Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Έργο υποδομής στο λιμάνι Αβδήρων ζητούν οι ψαράδες

Έργο υποδομής στο λιμάνι Αβδήρων ζητούν οι ψαράδες

0

Να κλείσει 30 μέτρα το στόμιο για να μην βουλιάζουν οι βάρκες τους όταν έχει νοτιά – Έχουν υποβάλλει το αίτημα στην Περιφέρεια

 

Ιδιαίτερα φιλικοί οι τούρκοι ψαράδες αυτή την περίοδο. Ψαρεύουν δίπλα – δίπλα με τους δικούς μας στα διεθνή

 

Στο ψάρεμα της γλώσσας επιδίδονται αυτή την περίοδο οι επαγγελματίες αλιείς των Αβδήρων καιρού επιτρέποντος βεβαίως… Είναι η περίοδος της γλώσσας όπως μας λέει ο πρόεδρος του σωματείου τους κ. Κώστας Τσολάκης και βγαίνουν στα ανοιχτά στα διεθνή ύδατα, στα 6 μίλια και ρίχνουν δίχτυα.

Ιδιαίτερα φιλικοί οι τούρκοι ψαράδες αυτή την περίοδο – Ψαρεύουν δίπλα – δίπλα με τους δικούς μας στα διεθνή

Στην ίδια ζώνη συναντούν και τούρκικα γρι γρι που ψαρεύουν αφρόψαρα και μάλιστα ανταλλάσσουν φιλικούς χαιρετισμούς. Οι τούρκοι ψαράδες είναι ιδιαίτερα φιλικοί αυτή την περίοδο, όπως μας μεταφέρει ο κ. Τσολάκης, επιδεικνύουν επαγγελματισμό και δεν προκαλούν όπως παλαιότερα ενώ δεν έχει σημειωθεί κανένα επεισόδιο παρεμπόδισης: «Ψαρεύουμε μαζί στα διεθνή. Αυτοί με τα γρι γρι τους αφρόψαρα εμείς γλώσσες είναι η εποχή τους. Δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα. Είναι φιλικοί. Καμιά σχέση με παλιότερα», επισημαίνει ο κ. Τσολάκης.

Όταν φυσάει ο νοτιάς …βουλιάζουν οι βάρκες στο λιμάνι των Αβδήρων

Δυο βάρκες δεμένες στο αλιευτικό καταφύγιο των Αβδήρων βούλιαξαν  τις μέρες που φύσαγε ο νοτιάς. Κι αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά. Οι ψαράδες χάνουν το βιός τους και ζητούν άμεσα να κλείσει το στόμιο της μπούκας (άνοιγμα 30 μέτρα δυτικά από τον Πράσινο Φάρο για να λειτουργεί σαν κυματοφράχτης και «κόβει» τα αγριεμένα κύματα ώστε να μην εισβάλλουν στο αλιευτικό καταφύγιο. Έχουν απευθυνθεί στην περιφέρεια καθώς είναι ένα έργο δικής της αρμοδιότητας αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει ανταπόκριση: «Το ζητάμε χρόνια. Πρέπει να κλείσει τουλάχιστον 30 μέτρα η μπούκα στο φάρο για να κόβει το κύμα. Κάθε που πιάνει δυνατός νοτιάς βουλιάζουν οι βάρκες μας. Έχουμε 25 επαγγελματικά σκάφη, 25 οικογένειες ζούμε απ’ αυτά. Ζητάμε από την περιφέρεια να κάνει αυτό το έργο».

Δέκα χρόνια κρατά κλειστό και δέσμιο το Τουριστικό – Φουντώνει η αγανάκτηση των κατοίκων  

Να σημειώσουμε ότι οι ψαράδες είναι οι μόνοι που δίνουν ζωή στο λιμάνι των Αβδήρων τον χειμώνα μαζί με κάποιους που  περιστασιακά ψαρεύουν με πετονιά στον βραχίονα του λιμανιού και κάποιους που κάνουν μια βόλτα. Εκτός από κάποια παγκάκια στην προκυμαία όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει το υπέροχο ηλιοβασίλεμα,  ο χώρος δεν προσφέρει τίποτε στον επισκέπτη. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει επί 10 χρόνια τώρα ένα κτίσμα το λεγόμενο Τουριστικό που λειτούργησε μόνο για ένα καλοκαίρι και έκτοτε παραμένει κλειστό. Ο ανάδοχος στον οποίο κατακυρώθηκε από τον ΕΟΤ,  ούτε το ανοίγει αλλά ούτε αποφασίζει να το παρατήσει και να τεθεί στην διαδικασία της επαναδημοπράτησης. Εκτός τούτου όμως παρεμβαίνει αποτρεπτικά, σε οποιαδήποτε πρόθεση του δήμου να δημοπρατήσει κάποιο κομμάτι για να τοποθετηθεί έστω μια καντίνα. Όπως πέρσι που πήρε τελικά το κομμάτι που έβγαλε στην δημοπρασία ο δήμος Αβδήρων για τοποθέτηση καντίνας αλλά καντίνα δεν άνοιξε ποτέ ούτε βέβαια και το Τουριστικό. Η αρχική χαρά για την αξιοποίηση του χώρου όλων  των κατοίκων των Αβδήρων καθώς και των ψαράδων  μεταβλήθηκε σε υπομονή , ανοχή και τώρα πλέον σε αγανάκτηση για τον ιδιοκτήτη που κρατά δέσμιο επί δέκα χρόνια  το τουριστικό καταδικάζοντας όλο το λιμάνι σε ερημοποίηση ενώ θα μπορούσε να σφύζει από ζωή. Εκτός από αγανάκτηση φουντώνουν και τα ερωτηματικά του κόσμου για την στάση του ιδιοκτήτη αλλά και για τις σκοπιμότητες που πιθανόν υποκρύπτονται πίσω απ’ αυτή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…