Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΡΑΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι σε προμηθευτές – διαχειριστές για να προστατευτούν οι καταναλωτές

ΡΑΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι σε προμηθευτές – διαχειριστές για να προστατευτούν οι καταναλωτές

0

Κυρώσεις σε προμηθευτές που δεν ενημερώνουν έγκαιρα για αλλαγές τιμολογίων

Σε στενό μαρκάρισμα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μπαίνουν προμηθευτές και διαχειριστές στην προσπάθεια της Αρχής να απλώσει δίχτυ προστασίας προς τους καταναλωτές και να διαμορφώσει ένα περιβάλλον υγιούς και διαφανούς ανταγωνισμού.

Η ΡΑΕ, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος κ. Θανάσης Δαγούμας σε διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, σκοπεύει να εξαντλήσει τις δυνατότητες που της παρέχει ο νόμος ως ανεξάρτητης αρχής.

Μετά το κουτί παραπόνων my RAE, η Αρχή κάνει το επόμενο βήμα με τη θέσπιση ενεργειακού διαμεσολαβητή μέσω διαδικτύου, ο οποίος μελετάται να είναι υπό την ομπρέλα του ρυθμιστή.

Σε αυτόν θα μπορούν να προσφύγουν οι καταναλωτές εφόσον δεν ικανοποιούνται από τον προμηθευτή τους.

Διερευνάται το κόστος της υπηρεσίας που στόχος είναι να παρέχεται δωρεάν αλλά και η εθελοντική συμμετοχή σε αυτόν προμηθευτών και διαχειριστών. Σήμερα μόνο τρεις ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη έχουν συστήσει ενεργειακό διαμεσολαβητή.

Στο σημερινό εργαλείο παραπόνων της ΡΑΕ έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα 897 αιτήσεις – παράπονα το 62% των οποίων έχει απαντηθεί, το 25% είναι σε εκκρεμότητα και το 13% απορρίφθηκε.

Το 55% των παραπόνων επιλύονται μέσα σε ένα μήνα, αλλά το υπόλοιπο 45% απαιτεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το 80% των παραπόνων αφορούν κυρίως τους προμηθευτές και τις ρήτρες αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας με τον κ. Δαγούμα να υποστηρίζει πως «θέλουμε να εντείνουμε την πίεση για καλύτερη ανταπόκριση των προμηθευτών. Ο πολίτης να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια».

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ έκανε έναν απολογισμό των δράσεων. Όπως δήλωσε δεν έχει γίνει ακόμη η πλήρης επεξεργασία των στοιχείων που έχουν σταλεί στις ΡΑΕ σχετικά με την ενσωμάτωση των εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Αναφερόμενος όμως στην εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα στην αγορά σε σχέση με την εξόφληση λογαριασμών είπε ότι πως δεν έχουν αυξηθεί οι οφειλές λόγω των υψηλών τιμολογίων αλλά τα αιτήματα για διακανονισμούς με τους προμηθευτές. Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα αυξηθούν περεταίρω το επόμενο δίμηνο.

 Κυρώσεις σε προμηθευτές που δεν ενημερώνουν έγκαιρα για αλλαγές τιμολογίων

Ο επικεφαλής της Αρχής δήλωσε χθες ότι η ΡΑΕ θα είναι αμείλικτη με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και ετοιμάζει κυρώσεις σε προμηθευτές οι οποίοι δεν ενημερώνουν εγκαίρως τους καταναλωτές για τροποποιήσεις συμβάσεων και τιμολογίων, όπως προβλέπει ο κανονισμός δηλαδή εξήντα ημέρες πριν προχωρήσουν σε αυτές.

Επανέλαβε επίσης ότι εντός του επόμενου διμήνου θα ξεκινήσει η εφαρμογή των πρότυπων τιμολογίων και συμβάσεων στην ηλεκτρική ενέργεια που καθιερώνονται με απόφαση που έλαβε η ΡΑΕ τον Δεκέμβριο. Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες πολιτικές για το φυσικό αέριο. «Θέλουμε να ξέρουν οι πολίτες αν το τιμολόγιο είναι σταθερό ή κυμαινόμενο και ποιο είναι το όριο διακύμανσης της τιμής.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι η ταχύτερη στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων στη χώρα!

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Πύργου Ελέγχου του ΕΦΚΑ Ο Πύργος Ελέγχου του ΕΦΚΑ με τα στατισ…