Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Θλιβερή πρωτιά στην Ξάνθη σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα

Θλιβερή πρωτιά στην Ξάνθη σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα

0

Ημερίδα για την Υγιεινή και  την Ασφάλεια στους χώρους εργασίας με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης και  της περιφέρειας

 

Χρόνιο αίτημα ο Τεχνικός Επιθεωρητής Ασφαλείας – Θα τεθούν και άλλα εργασιακά ζητήματα όπως η υψηλή ανεργία, η μετανάστευση, οι μισθοί

 

Θλιβερή πρωτιά έχει η Ξάνθη και η περιφέρειά μας σε εργατικά ατυχήματα. Μόνο στην Ξάνθη τα τελευταία 2 χρόνια είχαμε 5 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σε εταιρείες και εργοτάξια και αντίστοιχα 2 στην Ροδόπη. Το κώδωνα του κινδύνου κρούει συνεχώς το εργατικό κέντρο Ξάνθης και με κάθε αφορμή διατυπώνει το πάγιο και χρόνιο αίτημα να ιδρυθεί και στο νομό μας Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας με Τεχνικό Επιθεωρητή Ασφαλείας ώστε να διενεργούνται προληπτικοί έλεγχοι σε χώρους δουλειάς εξετάζοντας αν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και η νομοθεσία που προβλέπεται για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Μάλιστα το αίτημα το είχε υποβάλλει πρόσφατα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ . Άγγελος Μπεμπεκίδης και στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Χρήστο Σταϊκούρα στην επίσκεψη στο νομό μας τον Σεπτέμβριο του 2021. Υπενθυμίζουμε ότι ΣΕΠΕ  με Τεχνικό Επιθεωρητή Ασφάλειας υπάρχει μόνο στην Δράμα.

Ημερίδα για την Υγιεινή και  την Ασφάλεια στους χώρους εργασίας

Μπρος στην ολιγωρία της πολιτείας να διασφαλίσει τους χώρους εργασίας και να αποτρέψει μελλοντικά ατυχήματα το εργατικό κέντρο Ξάνθης σε συνεργασία με τα κέντρα της ΑΜΘ, την περιφέρεια και την αντιπεριφέρεια Ξάνθης ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανωθεί μια ημερίδα προκειμένου να παρέχει ενημέρωση προβληματισμό αλλά και διεκδίκηση δικλείδων ασφαλείας για τον εργατικό κόσμο της ΑΜΘ. Σ’ αυτήν που θα διοργανωθεί αρχές Μαρτίου (λόγω πανδημίας μετατοπίστηκε η ημερομηνία) προβλέπεται να συμμετέχουν εκτός από τους φορείς  που τη διοργανώνουν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ αλλά και τεχνικοί ασφαλείας μεγάλων επιχειρήσεων του νομού μας καθώς και σωματεία εργαζομένων.

Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Α. Μπεμπεκίδης «Η ανεργία ήταν και παραμένει πάνω από 40% στο νομό μας»

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης το ζήτημα αυτό απασχολεί πολύ τους εργαζόμενους και είναι ανάγκη να μεριμνήσει η πολιτεία. Πρόσθεσε δε ότι στην ημερίδα θα τεθούν και άλλα εργασιακά ζητήματα όπως η ανεργία που παραμένει υψηλή σ’ όλη της ΑΜΘ, η μετανάστευση, οι χαμηλοί μισθοί, οι απολύσεις , οι τριετίες που δεν πληρώνονται: « Νέες προλήψεις στο νομό μας έκαναν μόνο δύο εταιρείες. Στα εμπορικά ένας προσλαμβάνεται ένας απολύεται. Η ανεργία ήταν και παραμένει πάνω από 40%. Άλλα νούμερα βγάζει ο ΟΑΕΔ άλλα η ΕΛΣΤΑΤ. Οι τριετίες δεν πληρώνονται ενώ έχουν κατακυρωθεί γιατί παραμένουν υψηλά οι δείκτες ανεργίας. Κόπηκαν επιδόματα. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού 2%! Πως να καλύψει αυτή η αύξηση τον πληθωρισμό στα είδη πρώτης ανάγκης που τρέπει με πάνω από 5% μέσο όρο και τις αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης που έφτασε στα 1,20 και τα τιμολόγια της ΔΕΗ που έχουν διπλασιαστεί!».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…