Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στο πλευρό των πληγέντων για διεκδίκηση αποζημιώσεων ο δήμος Ξάνθης

Στο πλευρό των πληγέντων για διεκδίκηση αποζημιώσεων ο δήμος Ξάνθης

0

Έκτακτο Συντονιστικό για τη λήψη αποφάσεων μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Καπναποθήκη

 

Άμεση σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει την καταλληλόλητα και την στατικότητα του κτηρίου

 

Αποκαΐδια και μικρές εστίες που καπνίζουν, λιωμένα ως και τα σιδερένια κάγκελα, τοίχοι μαυρισμένοι κι ετοιμόρροποι,  χωρίς σκεπή και παράθυρα που χάσκουν είναι η εικόνα της επόμενης μέρας  από την μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε την καπναποθήκη της οδού Αναξάρχου. Η Πυροσβεστική παρούσα με τον τηλεσκοπικό γερανό για να έχει τον έλεγχο και να προλάβει τυχόν αναζωπυρώσεις. Για λόγους ασφαλείας, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης,  η Αστυνομία απαγόρευσε τη κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών στην οδό Αναξάρχου. Το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβούλιου Ξάνθης έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας με την συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, προκειμένου να γίνει η αποτύπωση της κατάστασης και η διαχείριση της από τούδε και εξής.

Άμεση σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει την καταλληλόλητα και την στατικότητα

Όπως ανέφερε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων κ. Θόδωρος Πριγκόπουλος όπως ορίζει ο Αρχαιολογικός νόμος 4858/2021 (άρθρο 41) με την μορφή του κατεπείγοντος θα συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει την στατικότητα της καπναποθήκης και θα εκδώσει Πόρισμα Καταλληλότητας ώστε να ακολουθήσει η Υπουργική Απόφαση του Πορίσματος. Ήδη έχει αποσταλεί το σχετικό έγγραφο στο ΥΠΠΟ. Να σημειώσουμε ότι οι Καπναποθήκες από το 1999 έχουν χαρακτηριστεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προστατεύονται από νομικό πλαίσιο. Ωστόσο επειδή είναι ιδιόκτητο, οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα και την ευθύνη του ακινήτου τους και αυτοί θα πρέπει να προβούν σε ενέργειες αν κριθεί η μη καταλληλότητα της καπναποθήκης.

Ο δήμος δεν μπορεί να παρέμβει σε αστικά ακίνητα

Όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία κ. Γιάννης Ζερενίδης επειδή η καπναποθήκη είναι αστικό ακίνητο ο δήμος δεν έχει την δυνατότητα παρέμβασης χωρίς εισαγγελική άδεια ακόμη και για καθαρισμό του χώρου. Ανέφερε δε ότι  και παλιότερα είχαν ενημερωθεί οι ιδιοκτήτες να προβούν σε καθαρισμό αλλά και για την κατάσταση που επικρατούσε καθώς είχε μετατραπεί σε χώρος που χρησιμοποιούνταν από παράτυπους μετανάστες και  χρήστες ναρκωτικών. Σ’ ότι αφορά γενικότερα τις καπναποθήκες γιατί υπάρχουν πολλές στην ίδια κατάσταση ο κ. Ζερενίδης είπε πως η Διεύθυνση Δόμησης έχει κάνει μια κατάσταση των ιδιωτικών και όσων ανήκουν στο δήμο η σε φορείς και την έχει αποστείλει στο υπουργείο Υποδομών και υπάρχουν διάφορες σκέψεις αναφορικά με την αξιοποίησή τους όπως μέσω του προγράμματος «Διατηρώ κατ΄οίκον» που αφορά τα χαρακτηρισμένα Μνημεία. Ωστόσο σημείωσε πως είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα της αναστύλωσης και ανακατασκευής ενός μνημείου και ιδιαίτερα κοστοβόρο. Να υπενθυμίσουμε ότι επί θητείας του Δημάρχου Μιχάλη Στυλιανίδη είχε κατατεθεί πρόταση για να δημιουργηθεί θεματικό πάρκο για πολιτιστική χρήση που συμπεριελάμβανε την καπναποθήκη «Π» και αυτή της οδού Αναξάρχου. Η πρόταση αυτή είχε αποσπάσει βραβείο αλλά ωστόσο δεν υλοποιήθηκε.

Αποζημίωση των πολιτών που έχουν υποστεί ζημιά

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης σε πρώτη φάση για να γίνει η αποτύπωση των καταστροφών και ο δήμος θα είναι αρωγός στους πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές να διεκδικήσουν αποζημίωση από τους ιδιοκτήτες., Μάλιστα ανέφερε πως είχε επικοινωνία με ένα από τους δύο ιδιοκτήτες. «Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τη χθεσινή πυρκαγιά να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τους ιδιοκτήτες των καπναποθηκών. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους, για να τους παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση», διεμήνυσε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης.

Με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή διευκρινίζει επίσης ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει τις Καπναποθήκες, που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου, απαγορεύει κάθε παρέμβαση από πλευράς των υπηρεσιών του» και πως «Την ευθύνη για τα κτίρια, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα και αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς βαρύνει εξ ολοκλήρου τους ιδιοκτήτες τους, στους οποίους, οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες απευθύνονται για την επίλυση προβλημάτων που προκαλούνται».

Ταυτόχρονα στην συνεδρίαση αποφασίστηκε η λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών -και ιδιαίτερα των περιοίκων- την απαγόρευση της εισόδου των συνδημοτών στα πληγέντα κτίρια, καθώς και η επαφή με τους ιδιοκτήτες των Καπναποθηκών, για τις περαιτέρω ενέργειες που απαιτούνται.

Υπήρξε ατμοσφαιρική επιβάρυνση  στην περιοχή την μέρα της πυρκαγιάς

Τέλος να αναφέρουμε ότι σ’ ότι αφορά την ατμοσφαιρική επιβάρυνση από την πυρκαγιά όπως ανέφερε  ο κ. Ζερενίδης μετά από ενημέρωση που είχε από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Π.Ε. Ξάνθης, υπήρξε μεγάλη επιβάρυνση στην περιοχή την ημέρα της πυρκαγιάς  αλλά δεν επηρέασε όλη την πόλη και σταδιακά μειώθηκε.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Στιγμιότυπα από την έκτακτη σύσκεψη

Αυτοψία του δημάρχου στην καπναποθήκη
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συναντήθηκε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ με τον βουλευτή της ΝΔ, Άγγελο Συρίγο

Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε η ανάπτυξη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Χθες Τρί…