Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εγκαινιάζεται Post-Covid ιατρείο στο ΚΥ Ξάνθης

Εγκαινιάζεται Post-Covid ιατρείο στο ΚΥ Ξάνθης

0

Θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη κατόπιν ραντεβού-Στα μέσα Φλεβάρη εκτιμάται η έναρξη της λειτουργίας του

Ανδ. Παπαδοπούλου: «Είναι μία καλή κίνηση στήριξης όλων αυτών που μολονότι έχουν νοσήσει, συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα»

Σε μία απόπειρα ολιστικής αντιμετώπισης της παρατεινόμενης νόσου COVID στα μέσα Φλεβάρη περίπου υπολογίζεται η έναρξη της λειτουργίας του Post-Covid ιατρείου στο ΚΥ Ξάνθης. Οι ασθενείς θα μπορούν να προσέλθουν, αφού πρώτα κλείσουν το ραντεβού τους. Με αυτή την πρωτοβουλία θα παρέχεται ιατρική φροντίδα  σε όσους νόσησαν, αλλά τα συμπτώματα συνεχίζουν να τους ταλαιπωρούν.

«Με την πρωτοβουλία του Post-Covid ιατρείου στηρίζουμε όλους τους συμπολίτες μας που αν και έχουν νοσήσει, συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα του Covid και τρεις μήνες μετά τη νόσηση»
Ανδρομάχη Παπαδοπούλου
Συντονίστρια-Επόπτρια του ΚΟΜΥ στην ΠΕ Ξάνθης

Προς επίρρωση, η Συντονίστρια-Επόπτρια του ΚΟΜΥ στην ΠΕ Ξάνθης Ανδρομάχη Παπαδοπούλου μίλησε στο «Ε» με την ιδιότητα της Επιστημονικά Υπεύθυνης του Κέντρου Υγείας Ξάνθης (πρώην ΙΚΑ) της 4ης ΥΠΕ και ενημέρωσε εμπεριστατωμένα σχετικά με τη λειτουργία και τους σκοπούς που θα φέρει εις πέρας ένα Post-Covid ιατρείο στην ΠΕ Ξάνθης. Υπογράμμισε: «Μέσα στον Φλεβάρη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Post-Covid ιατρείο. Έχει οριστικοποιηθεί. Είμαστε στην τελική ευθεία! Θα στεγαστεί στο Κέντρο Υγείας και θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη από τις 8:30 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι».

Σε ποιους θα απευθύνεται

Στη συνέχεια, η κα Παπαδοπούλου ανέφερε σε ποιους απευθύνεται το Post-Covid ιατρείο. Σημείωσε: «Όλοι όσοι νόσησαν επιβεβαιωμένα ή πιθανώς νόσησαν και παρουσιάσουν συμπτώματα τρεις μήνες περίπου μετά τη νόσηση μπορούν να προσέλθουν. Ακόμη, ευπρόσδεκτοι για παροχή ιατρικής φροντίδας είναι και όσοι παρουσιάζουν συμπτωματολογία περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά την ίαση τους ».

Μερικά από τα πιθανά εμμένοντα συμπτώματα των ασθενών

-Κόπωση

-Ταχυκαρδία

-Γαστρεντερικό

-Βήχας

-Δύσπνοια

-Μυαλγίες

-Κοιλιακό άλγος

-Προκάρδιο άλγος

Τρόπος λειτουργίας ενός Post-Covid ιατρείου

Περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας, η κα Παπαδοπούλου σημείωσε: «Υπηρεσίες θα παρέχει ένας γενικός γιατρός, ο οποίος θα έχει στο πλευρό του ένα νοσηλευτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ραντεβού θα είναι ωριαίο για τον ασθενή. Επίσης, κατά την ώρα της επίσκεψης θα εξετάζεται το ιστορικό του ασθενή και κατόπιν θα ακολουθεί κλινική εξέταση στη βάση της οποίας θα αξιολογούνται τα συμπτώματα. Εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος θα δίνει την πλήρη εικόνα του ασθενή. Έπειτα, οι ασθενείς καλούνται να καταδείξουν την εξέλιξη της κατάστασης τους μέσα από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων».

Follow-up επισκέψεις

Επιπροσθέτως, η κα Παπαδοπούλου επεσήμανε πως μετά την πρώτη επίσκεψη, η επόμενη πρέπει να γίνει ένα μήνα μετά. «Επιπλέον, στην τρίτη κατά σειρά επίσκεψη προβλέπεται η αξιολόγηση των συμπτωμάτων», δήλωσε.

Καταληκτικά, επεξήγησε το περιεχόμενο των Follow-up επισκέψεων, αναφέροντας: «Μιλώντας για follow-up επίσκεψη εννοούμε αυτή που γίνεται μετά και την τρίτη συνάντηση. Δηλαδή, είναι όλες αυτές οι επισκέψεις που γίνονται ωσότου εξαφανιστούν εντελώς τα συμπτώματα του ασθενή».

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…