Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Β. Παπαευαγγέλλου: Διασπορά σε μικρότερες περιοχές, μεταξύ αυτών και στην Ξάνθη

Β. Παπαευαγγέλλου: Διασπορά σε μικρότερες περιοχές, μεταξύ αυτών και στην Ξάνθη

0

Στο «κόκκινο» επιδημιολογικό επίπεδο παραμένει η Ξάνθη, με ανοδική εβδομαδιαία τάση

Κατά την ενημέρωση της Πέμπτης από το υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου εξέφρασε ειδικές επιφυλάξεις για την επιδημιολογική επιβάρυνση της τελευταίας εβδομάδας σε μικρές περιοχές, μεταξύ αυτών και στην Ξάνθη.

Συγκεκριμένα, για την εξέλιξη της πανδημίας ανέφερε: «Σήμερα πάνω από 230.000 πολίτες αποτελούν ενεργά κρούσματα (το 2,5% του πληθυσμού). Ο κυλιόμενος μ.ο. υπολογίζεται στις 31.000 τις τελευταίες επτά μέρες. Παρατηρούμε σταθεροποιήση θετικότητας στο 9%. Δυο είναι τα χαρακτηριστικά της πανδημίας στη χώρα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά μια δεκαετία, στα 39 έτη και αυτό σημαίνει σοβαρότερη νόσο. Το 1 στα 2 κρούσματα είναι μεταξύ 35 και 44 ετών. Το άλλο χαρακτηριστικό είναι η διασπορά εκτός των μεγάλων πόλεων. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε πολλά κρούσματα σε νησιά, Ξάνθη, Φθιώτιδα. Περισσότεροι από 5.000 νοσηλεύονται στην επικράτεια και την τελευταία εβδομάδα έχουμε αύξηση 40% στις εισαγωγές. Οι 7 στους 10 νοσηλευόμενοι, είναι άνω των 55 και οι 6 στους 10 ανεμβολίαστοι. Κοζάνη, Ημαθία, Κιλκίς, Άρτα και Φλώρινα, έχουν επιβάρυνση. Η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 88%. Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν πως θα παραμείνουν οι διασωληνωμένοι στους 600 τις επόμενες δυο εβδομάδες. Για την Omicron, έρευνα της Καλιφόρνια επιβεβαιώνει ηπιότερη νόσο. Οι ασθενείς είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο και 91% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν, αν και η ηλικία τους είναι μικρότερη. Την προηγούμενη εβδομάδα, 1 στους 2 ασθενείς που έκανε εισαγωγή στην Αττική, είχε μολυνθεί με τη Δέλτα. Για την επαναλειτουργία των σχολείων, η ομάδα των μαθητών αποτελεί τη μοναδική στο σύνολο του πληθυσμού που εξετάστηκε στο σύνολό της. Από Κυριακή ως Τρίτη, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά ήταν μόλις 1,4% σε 2.000.000 τεστ »

Να σημειωθεί ότι με βάση την τελευταία επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη (11/1) η Ξάνθη παραμένει στο κόκκινο επιδημιολογικό επίπεδο με δείκτη θετικότητας ελέγχων 5,01% και ανοδική εβδομαδιαία τάση.

Στο κόκκινο παραμένουν Ροδόπη και Θάσος με ανοδική εβδομαδιαία τάση επίσης.

Ανοδική είναι η τάση και σε Δράμα, Καβάλα και Έβρο που συνεχίζουν να βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» μαζί με τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…