Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

0

Ουκρανική ή Ρωσική κρίση;
Πώς θα πρέπει να την ονομάσουμε λοιπόν; Ουκρανική ή ρωσική κρίση;
Κατά την ταπεινή μου γνώμη κρίση δημοκρατίας. Κι αυτό, διότι είναι πέραν πάσης σύγχρονης λογικής, αυτός που θεωρεί τον εαυτό του ισχυρό να επιτίθεται εναντίον γειτονικής χώρας και να καταλαμβάνει εδάφη αυτής.
Κι αυτό το κάνει η Ρωσία σήμερα, κατά τον πλέον ωμό τρόπο. Καταπατώντας κάθε συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.
Κι ενώ η επίθεση της Ρωσίας συνεχίζεται, κι ενώ οι χώρες διαμαρτύρονται, οι επιπτώσεις άρχισαν να εμφανίζονται. Και βέβαια, το τίμημα θα το πληρώσουν οι μικρές χώρες αν και ο «λογαριασμός» ήδη ήρθε από την μεγάλη αύξηση των ενεργειακών πηγών όπως φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Γ.Δ.


Άνω-κάτω
Δραματικές οι εξελίξεις στην Ουκρανία πλέον. Την ώρα που γράφεται το σχόλιο, η εισβολή της Ρωσίας είναι πλήρης, πράγμα που σημαίνει πως θα είναι μακρύς ο δρόμος για τον ουκρανικό λαό.
Από την άλλη πλευρά, στο οικονομικό μέρος, η κατάσταση διαμορφώνεται με μεγάλες ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, με σημαντικές πτώσεις στα χρηματιστήρια διεθνώς και γενικώς η κατάσταση στην διεθνή σκηνή έχει ανατραπεί και σίγουρα θα συνεχίσει τα ταλανίζεται εξαιτίας της επίθεσης της Ρωσίας που είναι άγνωστο πότε και σε ποιο σημείο θα σταματήσει εντός της Ουκρανίας.
Γ.Δ.


Θέμα Ρωσίας- Ουκρανίας
Πως είναι η αίσθηση ενός πολέμου; Η ερώτηση είναι ρητορική, διότι κανείς δεν επιθυμεί ούτε καν σαν εμπειρία να γνωρίσει έναν σύγχρονο πόλεμο. Έναν πόλεμο που διεξάγεται με τα πλέον σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα.
Αυτόν τον πόλεμο βιώνει λοιπόν η Ουκρανία.
Η γενική εικόνα είναι τραγική διότι αεροδρόμια βομβαρδίζονται, εργοστάσια και φυσικά στρατιωτικοί στόχοι. Προφανώς δηλώνουν οι αναλυτές πως δεν πρόκειται να γίνει παγκόσμιος πόλεμος, ούτε καμία αναμέτρηση-συμμετοχή άλλης χώρας.
Ούτε το ίδιο το ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει. Πρόκειται για μια υπόθεση Ρωσίας και Ουκρανίας αποκλειστικά και κανενός άλλου. Κανείς δεν θα πολεμήσει για τους Ουκρανούς, να μη το ξεχνάμε αυτό διότι πρόκειται για την ουσία της υπόθεσης.
Γ.Δ.


Τύμπανα πολέμου
Το δίκαιο του ισχυρού είδαμε για άλλη μια φορά να εφαρμόζεται στην διεθνή σκηνή. Κι αυτή τη φορά το εφαρμόζει με τον χειρότερο τρόπο ο ηγέτης της Ρωσίας Πούτιν. Για μια χώρα ευρωπαϊκή μάλιστα.
Τελικά, στον 21ο αιώνα αλλάζει ο κόσμος, αλλάζει η Ευρώπη η οποία διέρχεται μια κρίσιμη καμπή. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η Δύση και από την άλλη η Ρωσία και η μακρινή Κίνα, η οποία επίσης έχει παρόμοιες τάσεις γεωπολιτικής επέκτασης.
Συμπέρασμα: Κι αν ακόμη η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία ολοκληρωθεί σύντομα σύμφωνα με την ικανοποίηση των στρατηγικών επιδιώξεων του Πούτιν, ο πιθανός νέος Ψυχρός Πόλεμος είναι αναμενόμενος μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης από τη μία πλευρά και της Ρωσίας από την άλλη.
Γ.Δ.


Άντε πάλι…
Δεν θα μας αφήσουν σε ησυχία τα διάφορα γεγονότα. Γεγονότα βέβαια σοβαρά που συμβαίνουν μακριά μας ή σε χιλιάδες χιλιόμετρα στην άλλη άκρη της γης και που επηρεάζουν και καθορίζουν τις ζωές μας.
Ζήσαμε σα χώρα μια περίοδο αρκετών χρόνων οικονομικής δυσπραγίας με τα μνημόνια. Κι εκεί που ξεκινήσαμε να σηκώνουμε κεφάλι, έρχεται από την Κίνα η πανδημία του κορωνοϊού και τα ανατρέπει όλα. Και όχι μόνο απλή ανατροπή αλλά και θανάτους, πολλούς θανάτους.
Κι ενώ η ανθρωπότητα απέκτησε με τη βοήθεια των επιστημόνων τα εμβόλια και νίκησε τον ιό, να μια νέα δοκιμασία δίπλα μας, στην Ουκρανία, με αναίτια εισβολή σε τμήμα της από τη Ρωσία.
-Κι έτσι από το «ευχαριστώ Θεέ μου», πάμε πάλι στο «βοήθα Παναγιά».
Γ.Δ.


Μια ιδέα
Πολλά πράγματα μπορεί ν’ αλλάξει μια ιδέα. Προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο φυσικά. Στην περίπτωση της ιδέας- πρότασης του ΠΑΚΕΘΡΑ προς τον δήμο Ξάνθης να τιμηθούν οι νεκροί Εβραίοι της Ξάνθης, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξή της.
Μια εξέλιξη προς την θετική πλευρά βεβαίως που εξέπληξε τους πάντες. Αποδείχτηκε στην πράξη λοιπόν  πως μια ιδέα, ένα πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης πως είναι η κινητήρια δύναμη για να οικοδομηθεί η επιτυχία. Κι αυτό έγινε. Το ΠΑΚΕΘΡΑ πρότεινε μεν αλλά εργάστηκε δε. Ο δήμος ανέλαβε και οργάνωσε το τελετουργικό και το οικονομικό μέρος και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο να προσκαλέσει με το κύρος του Εβραίους αλλά και διάφορους παράγοντες, ενώ δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η μεγάλη συμβολή στο οργανωτικό μέρος και ιδιωτών συμπολιτών.
Έτσι, όλα εξελίχθηκαν ομαλά, όπως προγραμματίστηκαν και η Ξάνθη έζησε μια εκδήλωση που για πρώτη φορά γίνεται σε τέτοιο επίπεδο και με τόση επιτυχία.
Συγχαρητήρια σε όλους.
Γ.Δ.


Ο ρόλος των προσώπων
Είναι γενικά αποδεκτό, πως η συμβολή των προσώπων  στην επιτυχία ενός στόχου πως είναι καθοριστική. Εξάλλου γνωστό είναι πως ο σωστός ηγέτης διακρίνεται από την επιλογή των συνεργατών του. Λίγο -πολύ, όλοι μας έχουμε παραδείγματα ανεπαρκών συνεργατών πολιτικών, δημάρχων, περιφερειαρχών, βουλευτών, υπουργών.
Ευτυχώς, στο θέμα της εκδήλωσης για τη Μνήμη των Εβραίων της Ξάνθης, όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, που ήταν αρκετά, λειτούργησαν υποδειγματικά και με σωστό προσδιορισμό των ρόλων.
Το ΠΑΚΕΘΡΑ δια του Βασίλη Αϊβαλιώτη από την αρχή οριοθέτησε το τι και που θα κάνει. Από την πλευρά του ο δήμος καθόρισε τα δικά του θέματα που ανέλαβε η κυρία Αριστέα Αλατά να φέρει εις πέρας, ενώ οι ιδιώτες Κ.Μαυρομάτης, Γ. Μπατζακίδης, μέσω των γνωριμιών και σχετικής έρευνας επικοινώνησαν με τους εν ζωή απογόνους των θυμάτων, όπως και άλλες συμπληρωματικές παρεμβάσεις.
Τα πρόσωπα λοιπόν, πέρα από τους αξιωματούχους, είναι εκείνα που υλοποιούν και σφραγίζουν την τελική επιτυχία. Και η εκδήλωση αυτή της Κυριακής 20 Φεβρουαρίου 2022 πέτυχε γιατί δούλεψαν με ενθουσιασμό ανιδιοτελώς οι Άνθρωποι, τα ΠΡΟΣΩΠΑ.
Γ.Δ.


Πριν στεγνώσει το μελάνι
Στο φύλλο της Εφημερίδας μας της Τετάρτης 23 Φεβρουαρίου δημοσιεύσαμε σχετικό ρεπορτάζ  με τον τίτλο «Μετ’ εμποδίων η αλληλογραφία στ’ Άβδηρα». Αναφέραμε πως ιδιωτική εταιρεία διανομής αλληλογραφίας πως αφήνει τα γράμματα, τους λογαριασμούς τραπεζών και ρεύματος σε καφενεία.
Προχθές Τετάρτη λοιπόν, συμπολίτης μας από τη Σταυρούπολη Ξάνθης, επικοινώνησε μαζί μας και μας ενημέρωσε πως οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΞ με ημερομηνία λήξης 12 Ιανουαρίου 2022, έφτασαν στη Σταυρούπολη στις 21 Φεβρουαρίου!
Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εδώ αλλά επεκτείνεται στην άρνηση των ΕΛΤΑ να εισπράττουν και εξοφλούν τους λογαριασμούς αυτούς όπως γινόταν κατά το παρελθόν.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η έκταση ευθύνης των ΕΛΤΑ Σταυρούπολης καλύπτει την Σταυρούπολη, Παρανέστι και τμήμα του δήμου Νέστου.
Γ.Δ.


Η πιο σκοτεινή μέρα για την Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η 24η Φεβρουαρίου 2022 είναι η πιο σκοτεινή μαύρη μέρα για την Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια μέρα που ξεκίνησε ένας πόλεμος, μια ολομέτωπη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, μια δημοκρατικής χώρας. Μια επίθεση που ονομάστηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Από τις 5 το πρωί της Πέμπτης άρχισε η εισβολή
Ο πρόεδρος Πούτιν στο διάγγελμά του ισχυρίστηκε ότι μόνος στόχος του είναι η προστασία των ομοεθνών του στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, αλλά οι βομβαρδισμοί σε μεγάλες πόλεις έξω από αυτές τις περιοχές των Ρωσόφωνων, όπως το Χάρκοβο, η Οδησσός, ακόμη και το Κίεβο, άλλα μαρτυρούν. Εξαιρετικά δυσοίωνη είναι και η αποστροφή του περί ανάγκης «αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας, κάτι που παραπέμπει σε ανατροπή της κυβέρνησης και παγίωσης ενός αδύναμου κράτους περιορισμένης κυριαρχίας.  Επίσης η αναφορά του για «συνέπειες στη Δύση που δεν έχουν δει ποτέ» που αναλυτές πίσω από το «χρησμό» του Ρώσου Προέδρου «διαβάζουν» χρήση μεταπυρηνικών όπλων αλλά και στοχευμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο «διαβάζουν» οι αναλυτές εντείνουν την ανησυχία.  Οι επόμενες ώρες και ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες…Βομβαρδίζονται 200 περιοχές της χώρας. Πολιορκείται το Κίεβο…Χάνονται ζωές αθώων από τους βομβαρδισμούς.  Κυριαρχεί ο τρόμος και ο θάνατος. Μια μαύρη μέρα και αλλοίμονο θα ακολουθήσουν πόσες άλλες…
Μ.Ξ.


Προ των πυλών και επισιτιστική κρίση
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία. Αλματώδης είναι η αύξηση κατά 35% στο φυσικό αέριο ενώ το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι. Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια. Η νέα εκτόξευση του λειτουργικού και μεταφορικού κόστους των επιχειρήσεων εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων απειλεί με σημαντικές ανατιμήσεις τα βασικά είδη τροφίμων. Ψωμί, είδη αρτοποιίας, ζυμαρικά, δημητριακά, αλεύρια, μαγειρικά έλαια, μαργαρίνες, γαλακτοκομικά και κρέας είναι τα πρώτα «θύματα» της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.
Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής τροφίμων της ΕΕ, παρέχοντας περίπου το ¼ των εισαγωγών δημητριακών και φυτικών ελαίων, ενώ καλύπτει σχεδόν τις μισές ποσότητες καλαμποκιού, που έχει ανάγκη η Ευρώπη.
Επίσης το 88% του ηλιέλαιου της Ευρώπης, το 41% του κραμβόσπορου και το 26% του μελιού προέρχονται από την Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία αποτελεί μία εκ των μεγαλύτερων εξαγωγέων λιπασμάτων στον κόσμο. Οποιαδήποτε σύγκρουση ή κυρώσεις ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση των τιμών λιπασμάτων, περιορίζοντας τόσο την παραγωγή όσο και τις τιμές των τροφίμων.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Επιτέλους ξεμπλόκαρε το έργο Δημάριο – Μελίβοια Ένα καλό νέο για το νομό μας. Το β’ τμήμα …