Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

0

Φυσικό Μεταλλικό νερό Θράκης;
Εάν ερωτηθείτε για το εάν υπάρχει Θρακιώτικο Φυσικό Μεταλλικό Νερό, απαντήστε στα σίγουρα πως δεν υπάρχει. Είμαστε εδώ στη Θράκη η μόνη γεωγραφική περιοχή ίσως που δεν παράγει το δικό της νερό.
Από την Κρήτη μέχρι ψηλά την Πίνδο και τη Μακεδονία, υπάρχουν πολλές περιοχές που επώνυμα κυκλοφορούν Μεταλλικό Νερό. Η Θράκη είναι απούσα από αυτήν την επιχειρηματική δραστηριότητα ενώ θα μπορούσε να εμφιαλώσει το δικό της νερό διότι πηγές έχει αρκετές. Το ότι δεν έγινε αυτό μέχρι τώρα, πράγματι είναι μια απορία.
Ίσως με την ευκαιρία του σχολίου μας κάποιος ασχοληθεί επιχειρηματικά με το θέμα.
Γ.Δ.


Υπάρχει ενδιαφέρον
Λίγα λόγια ακόμη για το θέμα που αξίζει να το δει κανείς επιχειρηματικά. Έτσι, πρόσφατα αποφάσισαν οι αδελφοί Σαράντη που έχουν τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία και παράγουν και διακινούν τα γνωστά προϊόντα «Όλυμπος», σκέφτονται να μπουν και στην αγορά του φυσικού μεταλλικού νερού.
Επομένως ενδιαφέρον υπάρχει, ο χώρος έχει «ψωμί» και οι ντόπιες επιχειρήσεις έχουν ένα δυνατό πλεονέκτημα τις εξαιρετικές πηγές νερού. Μερικές μάλιστα είναι υψηλής ποιότητας.
Ιδού λοιπόν πεδίον επιχειρηματικής δόξης λαμπρόν για κάποιον τολμηρό επενδυτή της Θράκης.
Γ.Δ.


Προς τους συνδρομητές
Στην μεταβατική περίοδο της διανομής της Εφημερίδας με τα ΕΛΤΑ, παρακαλούμε όποιος συνδρομητής δεν παίρνει την Εφημερίδα, να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 25410 22950 για ν’ αντιμετωπιστεί το θέμα.
Η εφημερίδα κυκλοφορεί καθημερινά, έχει εκτυπωμένα τα ονόματα των συνδρομητών αλλά κάποιοι ένοικοι την παίρνουν για να την διαβάσουν και δεν την επιστρέφουν.
Φροντίζουμε το πρόβλημα να λυθεί και ζητούμε την κατανόησή σας.
Γ.Δ.


Με τα κεφάλια μέσα
Αισιόδοξοι δηλώνουν οι επιστήμονες ότι η Όμικρον θα σηματοδοτήσει το τέλος της πανδημίας και θα καταστήσει τον κορωνοϊό μια ενδημική ίωση. Η αισιοδοξία τους πηγάζει από το γεγονός ότι υπάρχει μεν υπερμετάδοση αλλά όχι σοβαρή νοσηρότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς δεν νοσηλεύεται σε ΜΕΘ με Όμικρον. Τα κρούσματα φτάνουν τις 50.000 αλλά οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι είναι σε σταθερά επίπεδα. Πάντα όμως υπάρχει μια επιφύλαξη και ένας αδιόρατος φόβος μήπως ο ιός δεν καταθέσει τα όπλα του και κάνει κάποια μετάλλαξη που να έχει και μεγάλη μετάδοση και μεγάλη νοσηρότητα. Αυτό θα είναι το χειρότερο σενάριο για την ανθρωπότητα.
Ένα ακόμη που παρατηρείται στην Όμικρον είναι ότι δεν κάνει διάκριση σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με μια ιδιαίτερη προτίμηση μάλιστα στους εμβολιασμένους που έχουν ωστόσο πολύ ήπια συμπτώματα. Αυτό μάλλον δείχνει ότι δεν καλύπτουν σε υψηλά ποσοστά  την Όμικρον τα εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση  είμαστε ακόμη με τα κεφάλια μέσα και χρειάζεται πολλή προσοχή και τήρηση των μέτρων.
Μ.Ξ. 


Έχουν κι αυτοί τα βάσανά τους…
Δεν έχουν τελειωμό τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων όπως τα απαριθμούν σε επιστολή τους οι 8 κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ. Το μεγαλύτερο τους είναι ότι κάθε φορά που τα λένε παίρνουν την ίδια στερεότυπη απάντηση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αλλά και την περιφερειακή αρχή: «Σας στηρίζουμε.  είμαστε μαζί σας κάντε προτάσεις». Και κάνουν προτάσεις  και στέλνουν επιστολές και συμμετέχουν σε τηλεδιασκέψεις και τρέχουν στο υπουργείο αλλά στο φινάλε μηδέν στο πηλίκο. Είναι που αλλάζει και κάθε τόσο η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και μέχρι να προλάβει ο Βορίδης να μάθει τα προβλήματα ήρθε ο Λιβανός και φτου και απ’ την αρχή. Αδιαμφισβήτητα ο πρωτογενής τομέας είναι αυτό που λέει η λέξη «πρωτογενής» και πρέπει να στηρίζεται από κάθε κυβέρνηση από κάθε πολιτική. Και πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος στρατηγικός σχεδιασμό χρόνων και όχι με αποσπασματικά μέτρα. Να υπάρχει μια αγροτική πολιτική  της χώρας παράλληλα με την κοινοτική. Αλλά αυτό δεν το είδαμε στο παρελθόν όταν έλεγαν όλα τα λεφτά όλα τα κιλά και φάγαμε τα πρόστιμα από την Ε.Ε. δεν το βλέπουμε και τώρα σε έργα. Μόνο λόγια και χτυπήματα στην πλάτη…
Μ.Ξ.


Θα μιλήσει η οικονομία
Πάντα, συνήθως, «μιλά» η οικονομία. Το ίδιο θα γίνει και τώρα και δεν αποτελούμε εξαίρεση.
Παντού και πάντα στις εκλογές, στη ζυγαριά μπαίνει η οικονομία. Έτσι, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές εκείνο που θα ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν είναι το πορτοφόλι του ψηφοφόρου. Εάν είναι γεμάτο τότε τα πράγματα είναι εντάξει, εάν όχι, τότε η εκάστοτε κυβέρνηση έχει πρόβλημα.
Ούτε η πανδημία θα μετρήσει, ούτε οι θάνατοι, ούτε τίποτε άλλο. Θα μιλήσει η οικονομία και μόνον αυτή. Οι ιδεολογίες και κάποιες άλλες παράμετροι έχουν βαρύτητα για ένα μικρό ποσοστό των ψηφοφόρων.
Ας τα έχουν υπ’ όψιν τους αυτά κάποιοι, που αγνοούν την ωμή πραγματικότητα. Το εκλογικό παιγνίδι στις εκλογές, στην οικονομία θα παιχτεί, είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι.
Γ.Δ.


Τι είναι η Οικονομία
Κι επειδή το θέμα «Οικονομία»  είναι πολύ μεγάλο όσο και σημαντικό για τις χώρες, θα μείνω με λίγα λόγια στο τι ακριβώς είναι για τα άτομα και κυρίως τους νέους.
Πάνω απ’ όλα είναι αξιοπρέπεια για το άτομο που εργάζεται, παράγει, συμμετέχει στην κοινωνία. Είναι υπερηφάνεια διότι το άτομο είναι υπερήφανο για το γεγονός πως εργάζεται, πως ζει αξιοπρεπώς, πως δημιουργεί οικογένεια, παιδιά.
Το αίσθημα αυτό της συμμετοχής στην κοινωνία και σε όλες τις πτυχές της, στις μεγάλες και μικρές χαρές, την αίσθηση της δημιουργίας σαν ένα μέλος της κοινωνίας, του τόπου, κατ’ επέκταση της χώρας.
Είναι παράλληλα η αίσθηση της απόλαυσης, των ταξιδιών, της μόρφωσης, στην ικανοποίηση των αγορών, συμμετοχής στις δράσεις του Πολιτισμού, στην κοινωνική ανέλιξη, στη συμμετοχή των τοπικών εξελίξεων.
Αυτά όλα και άλλα είναι η Οικονομία, είναι η συμμετοχή σ’ αυτήν και όλα όσα προσφέρει σε όσους με σοβαρότητα την υπηρετούν.
Γ.Δ.


Μια ζωή θύματα αγρότες και κτηνοτρόφοι
Μια κρύο, μια ζέστη λέει ο λαός μας αλλά για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας περισσότερες φορές είναι το κρύο και λίγες η ζέστη.
Και εννοούμε βέβαια με το κρύο, μεταφορικά, τις άσχημες σοδιές και παραγωγές που είναι συχνότερες.
Από την άλλη, όλοι, κυβερνητικοί παράγοντες κι εμείς οι απέξω, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Για τον οποίο υπάρχει συμπάθεια αλλά μέχρι εκεί. Συνήθως οι αρμόδιοι υπουργοί και οι παρατρεχάμενοι μένουν στα λόγια και τις καλές προθέσεις. Από έργα όμως ελάχιστα.
Και πώς ν’ αλλάξει αυτό όταν ένας δικηγόρος, γιατρός ή Μηχανικός αναλαμβάνει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης! Τι σχέση έχει με το αντικείμενο; Τι γνωρίζει; Σχεδόν τίποτε και οι όποιες αποφάσεις του θα είναι των υπηρεσιακών παραγόντων. Ο ίδιος θα υπογράφει μόνον.
Μόνο ελάχιστες φορές άλλαξε αυτό μετά τη μεταπολίτευση με την υπουργοποίηση στο υπουργείο αυτό του συμπολίτη μας Αλέξανδρου Κοντού. Αμέσως δε, φάνηκε η διαφορά.
Γ.Δ.


Πρωταθλήτρια Ευρώπης σε διενέργεια rapid και pcr τεστ η Ελλάδα
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ECDC, η Ελλάδα βρίσκεται για 2η εβδομάδα στην 1η θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό, με  57.157 τεστ ανά 100.000 κατοίκους, με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη Αυστρία που διενεργεί 32.624 τεστ ανά 100.000.
Στη χώρα μας πραγματοποιούνται καθημερινά, απολύτως δωρεάν- και επομένως χωρίς συνταγογράφηση- rapid test και PCR test από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, καθώς και στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας ενώ παράλληλα διατίθενται δωρεάν self test.
Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία του υπουργείου υγείας:
-Από 1/5/2020 – 30/12/2021, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε δωρεάν 8.759.556 διαγνωστικά τεστ (7.642.167 rapid και 1.112.389 PCR), εκτός των εκατομμυρίων τεστ που έγιναν στο ΕΣΥ.
-To 2021 δόθηκαν δωρεάν 86.403.820 self test σε 7.669.956 πολίτες
-1 στα 5 κρούσματα εντοπίστηκε χάρη στα self test (247.464 σε σύνολο 1.170.293).
-Το χρηματικό ποσό που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα για την διενέργεια δωρεάν τεστ (self, rapid, PCR) ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
“Όσοι αερολογούν και ανευθυνολογούν προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινωνία με καταιγισμό κραυγών και ύβρεων ώστε να κρύψουν την ανεπάρκειά τους. Αλλά τα γεγονότα είναι ο καλύτερος φίλος της αλήθειας», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος…


Να τιμηθεί!
Καταθέτουμε μια πρόταση προς τον δήμο Ξάνθης, προς τον ίδιο τον δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη. Τον Μάρτιο που θα δοθεί προς χρήση το ανακατασκευασμένο Κολυμβητήριο να γίνουν δύο απλά πράγματα.
Πρώτον, να προσκληθούν τιμής ένεκεν τα παλιά μέλη που είναι εν ζωή των πρώην διοικητικών συμβουλίων του ΚΟΞ και δεύτερο και πλέον σημαντικό, να τιμηθεί από τον δήμο ο συμπολίτης μας Μάριος Κουτσουρίδης.
Πρόκειται για την ελάχιστη τιμή στον άνθρωπο που επί δεκαετίες προσέφερε ανιδιοτελώς στον Κολυμβητικό Όμιλο Ξάνθης (ΚΟΞ).
Θα παραθέσω λίγα λόγια μόνον για το μεγάλο έργο και προσφορά του αγαπητού συμπολίτη. Ο οποίος ξεκίνησε σαν απλός κολυμβητής από νεαρή ηλικία, έχοντας μάλιστα εξαιρετικές επιδόσεις. Συνέχισε ως πολίστας επί χρόνια και συνέχισε ως πρόεδρος του ΚΟΞ επί σειρά ετών και μέλος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας επί χρόνια.
Πολλά μπορεί να γράφει κανείς για τον Μάριο και το σημαντικό έργο του στον τομέα αυτόν. Γι’ αυτό κάνουμε την πρότασή μας, ως μια ύστερη, έστω αργή, τιμή για την πολύ μεγάλη προσφορά του στην Κολύμβηση στην Ξάνθη.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…