Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η επόμενη ημέρα του Μνημείου – Απολογισμός – Εντυπώσεις

Η επόμενη ημέρα του Μνημείου – Απολογισμός – Εντυπώσεις

0

Θερμές ευχαριστίες των Κώστα Μαυρομάτη και Γιώργου Μπατζακίδη σε όλους τους συμβαλλόμενους

Η επόμενη ημέρα της τελετής βρίσκει το μνημείο γεμάτο στεφάνια, αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον της πόλης μας. Ένα μέλλον που σίγουρα θα βασιστεί στην παιδεία των κατοίκων της. Η εικόνα του περιπολικού της αστυνομίας των προηγουμένων ημερών, είναι βέβαια μια αντιφατική εικόνα και δημιουργεί ερωτηματικά για την τύχη του μνημείου, αλλά και ερωτηματικά για την ωριμότητα και το επίπεδο της κοινωνίας μας. Ο χρόνος θα δείξει τι τελικά ισχύει…

Το μνημείο αυτό, κατά την άποψή μας, θέτει τα θεμέλια μιας καινούργιας σχέσης και επαναπροσδιορισμού των πολιτών σε σχέση με το παρελθόν και την ιστορία της πόλης. Όλη η τελετή των αποκαλυπτηρίων ήταν άψογη από κάθε άποψη και έφερε την πόλη μας στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Σε αυτό συνέβαλαν όλοι όσοι δούλεψαν σκληρά όλον αυτόν τον καιρό, ώστε να φθάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Από την πλευρά μας, εργαστήκαμε και επιμεληθήκαμε ενός επετειακού αναμνηστικού λευκώματος φωτογραφιών για λογαριασμό των Προσκόπων Ξάνθης, στην μνήμη της Εβραϊκής Κοινότητας. Σε αυτή μας την προσπάθεια, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και τον Περιφερειακό Έφορο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χαράλαμπο Νασσόπουλο, για την ανάθεση του λευκώματος και την εμπιστοσύνη προς τα πρόσωπά μας.

Επίσης, ευχαριστούμε τους Προσκόπους Ξάνθης: Σωτήρη Στόικο, Νώντα Τσότσο, Δημήτρη Ανθόπουλο. Την Ε.Κ.Σ. ( Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης ) των Προσκόπων: Χρήστο Παππά, Σπύρο Κάπη και Γιώργο Παπαμιχαήλ ,για όλες τις ενέργειές τους για την επίτευξη των στόχων μας, ως προς την δημιουργία, προβολή και διάθεση του εν λόγω λευκώματος.

Θερμές ευχαριστίες στον Διευθυντή της Αστυνομίας Ξάνθης , κ. Πασχάλη Γιώρη, για την άψογη και άκρως ευγενική και συγκινητική συμπεριφορά του απέναντί μας, στον χώρο του Εβραϊκού νεκροταφείου, εξασφαλίζοντάς μας πρόσβαση, παρόλα τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Σ’ αυτό μας βοήθησε και ο υπεύθυνος ασφαλείας των υψηλών Εβραίων προσκεκλημένων και επισκεπτών, κ. Μωρίς Σαπόρτα.

Με την άφιξη των επισκεπτών και των υψηλών προσκεκλημένων, η παρουσία μας έγινε αισθητή στον χώρο και μπορώ να πω ότι κέρδισε τις εντυπώσεις. Όλοι οι επισκέπτες προμηθεύτηκαν το λεύκωμα των Προσκόπων με πολλή χαρά και φωτογραφήθηκαν μαζί μας. Ιδιαίτερη, όμως, αίσθηση, μας έκανε η άφιξη του Καναδού Πρέσβη κ. Μαρκ Άλεν, ο οποίος ήρθε με ταξί! Η πραότητα ,η απλότητα και η καλοσύνη του μας έκαναν πολύ θετική εντύπωση.

Από τον “πάγκο” μας πέρασε και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος και μας προσκάλεσε να τον επισκεφθούμε. Το λεύκωμα, επίσης, παρέλαβαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος. Ανάμεσα στους Εβραίους επισκέπτες, ξεχωρίσαμε τον Ραββίνο Θεσσαλονίκης, με το χαρακτηριστικό μαύρο πλατύγυρο καπέλο, κ. Ααρών Ισραέλ, ο οποίος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση, τον Πρόεδρο του Κ.Ι.Σ.Ε., κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, τον Προέδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, κ. Ηλία Καμπέλη, το ζεύγος Μωυσή και Λουίζας Λίτση, προσκεκλημένους του Δήμαρχου Ξάνθης, τον Ηλία Ροφέλ από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσ/νικης, τον φίλο μας Κων/νο Παπαϊωάννου ,με εβραϊκή καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του, την καταξιωμένη οφθαλμίατρο της πόλης μας, κ.Τζοσουά Ντορίλη με τον σύζυγό της, κ. Αναστάσιο Καραδέδο και φυσικά, τον πιο σημαντικό και επίσημο επισκέπτη, τον Πρέσβη του Ισραήλ, κ. Γιάσι Αμράνι.

Πολλοί οι επισκέπτες από τις Ισραηλιτικές Κοινότητες: Αθηνών, Θεσ/νίκης, Λάρισας, Καβάλας, Ρόδου. Θερμές ευχαριστίες να εκφράσουμε και στον κ. Άλμπερτ Μπουένο, υπεύθυνο ασφαλείας των Εβραίων επισκεπτών, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσ/νίκης, για την άψογη συνεργασία και ασφαλή μετακίνηση μιας ομάδας Εβραίων επισκεπτών και του Ραββίνου Θεσ/νίκης κ. Ααρών Ισραέλ στον χώρο όπου υπήρχε η Εβραϊκή Συναγωγή και Λέσχη, στο σημερινό κτήριο των Προσκόπων Ξάνθης, όπου τους υποδέχτηκαν θερμά, μέλη του. Εκεί τελέστηκε από τον Ραββίνο ένα σύντομο μνημόσυνο, το “Καντίς” (Kaddish), η προσευχή των νεκρών, σε έντονα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα. Η φωνή Εβραίου Ραβίνου ακούστηκε ξανά στον χώρο, μετά από 79 χρόνια!

Θερμές ευχαριστίες και στον Δήμαρχο Ιωαννιτών, Δρ. Μωυσή Ελισάφ, με τον οποίο, μετά από επικοινωνία που είχαμε και επαφές, και παρόλες τις υποχρεώσεις που είχε και το βαρύ πρόγραμμα για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων, υπό την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, μας απέστειλε επιστολή χαιρετισμού για την εκδήλωσή μας, θεωρώντας το υψίστη τιμή και υποχρέωση , μιας και είναι ο μοναδικός Δήμαρχος της Ελλάδος με Εβραϊκή καταγωγή. Στον θερμό και συγκινητικό χαιρετισμό του, η εκφωνήτρια και παρουσιάστρια της όλης εκδήλωσης του Δήμου Ξάνθης, κ. Θεανώ Καρατσιουμπάνη, “λύγισε” από τη συγκίνηση και την συναισθηματική φόρτιση!

Εδώ θα ήθελα να παρουσιάσω και όλο το παρασκήνιο της προσκλήσεως του Αξιότιμου Δημάρχου Ιωαννιτών ,κ. Μωυσή Ελισάφ. Πριν βγει η χρονιά και συγκεκριμένα στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα της Εθνικής μας επετείου, κάναμε ένα ταξίδι – αστραπή στα Γιάννενα, για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε δύο Ευεργέτες της πόλης μας, ηπειρωτικής καταγωγής, οι οποίοι είναι θαμμένοι στα Ιωάννινα και στους Ασπραγγέλους αντίστοιχα. Παράλληλα, σε συνεννόηση με τον εκλεκτό μας Φίλο και διευθυντή του Μουσείου “Αλή Πασά, “στο Νησάκι Ιωαννίνων, κ. Φώτη Ραπακούση, επισκεφτήκαμε τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, κ. Μωυσή Ελισάφ ,ο οποίος μας περίμενε σε προκαθορισμένο ραντεβού στο Δημαρχείο της πόλης. Μεταφέραμε τους χαιρετισμούς του Δήμαρχου Ξάνθης, κ. Εμμανουήλ Τσέπελη και την πρόθεσή του να τον προσκαλέσει στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Ολοκαυτώματος των Εβραίων Ξάνθης, που υποτίθεται ότι θα γινόταν στα μέσα Νοεμβρίου. Παράλληλα, οι δυο Δήμαρχοι, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους εκείνη την στιγμή και μίλησαν για το δια ταύτα. Φεύγοντας από το Δημαρχείο Ιωαννίνων, ο κ. Μωυσής Ελισάφ αποδέχτηκε την πρόσκληση και μας έδωσε τρεις πιθανές ημερομηνίες, δύο μέσα στον Νοέμβριο και μια στις αρχές Δεκεμβρίου, κατά τις οποίες θα μπορούσε να παραβρεθεί, για να τις μεταφέρουμε στον Δήμαρχο Ξάνθης.

Δυστυχώς, οι καθυστερήσεις στην αποπεράτωση του Μνημείου και ο καθορισμός της τελικής ημερομηνίας από το Κ.Ι.Σ.Ε., δεν επέτρεψαν την έλευση του Δημάρχου Ιωαννιτών, μιας και  έτυχε να συμπίπτει με τους εορτασμούς της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, στις 21 Φεβρουαρίου. Τέλος, κλείνοντας αυτόν τον μακρύν κατάλογο των ευχαριστών προς τους συντελεστές αυτής της επιτυχημένης εκδήλωσης, να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στους υψηλούς προσκεκλημένους μας, κ. Μωυσή Λίτση και της αξιότιμης συζύγου του ,κ. Λουίζας Μιζάν – Λίτση, για την επίσκεψή τους και για τον συγκινητικό χαιρετισμό, μέσω video που μας απέστειλε, καθώς και την οικογένεια Μπραουνστόουν (Αριέλα και Ρίνα), για την εμπιστοσύνη τους, την άδειά τους για την χρήση των οικογενειακών τους φωτογραφιών,  αλλά και για τον θερμό και συγκινητικό χαιρετισμό τους μέσω video, το οποίο και μας απέστειλαν.

Θερμές και ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Ξάνθης, τις κυρίες Αριστέα Αλατά , Θεανώ Καρατσιουμπάνη και Καλλιόπη (Κάλλη) Μιχαηλίδου,  για την άριστη συνεργασία που είχαμε ως προς την οργάνωση της εκδήλωσης και τις προσκλήσεις των επισκεπτών της πόλης μας. Επίσης, δεν μπορεί να μην ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Ξάνθης, κ. Εμμανουήλ Τσέπελη,  για την εμπιστοσύνη, την αμέριστη στήριξή του ως προς τις απόψεις και τις προτάσεις που καταθέσαμε και του θέσαμε επί προσωπικού, αλλά και την υλοποίηση τους!

Με ιδιαίτερη τιμή,

Κωσταντίνος Σ. Μαυρομάτης,
Συλλέκτης -Ερευνητής

Γεώργιος Φ. Μπατζακίδης,
Ιστορικός -Ερευνητής


Ο Χαιρετισμός του Δημάρχου Ιωαννιτών κ.Μωυσή Ελισάφ

κ. Πρέσβη, κ. Δήμαρχε, Υψηλοί προσκεκλημένοι, Αγαπητοί Ξανθιώτες,

Με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, κ. Μωυσή Ελισάφ κατά την επίσκεψή μας στα Ιωάννινα, στις 28-10-2021,στο Δημαρχείο της πόλης

Με βαθιά συγκίνηση και αμέριστο σεβασμό για τους αδικοχαμένους Εβραίους της εβραϊκής κοινότητας Ξάνθης, χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου ολοκαυτώματος. Δυστυχώς, η σημερινή ημέρα , της τόσο σημαντικής για εμένα , αυτής εκδήλωσης , συμπίπτει με τους ετήσιους εορτασμούς για την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, στην οποία παρίσταται και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο λόγω της καταγωγής μου , αλλά και ως άνθρωπος, να τιμά κάνεις τη μνήμη των οικογενειών που χάθηκαν τόσο άδικα και άδοξα. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της τόσο συμβολικής αυτής εκδήλωσης. Οι σκέψεις μου είναι μαζί σας.

Με ιδιαίτερη τιμή,

Ο  Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ


 

 

 

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…