Στο «κόκκινο» επιδημιολογικό επίπεδο παραμένει η Ξάνθη, με ανοδική εβδομαδιαία τάση
Κατά την ενημέρωση της Πέμπτης από το υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου εξέφρασε ειδικές επιφυλάξεις για την επιδημιολογική επιβάρυνση της τελευταίας εβδομάδας σε μικρές περιοχές, μεταξύ αυτών και στην Ξάνθη.
Συγκεκριμένα, για την εξέλιξη της πανδημίας ανέφερε: «Σήμερα πάνω από 230.000 πολίτες αποτελούν ενεργά κρούσματα (το 2,5% του πληθυσμού). Ο κυλιόμενος μ.ο. υπολογίζεται στις 31.000 τις τελευταίες επτά μέρες. Παρατηρούμε σταθεροποιήση θετικότητας στο 9%. Δυο είναι τα χαρακτηριστικά της πανδημίας στη χώρα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά μια δεκαετία, στα 39 έτη και αυτό σημαίνει σοβαρότερη νόσο. Το 1 στα 2 κρούσματα είναι μεταξύ 35 και 44 ετών. Το άλλο χαρακτηριστικό είναι η διασπορά εκτός των μεγάλων πόλεων. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε πολλά κρούσματα σε νησιά, Ξάνθη, Φθιώτιδα. Περισσότεροι από 5.000 νοσηλεύονται στην επικράτεια και την τελευταία εβδομάδα έχουμε αύξηση 40% στις εισαγωγές. Οι 7 στους 10 νοσηλευόμενοι, είναι άνω των 55 και οι 6 στους 10 ανεμβολίαστοι. Κοζάνη, Ημαθία, Κιλκίς, Άρτα και Φλώρινα, έχουν επιβάρυνση. Η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 88%. Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν πως θα παραμείνουν οι διασωληνωμένοι στους 600 τις επόμενες δυο εβδομάδες. Για την Omicron, έρευνα της Καλιφόρνια επιβεβαιώνει ηπιότερη νόσο. Οι ασθενείς είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο και 91% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν, αν και η ηλικία τους είναι μικρότερη. Την προηγούμενη εβδομάδα, 1 στους 2 ασθενείς που έκανε εισαγωγή στην Αττική, είχε μολυνθεί με τη Δέλτα. Για την επαναλειτουργία των σχολείων, η ομάδα των μαθητών αποτελεί τη μοναδική στο σύνολο του πληθυσμού που εξετάστηκε στο σύνολό της. Από Κυριακή ως Τρίτη, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά ήταν μόλις 1,4% σε 2.000.000 τεστ »
Να σημειωθεί ότι με βάση την τελευταία επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη (11/1) η Ξάνθη παραμένει στο κόκκινο επιδημιολογικό επίπεδο με δείκτη θετικότητας ελέγχων 5,01% και ανοδική εβδομαδιαία τάση.
Στο κόκκινο παραμένουν Ροδόπη και Θάσος με ανοδική εβδομαδιαία τάση επίσης.
Ανοδική είναι η τάση και σε Δράμα, Καβάλα και Έβρο που συνεχίζουν να βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» μαζί με τις περισσότερες περιοχές της χώρας.