Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΛΣΤΑΤ: Δεύτερη φτωχότερη Περιφέρεια η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

ΕΛΣΤΑΤ: Δεύτερη φτωχότερη Περιφέρεια η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

0

Φτωχότερος νομός η Ξάνθη – Πλουσιότερος η Καβάλα

Η δεύτερη φτωχότερη Περιφέρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας ήταν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το 2019, με την Ξάνθη να έχει την αρνητική πρωτιά της φτωχότερης Περιφερειακής Ενότητας τόσο στην Περιφέρεια όσο και στη χώρα.

Το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019 της ΑΜΘ ήταν σημαντικά χαμηλότερο, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι οι περισσότερες περιφέρειες, με την ΑΜΘ να μην αποτελεί εξαίρεση, «τροφοδούνται» οικονομικά από τους δημοσίους υπαλλήλους, το εμπόριο και την εστίαση και πολύ λιγότερο από τον αγροτικό τομέα, που, πλέον, έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΑΜΘ ανέρχεται σε 11.639 ευρώ, ελάχιστα υψηλότερο από αυτό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που ανέρχεται στις 11.271 ευρώ, παρόλο που στην Περιφέρεια βρίσκεται η φτωχότερη ΠΕ, αυτή της Ξάνθης, με εισόδημα 9.803 ευρώ.

Υψηλότερο είναι το εισόδημα στη Δράμα, που φτάνει τα 10.441 ευρώ, η Ροδόπη ακολουθεί με 10.517 ευρώ, ενώ αρκετά υψηλότερα βρίσκονται ο Έβρος με 12.342 ευρώ και η Καβάλα με 14.202 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ στις περισσότερες ΠΕ έχουμε δει μια σχετική αύξηση τα τελευταία χρόνια, (η Ροδόπη ήταν η Φτωχότερη της Περιφέρειας το 2015) φαίνεται να υπάρχει μια στασιμότητα σε Ξάνθη και Δράμα, κάτι πιο ανησυχητικό από τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ και η Ροδόπη φαίνεται να σταθεροποιείται.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…