Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΠΘ: Καμιά συγχώνευση καμιά κατάργηση τμημάτων  

ΔΠΘ: Καμιά συγχώνευση καμιά κατάργηση τμημάτων  

0

Η απαντητική πρόταση προς το υπουργείο Παιδείας

Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Ζωή Γαβριηλίδου: «Όλα τα τμήματα του ΔΠΘ είναι βιώσιμα»

 

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχεδιάζει αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη

Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων στις 3 Μαρτίου

 

«Καμιά κατάργηση, καμιά συγχώνευση τμημάτων» είναι η απαντητική πρόταση των πρυτανικών αρχών του ΔΠΘ προς το υπουργείο Παιδείας. Η απόφαση εστάλη ήδη αφού προηγουμένως συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου και είχε την ομόφωνη αποδοχή.

Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Ζωή Γαβριηλίδου: «Όλα τα τμήματα του ΔΠΘ είναι βιώσιμα»

Αυτό βεβαιώνει η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας κα Ζωή Γαβριηλίδου επισημαίνοντας πως: «Όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου μας είναι βιώσιμα. Ακόμη και τα τρία νέα έχουν φτάσει να έχουν βάση 16.000 μόρια, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχει βιωσιμότητα. Αυτό που έγινε πέρσι με την Αρχιτεκτονική έγινε από λάθος και θα διορθωθεί φέτος. Είναι άλλωστε μια σχολή με μεγάλη ζήτηση. Δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται καμιά πρόταση ή πρόθεση για συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων». Αναφορικά δεν αν είναι δυνατό αυτό να μην εισακουστεί η πρόταση και το υπουργείο να προχωρήσει μονόπλευρα σε κάποια απόφαση κατάργησης ή συγχώνευσης η κα Γαβριηλίδου σημείωσε: «Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο για να γίνει».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για εθνικούς και οικονομικούς λόγους οι συγχωνεύσεις τμημάτων στα πανεπιστήμια Αιγαίου, Δημοκρίτειο Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας θα βασιστούν μόνο στις προτάσεις των ίδιων των ΑΕΙ, δηλαδή χωρίς να ληφθεί υπόψη ο αριθμός των κενών θέσεων.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχεδιάζει αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη

Να σημειώσουμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εκκινεί τη διαδικασία συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων στα ΑΕΙ, έπειτα από σχετική επιστολή που εστάλη  στα πανεπιστήμια για να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Η προθεσμία που έδωσε στα ΑΕΙ το υπουργείο ολοκληρώνεται τέλη Μαρτίου. Οι προτάσεις των ΑΕΙ θα μελετηθούν σε συνδυασμό με τις προτάσεις της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ) και θα γίνει δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, με επιστολή της προς τους πρυτάνεις των ΑΕΙ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κάλεσε τα ιδρύματα «να καταθέσουν την πρότασή τους, αξιολογώντας μια σειρά από στοιχεία που αφορούν την οργάνωση, τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων σπουδών. Οι διοικήσεις των ΑΕΙ καλούνται να υποβάλουν τα σχέδιά τους, προτείνοντας μεταβολές στην ακαδημαϊκή διάρθρωση, όπως καταργήσεις τμημάτων, συγχωνεύσεις τμήματος/τμημάτων με άλλο/α τμήμα/τμήματα του ίδιου ή άλλου ιδρύματος, ουσιαστική αναμόρφωση και αναδιοργάνωση του προγράμματος σπουδών.

Η υπουργός στην επιστολή προς τους πρυτάνεις υπογραμμίζει ότι «η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας αποτελεί ένα εγχείρημα εθνικής σημασίας», προσθέτοντας ότι κρίνεται επιβεβλημένη εξαιτίας των αλλαγών που επήλθαν στα ΑΕΙ πριν από λίγα χρόνια, με κυριότερη την άκριτη πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ και την ίδρυση νέων προγραμμάτων σπουδών, χωρίς προηγούμενη γνώμη από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή και χωρίς να υφίστανται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητά τους.

Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων μετά την επιστολή “Κεραμέως” για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων

Έκτακτη διαδικτυακή  Σύνοδος Πρυτάνεων  θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη  2 Μαρτίου,  χωρίς την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, μετά:

Α. Την επιστολή της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως με την οποία ζητά να καταθέσουν οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων τις εισηγήσεις του για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη (συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων), και

Β. Την κατάταξη των ελληνικών ΑΕΙ από την ΕΘΑΑΕ για το 20% της ετήσιας χρηματοδότησής τους.

Οι Πρυτάνεις θεωρούν ότι υπάρχει “έλλειψη συντονισμού”  του υπουργείου Παιδείας με την ΕΘΑΑΕ ως προς  την διαδικασία αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη.

Κι αυτό διότι όπως υποστηρίζουν,  από τη μια είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και από την άλλη το υπουργείο ζητά τις προτάσεις για συγχωνεύσεις τμημάτων. Και στις δύο περιπτώσεις η λήξη προθεσμίας είναι η ίδια :31 Μαρτίου.

Δηλαδή το υπουργείο Παιδείας ζητά εισηγήσεις για καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων χωρίς πρώτα να ολοκληρωθεί η πιστοποίησή τους από την ΕΘΑΑΕ.

Όσον αφορά την  κατάταξη των ελληνικών ΑΕΙ από την ΕΘΑΑΕ για το 20% της ετήσιας χρηματοδότησής τους, οι Πρυτάνεις , παρότι έχουν εγκριθεί, οι προϋπολογισμοί έχουν “θολή” εικόνα ως το 20% της ετήσιας χρηματοδότησής τους.

Οι προϋπολογισμοί που εγκρίθηκαν είναι αυτοί που εισηγήθηκαν οι Σύγκλητοι και δεν υπήρξαν αυξομοιώσεις με βάσει την βαθμολογική κατάταξη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …