Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά 150 εκ. ευρώ για τη μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα

150 εκ. ευρώ για τη μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα

0

Εκδόθηκαν δύο νέες Προσκλήσεις από το ΥΠΑΑΤ. Ποιες είναι οι περιοχές παρέμβασης στην ΑΜΘ

Μετά από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά, του υφυπουργού Γιώργου Στύλιου και του  Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη σε συνέχεια της κατανομής των νέων πόρων για την διετία 2021-2022, εκδόθηκαν δυο Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη Δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Οι Προσκλήσεις αφορούν:

1.Τις Δεσμεύσεις Α  «Εφαρμογή Αγρανάπαυσης» και Β «Εφαρμογή Αμειψισποράς» για αρόσιμες εκτάσεις, με προϋπολογισμό 120.000.000€.

2.Τη Δέσμευση Γ «Εφαρμογή χλωράς λίπανσης σε δενδρώδεις καλλιέργειες» με προϋπολογισμό 30.000.000€.

Η διάρκεια των δεσμεύσεων είναι δύο έτη, 2022-2023 και η εφαρμογή τους ξεκινά από την ημερομηνία δημοσίευσης των Προσκλήσεων, καθώς υπήρξε προδημοσίευση της Πρόσκλησης στις 06.10.2021.

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται κατά το διάστημα από την Δευτέρα 14/3/2022 έως Παρασκευή15/4/2022 αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ). Κάθε υποψήφιος μπορεί να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της τελικής αξιολόγησης της αίτησης στήριξής του μέσω του ΠΣ και σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονται στους διαδικτυακούς τόπους του ΥπΑΑΤ.

Η Δράση εφαρμόζεται σε 30 περιοχές, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως Ζώνες Ευπρόσβλητες από τη Νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης (ΖΕΝ), καθώς και σε 7 περιοχές σημαντικών υγροτόπων.

Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται από την ΑΜΘ: το νότιο και βόρειο τμήμα του Έβρου, καθώς και Ανατολικά και Δυτικά της λίμνης Βιστονίδας ως ευπρόσβλητες ζώνες καθώς και το Δέλτα του Νέστου ως υγροτοπική περιοχή.

Η ειδική δέσμευση Α (Εφαρμογή Αγρανάπαυσης) και Β (Εφαρμογή Αμειψισποράς) εφαρμόζεται σε αρδευόμενα αγροτεμάχια με αροτραίες καλλιέργειες.

Η ειδική δέσμευση Γ (Εφαρμογή χλωράς λίπανσης σε δενδρώδεις καλλιέργειες) εφαρμόζεται σε αρδευόμενα αγροτεμάχια εντός των παραπάνω περιοχών παρέμβασης, τα οποία καλλιεργούνται με οποιαδήποτε ποικιλία επιλέξιμης δενδρώδους καλλιέργειας (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, μηλιά, αχλαδιά, πορτοκαλιά, λεμονιά, μανταρινιά, ελιά-ελαιοποιήσιμη-βρώσιμη-διπλής κατεύθυνσης) ή με συγκαλλιέργεια των ως άνω επιλέξιμων καλλιεργειών.

Οι περιοχές παρέμβασης στην ΑΜΘ

 

Περιοχές ευπρόσβλητες από νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης Καλλικρατικοί δήμοι που εμπίπτουν ολικώς ή μερικώς στις περιοχές παρέμβασης
Νότιο τμήμα Ποταμού Έβρου Αλεξανδρούπολης
Ανατολικά και Δυτικά της Λίμνης Βιστονίδας Αβδήρων, Αρριανών, Ιάσμου, Κομοτηνής, Μαρωνείας – Σαπών, Ξάνθης, Τοπείρου
Λεκάνη Απορροής Ποταμού Αγγίτη Αμφίπολης, Δοξάτου, Δράμας, Καβάλας, Νέας Ζίχνης, Παγγαίου, Παρανεστίου, Προσοτσάνης

 

Υγροτοπικές Περιοχές Καλλικρατικοί Δήμοι που εμπίπτουν ολικώς ή μερικώς στις περιοχές παρέμβασης
Δέλτα Νέστου Καβάλας, Νέστου, Τοπείρου

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…