Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

0

Τα περιμένουν όλα από το δήμο, το κράτος
Η πρόσφατη κακοκαιρία στην Αττική έφερε στην επιφάνεια μια κλασική περίπτωση νεοελληνικής νοοτροπίας ωχαδεφισμού. Ελάχιστοι, αμελητέος ο αριθμός τους, κάτοικοι βγήκαν έξω να καθαρίσουν το πεζοδρόμιό τους από το χιόνι.
Μόνιμη και γνωστή επωδός «πού είναι ο δήμος; Τι κάνει το κράτος;». Ο ίδιος δε, ως γνωστόν, να μην κάνει το παραμικρό, το στοιχειώδες. Το μόνο που με ένταση κάνει είναι να διαμαρτύρεται.
Με την ευκαιρία, τους τάπωσε όλους τους «Αθηναίους» ο πρέσβης της Νορβηγίας, ο οποίος βγήκε κανονικά το πρωί και καθάρισε το πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι του. Ο δε ελληναράς γείτονάς του ακόμη διαμαρτύρεται και περιμένει βρίζοντας το δήμο και το κράτος να’ ρθει.
-Αυτοί είμαστε δυστυχώς…
Γ.Δ.


Σταδιακή αλλαγή καλλιεργειών
Η πρώτη είδηση του Σαββάτου ήταν η μεγάλη επένδυση ύψους 5εκ. ευρώ την εφημερίδα μας. Η διαφορά όμως είναι ότι πρόκειται για επένδυση στον πρωτογενή τομέα, την καλλιέργεια φουντουκιού.
Σύμφωνα με το πρότζεκτ, θα φυτευτούν σταδιακά 2.000 στρέμματα με το δέντρο αυτό της φουντουκιάς. Η επιλογή αυτή σημαίνει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για το νομό μας: Στροφή στις δενδρώδεις καλλιέργειες.
Ήταν η φράση αυτή που πρώτος ο Αλέκος Κοντός ως αρμόδιος υπουργός δήλωσε και επί των ημερών του ξεκίνησε δειλά δειλά η αλλαγή καλλιεργειών.
Στροφή λοιπόν στα δέντρα και στα είδη εκείνα που ευνοούν οι κλιματικές συνθήκες του νομού.
Γ.Δ.


Τα δέντρα αυξάνονται
Σήμερα στο νομό μας καλλιεργούνται ροδιές, μηλιές, ακτινίδια, καρυδιές, αμυγδαλιές, φουντουκιές, ελιές.
Αλλάζει η παλιά εικόνα, χωρίς να σημαίνει πως καταργούνται οι καλλιέργειες σίτου, καλαμποκιού, ηλίανθου κλπ. Η εκτατική καλλιέργεια θα συνεχίσει να υπάρχει σε συγκεκριμένες περιοχές κι ούτε θα εκλείψει τελείως, πράγμα που δεν πρέπει να γίνει.
Απλά, αλλάζει το αγροτικό τοπίο του νομού για κάποια είδη που δεν τα προσέγγιζαν οι αγρότες μας πριν διότι είχαν μείνει στα παλιά παραδοσιακά είδη.
Οι νέοι αγρότες σήμερα τολμούν, δοκιμάζουν νέα είδη, ενημερώνονται.
Γ.Δ.


Η γη σε χέρια λίγων
Αναλύοντας τις εξελίξεις στον αγροτικό χώρο, δεν πρέπει να διαφεύγει πως σταδιακά, στον χώρο εισέρχονται νέοι αγρότες που έχουν και νέες ιδέες.
Παράλληλα, σταδιακά αποχωρούν οι παλαιοί αγρότες λόγω ηλικίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεγάλος αριθμός στρεμμάτων να πωλούνται στους νέους αγρότες εάν τα παιδιά των ιδιοκτητών έχουν άλλη απασχόληση.
Έτσι, η γη πλέον καταλήγει σε χέρια λίγων παραγωγών. Αυτό αποτελεί πλεονέκτημα αλλά και κίνητρο στους νέους να δοκιμάζουν πιο εύκολα νέες καλλιέργειες.
Σημειώνουμε πως σταδιακά, σε λίγα χρόνια, οι παραγωγοί-καλλιεργητές σε κάθε αγρόκτημα χωριού θα είναι λίγοι και με σημαντικές στρεμματικές εκτάσεις ο καθένας. Αλλάζουν τα πράγματα πολύ γρήγορα.
Γ.Δ.


Λόγια, λόγια, λόγια και πάλι
Από επαγγελματική υποχρέωση παρακολούθησα τις ομιλίες των επικεφαλής των κομμάτων με αφορμή τη συζήτηση στη βουλή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.
Συμπέρασμα: Τίποτε νέο που δεν γνωρίζαμε. Και το κυριότερο, και πάλι πολλά λόγια για όλα τα θέματα.  Πλεονασμός λόγων, κορόνες δεξιά-αριστερά, λόγος τυποποιημένος, γνωστός και αναμενόμενος.
Ομολογώ πως ξαφνιάστηκα για την αναφορά από τον Τσίπρα για κάποιον Φουρθιώτη.
Αποτέλεσμα, πολύ κακό για το τίποτε, η συζήτηση ξεχάστηκε ήδη, οι πολίτες γύρισαν στις υποχρεώσεις τους, τα χιόνια ακόμη υπάρχουν σε δρόμους της Αττικής, το ίδιο και οι θάνατοι από τον ιό, η ακρίβεια επίσης είναι εδώ και μάλλον θα μας κάνει παρέα για αρκετά χρόνια.
Η ζωή συνεχίζεται με την ελπίδα κάποτε να γίνουμε σκέτοι πολίτες ενός σοβαρού κράτους.
Γ.Δ.


Μνήμη Γ.Ταβουλτσίδη
Πριν από 15 χρόνια, στις 29 Ιανουαρίου 2007 έφυγε από κοντά μας ένας ιδιαίτερα αγαπητός φίλος και ξεχωριστός άνθρωπος. Ο λόγος για τον Γιώργο Ταβουλτσίδη, προσωπικότητα του Ποντιακού χώρου σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.
Ο Γ. Ταβουλτσίδης υπηρέτησε επί σειρά ετών τον ποντιακό σύλλογο Ξάνθης με ιδιαίτερη επιτυχία. Άνθρωπος της δράσης και των έργων, ήταν ο εμπνευστής και εκείνος που εργάστηκε ακούραστα στο να υλοποιηθεί το εμβληματικό μνημείο για τον ποντιακό και προσφυγικό ελληνισμό στην Πλατεία Ελευθερίας.
Άνθρωπος δημιουργικός, πείσμων και αλτρουϊστής, έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 55 χρόνων. Θα μπορούσε να προσφέρει πάρα πολλά ακόμη.
Η μνήμη του είναι ζωντανή σε πάρα πολλούς και σε μένα προσωπικά.
Γ.Δ.


Άλλος για Λήμνο τράβηξε κι άλλος για Σαμοθράκη
Για τους φίλους της Σαμοθράκης το νέο αλλά και της Λήμνου, παρότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του Χειμώνα. Όμως το Καλοκαίρι έρχεται και η ενημέρωση αυτό αφορά.
Έτσι, και φέτος, θα συνδεθούν ακτοπλοϊκώς η Αλεξανδρούπολη με τη Σαμοθράκη και Λήμνο, αρχής γενομένης από τις 6 Ιουνίου.
Την γραμμή έχει αναλάβει και πάλι φέτος η εταιρεία Zante Ferries με το σκάφος «Αδαμάντιος Κοραής».
Σημειώνουμε πως για το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη θα εκτελούνται επτά δρομολόγια την εβδομάδα, ενώ για τη Λήμνο θα υπάρχουν τρία δρομολόγια.
Γνωρίζω πως υπάρχουν αρκετοί φανατικοί φίλοι των νησιών αυτών, τους ενημερώνουμε εγκαίρως για τον προγραμματισμό τους.
Γ.Δ.


Χρειαζόμαστε πεζόδρομους
Δεν είναι κάτι καινούργιο. Το θίγουμε εδώ και χρόνια επισημαίνοντας την ανάγκη το κέντρο της πόλης να είναι ελεύθερο από αυτοκίνητα και ν’ αποδοθεί στους Ξανθιώτες.
Αυτό σημαίνει δύο πράγματα φυσικά. Αρχικά πως θα πρέπει ν’ αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο να οριοθετηθούν νέοι πεζόδρομοι και δεύτερον, να μην γίνονται πάρκινγκ Ι.Χ. και μοτό οι έστω ελάχιστοι σημερινοί πεζόδρομοι.
Η ευθύνη προφανώς είναι του δήμου και μόνον που δεν δείχνει ενδιαφέρον για την αστυνόμευση  αυτή μέσω της δημιουργίας δημοτικής αστυνομίας.
Το γιατί δεν προχωράει στην κατεύθυνση αυτή ο δήμος Ξάνθης αποτελεί ένα μυστήριο· κι έτσι το κέντρο της πόλης μόνο για τους πεζούς δεν είναι.
Γ.Δ.


Οι Βούλγαροι και ο κάθετος της Ξάνθης
Κατά την επίσκεψη του Βούλγαρου νομάρχη Σμόλυαν στην Ξάνθη επικαιροποιήθηκε η ατζέντα που υπάρχει από καιρό στις σχέσεις μεταξύ των δυο περιφερειακών ενοτήτων με αιχμή του δόρατος τη διευκόλυνση της επικοινωνίας και των μετακινήσεων μέσω του κάθετου άξονα της Ξάνθης. Για μια ακόμη φορά επισημάνθηκε από τους Βουλγάρους η αναγκαιότητα να  ολοκληρωθεί το έργο απ’ την πλευρά μας και για μια ακόμη φορά μας είπαν ότι απ’ την πλευρά τους όλα είναι έτοιμα και πρώτα απ’ όλα ο σταθμός στο Ρεντουζέμ. Να σημειώσουμε ότι ο θεμέλιος λίθος της κατασκευής του Σταθμού μπήκε στις 28 Ιανουαρίου 2020 παρουσία και των φορέων της Ξάνθης Ωστόσο σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης, σημείωσε ότι το γεγονός ότι το Φυλάκιο ανήκει στην πλευρά της Βουλγαρίας ‘’γεννά’’ τον προβληματισμό αναφορικά με το πως θα γίνει η σύνδεση. Να θυμίσουμε όμως ότι αυτό έγινε κατόπιν διακρατικής ελληνοβουλγαρικής συμφωνίας, κατά συνέπεια ποιο το πρόβλημα; Τώρα σ’ ότι αφορά τον κάθετο άξονα της Ξάνθης, το πρώτο κομμάτι Δημάριο  – Ελληνοβουλγαρικά σύντομα ολοκληρώνεται την Άνοιξη και μέχρι τότε θα αρχίσει και το δεύτερο κομμάτι Μελίβοια – Δημάριο το οποίο έχει δημοπρατηθεί αλλά υπάρχει μια εκκρεμότητα με τον ανάδοχο και σίγουρα θα πάρει κι αυτό 2 – 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί και να δοθεί στην κυκλοφορία. Να σημειώσουμε βέβαια ότι το κομμάτι Μελίβοια – Εχίνος χρειάζεται και εκείνο βελτιώσεις για να μπορούμε να μιλάμε για άξονα σύγχρονων προδιαγραφών. Άρα έχουμε δρόμο ακόμα…
Μ.Ξ.


Για την πρόταση μομφής
Καζάνι που έβραζε το Σαββατοκύριακο η Βουλή με την συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και απορρίφθηκε. Ωστόσο είχε παρά την αναστάτωσε που επέφερε στο πολιτικό σκηνικό είχε και τα θετικά της γιατί τα είπαν και ξεθύμαναν οι πολιτικοί κι αναδείχθηκαν και κάποιες πτυχές σ’ ότι αφορά την αντιμετώπιση και την πολιτική διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας που έπρεπε να συζητηθούν και να δοθούν απαντήσεις. Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ δια του προέδρου Αλέξη Τσίπρα το έφτασε στα άκρα τόσο που στον απλό πολίτη που παρακολούθησε τη συζήτηση γεννήθηκε εύλογα το ερώτημα. Πως μπορεί να θεωρεί προσχηματική έστω μια συγγνώμη που είχε το θάρρος να ζητήσει ο Μητσοτάκης, χωρίς να τον βαραίνει η πολιτική ευθύνη της απώλειας ζωής από την κακοκαιρία, όταν ο ίδιος στο Μάτι με 120 νεκρούς δεν ψέλλισε ούτε μια φορά…συγγνώμη και ας τον κατηγορούσαν ότι ήταν προσχηματική. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκούσε με την πρόταση μομφής να κερδίσει πόντους δεν το πέτυχε γιατί του γύρισε μπούμερανγκ! Κι αυτό που είπε ο Τσίπρας ότι ο Μητσοτάκης έχει τελειώσει πολιτικά είναι προφανώς αυτό που εύχεται και όχι αυτό που πραγματικά πιστεύει.
Τέλος έγινε φανερό ότι έγινε η αρχή για μια προεκλογικού τύπου πόλωση των πολιτικών δυνάμεων που θα ξεσπά όλο και εντονότερα σε κάθε ευκαιρία.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…