς και σε επενδυτές παραγωγούς ενέργειας που θέλουν να πουλούν ενέργεια στο σύστημα. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, ανέφερε ο κ. Σκρέκας, θα προωθηθούν επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά που θέλουν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα και μπαταρίες αποθήκευσης στις στέγες των κατοικιών τους. Επίσης, για τον δευτερογενή τομέα της μεταποίησης θα υπάρξει ένας ξεχωριστός ενεργειακός χώρος για να υπάρξει μια μόνιμη μείωση του κόστους ενέργειας.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, μάλιστα, ήδη ολοκληρώνει και μια μελέτη όπου ακόμα και σε κορεσμένους νομούς της χώρας, που σήμερα οι αιτούντες λαμβάνουν αρνητικές αποφάσεις σύνδεσης με το σύστημα, να υπάρξει ένας επιπλέον ενεργειακός χώρος σε ότι αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων για αυτοκατανάλωση.
Σχετικά με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή δώσαμε νομοθετικά προτεραιότητα σε αυτά και έτσι ένας αγρότης μπορεί να κατασκευάσει ένα φοτοβολταϊκό που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τις ανάγκες του προκειμένου να αυτοκαταναλώνει το ένα τέταρτο της παραγόμενης ενέργειας και τα άλλα τρία τέταρτα να τα πουλάει στο σύστημα και με τα έσοδα αυτά να αποσβένει γρηγορότερα την φωτοβολταϊκή του επένδυση.
Όπως είπε, ήδη μέσα από το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει σήμερα πρόγραμμα με το οποίο χρηματοδοτείται το 50% για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος και μπαταριών. Ο υπουργός ανέφερε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν τέτοιες επιδοτήσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την δημιουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων και αποθήκευσης τόσο για τον πρωτογενή όσο και τον δευτερογενή τομέα.
Ερωτηθείς από βουλευτές για τις επιστροφές στο αγροτικό ρεύμα, ο υπουργός ανέφερε πως έχουν ξεκινήσει και κάποιοι αγρότες – εξ όσων γνωρίζει – έχουν ήδη λάβει πιστωτικούς λογαριασμούς, όπου εάν προσθέσουν και την αρχική έκπτωση του ΤΟΔΕ το ποσοστό αγγίζει περίπου το 80% της επιστροφής. Για το 2022 και μετά, είπε, πως υπάρχει η πρόβλεψη για το 60% της επιδότησης και θα δούμε τι μπορεί να κάνουμε ακόμα περισσότερο ειδικά όταν αρχίσει η καλλιεργητική περίοδο που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες με τα ποτίσματα.
Ο υπουργός σημείωσε πως “δεν μπορεί να απορροφηθεί το 100% της αύξησης στην ενέργεια αλλά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ και την τελευταία δυνατότητα που υπάρχει τόσο μέσα από τους ειδικούς λογαριασμούς όσο και από τον κρατικό προϋπολογισμό για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία και την οικονομία, πάντα όμως διατηρώντας την δημοσιονομική σταθερότητα και ισορροπία γιατί εάν χαθεί αυτή όλα όσα έχουμε κάνει θα πάνε στράφι”.
Ο υπουργός απέδωσε την οξύτητα της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε στην Ελλάδα και στο γεγονός, όπως είπε, ότι επί πέντε χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν προωθήθηκαν οι ΑΠΕ ώστε αυτές να είχαν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στον ενεργειακό μίγμα της χώρας. Το 2021, σημείωσε ο υπουργός, η Ελλάδα ήταν στις χώρες που κατάφεραν να έχουν πάνω από 1 GWatt από ΑΠΕ.

ΦΩΤΟ: energeia

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο του Πάσχα Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου θα πρέπει …